gaming sinds 1997

Cosmopolis

cosmopolisEric Packer is een hot shot in Wall Street. Hij is onnoemelijk rijk en doet min of meer waar hij zin in heeft. Hij wordt in de straten van Manhattan rondgereden in zijn limousine en is op weg naar de oude kapper van zijn vader in het centrum om zijn haar te laten doen. Hij heeft zonet zijn hele vermogen ingezet op een daling van de Yen, een zet die al snel de verkeerde blijkt te zijn. Terwijl de minuten wegtikken, hij in het verkeer vast zit en allerlei mensen ontmoet, ziet hij zijn fortuin verdampen en begint hij te beseffen dat hij zijn manier van leven op het spel gezet heeft.

David Cronenberg staat bekend als regisseur van verscheidene klassiekers in het horror genre als The Fly, Scanners en The Brood. Recentelijker heeft hij ons nog interessante thrillers als A History of Violence en Eastern Promises geleverd, maar Cosmopolis zal zeker niet in dat rijtje opgenomen worden.

Cosmopolis is opgezet als een kritische film tegenover Wall Street en is duidelijk geïnspireerd op de Occupy Wall Street beweging, maar het eindresultaat is een saaie bedoening die zich vooral afspeelt in een limousine waarbij de personages die voorbij komen vooral opgemerkt worden door het afdreunen van lijnen tekst zonder gevoel en zonder dat er ook maar iets begrijpelijks van gemaakt kan worden. De acteurs lijken wel robots die compleet naast elkaar aan het praten zijn en als gevolg vraag je jezelf het merendeel van de film dan ook af waar het allemaal om gaat.

Robert Pattinson wordt bijgestaan door nog enkele andere kleppers als Sarah Gadon, Paul Giamatti en Juliette Binoche, maar het heeft allemaal weinig zin. Cronenberg wil een statement maken en doet dit door de limousine als leidraad te gebruiken. In het begin mooi en blinkend, tegen het einde niet veel meer dan een met graffitti bespoten wrak. Allemaal zeer filosofisch maar we zouden dit met plezier inruilen voor een film die iets toegankelijker is en waarbij je je tenminste nog kan inleven in de personages.

Cosmopolis probeert een aanklacht te zijn tegen het ongebreidelde kapitalisme maar eindigt als een ontoegankelijke film die totaal niet aanspreekt en door slechts een zéér select publiek leuk gevonden zal worden. Als je een aanklacht wil zien tegen het kapitalisme stellen we voor om eender welke film van Michael Moore te bekijken, die zijn interessanter en ook nog eens op de realiteit gebaseerd.

We kregen de DVD toegestuurd en kunnen melden dat het contrast serieus opgeschroefd is. Zo is de binnenkant van de limousine extreem donker maar zijn de lichtbronnen dan weer extreem fel van kleur. Er mist wel wat schaduwdetail maar voor de rest ziet het beeld er voor een DVD release wel deftig uit. Qua geluid valt er eigenlijk weinig te zeggen aangezien de film heel erg op dialogen leunt. Surround speakers en subwoofer worden dan ook maar zeer sporadisch gebruikt.

box-cosmopolis

Onze Score:
3.0

geplaatst in: DVD, Entertainment One, Reviews
tags: ,


Leave a Reply