gaming sinds 1997

Conflict: Desert Storm 2

Het originele Conflict: Desert Storm was best wel een aardige game en ging meer dan een miljoen keer over de toonbank. Een verkoopssucces dus, en wat krijgen we dan een jaar later? Juist, een sequel. Is dit vervolg enkel een vlugge cash-in of werd er toch aandacht en zorg besteed aan het spel om de minpunten te verhelpen?

Conflict: Desert Storm 2 (CDS2) is een 3rd-person shooter waarin je team van 4 elitesoldaten dood en verderf moet zaaien onder de hordes soldaten van Saddam Hoessein. Jaja, je mag good old Saddam’s ass nog eens kicken want dit spel speelt zich af tijdens de Golfoorlog van 1991.

Voor wie nog nooit een Conflict spel gespeeld heeft zijn er vier korte maar duidelijke tutorials die je de basics van het spel uitleggen. De besturing is redelijk intuïtief maar jammer genoeg kan je je eigen controls niet instellen. Dit is toch wel een minpunt, zeker in shooters. Je bestuurt dus contant 1 personage en geeft bevelen aan de rest van je team. Je kan uiteraard ten allen tijde wisselen van karakter. Pivotal Games mag dan wel het stealth-aspect promoten in dit spel, het is eigenlijk compleet te verwaarlozen. Knallen van begin tot einde op zwermen hersenloze Irakezen is de boodschap.

Van enige AI is geen sprake. De Iraki’s komen op je afgestormd als blinde vinken en vuren meestal wat in het wilde rond. Af en toe gooien ze toch een granaat en als je pech hebt is je hele team daardoor direct gedecimeerd omdat je manschappen te dicht bij elkaar stonden. Het grootste gevaar in het spel zijn echter de tanks die je pad zullen kruisen. Deze gepantserde gevaartes schieten er maar zelden naast en de enige manier om ze uit te schakelen is om ze met een welgemikte raket van je heavy gunner terug naar Saddam’s autokerkhof te zenden. Al dit knalwerk is gelukkig pure fun en gaat niet snel vervelen, ook omwille van het reusachtige arsenaal dat je meezeult. Zelfs Rambo zou nederig het hoofd moeten buigen wanneer hij al je wapentuig zou aanschouwen.

De missies zijn gelukkig erg gevarieerd en gaan van het bevrijden van een groep geallieerde soldaten tot het ontmantelen van chemische wapens (Hmm, misschien had die Texaanse cowboy toch gelijk toen hij Irak binnenviel verleden jaar). Soms kun je ook een jeep of een tank bemachtigen waarmee je meneer Hoesseins legioenen een enkeltje richting Allah kunt bezorgen. Jammer genoeg is de besturing van de voertuigen ronduit erbarmelijk. Naast het jammerlijke feit dat je ze enkel bestuurt met de linker analoge stick hebben ze een wegligging die je ruwweg kunt vergelijken met een schipper die een vissersschuit bestuurt tijdens eens zware storm… nadat hij al enkele flessen whiskey soldaat gemaakt heeft.

Het spel ziet er ook zeker geslaagd uit. De textures zijn wel niet van opperbeste kwaliteit, maar het leveldesign is top. Ook de verschillende lichteffecten zijn zeker geslaagd en de vormgeving van zowel je eigen soldaten als Saddam’s leger zien er best deftig uit. Het is wel niet de pure eyecandy die we gewoon zijn van andere shooters (bv SOCOM) maar het kan er zeker mee door. Ook aan het geluid is zorg besteed. De verschillende achtergrond- en wapengeluiden zijn heel realistisch en klinken prima. Ook de bevelen en kreten van je teammates zijn dik in orde. Het spel bezit ook een co-op functie voor twee spelers die de levensduur van het spel zeker zal verlengen. Hier bestuurt iedere speler twee karakters in de missies van de singleplayer-campagne. Fun verzekerd.

Conflict: Desert Storm 2 is zeker een geslaagd spel. De no-nonsense gameplay, de gevarieerde missies, het grote scala aan wapens, het prima geluid en de aanvaardbare graphics maken dit spel zeker de moeite waard. De AS (Artificial Stupidity) van je tegenstanders is allesbehalve denderend, maar dat is zeker geen argument om dit game niet uit te proberen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Conflict: Desert Storm 2
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply