gaming sinds 1997

Cross Racing Championship 2005

Oost-Europese landen lijken gefascineerd door rallygames, misschien wel volgens het Eristoff-principe: ‘this is a rally car, this is a rally game – the game you can buy’. De grappen mogen gerust terzijde worden gelaten, want er zijn al heel wat pareltjes uit die landen gekomen.

Vorig jaar kwam het Poolse Techland met het sublieme Xpand Rally op de proppen, en nu stelt het Hongaarse Invictus Cross Racing Championship 2005 (CRC) voor. Invictus heeft zijn sporen in de racewereld al verdiend met 1nsane en je kon hun nieuwe engine eind vorig jaar als eens voorproeven in het gratis minigame Santa Ride, waarin je met een kerstman door een rustiek dorpje mocht sjezen.

CRC is meer dan een gewone rallygame, want je krijgt sterk verschillende circuits met bijhorende wagens voorgeschoteld. De ene keer ploeter je met een buggy over een zonnig strand, om wat later gierend met een Quadro AD door de Finse sneeuw te slippen. De career mode vormt de hoofdmoot van het spel. Je maakt een personage aan en neemt deel aan wedstrijden om een carrière uit te bouwen. Invictus gaat verder dan het vertrouwde vrijspelen van nieuwe circuits door enkel als eerste over de streep te komen. Met scherpe rondetijden loop je in de kijker, win je aan prestige en trek je de aandacht van sponsors. Die overladen je dan op hun beurt met nieuwe wagens, skins en onderdelen die de prestaties van je wagen opschroeven. Vooraf krijg je steeds de verschillende uitdagingen te zien. Om het volledige spel open te gooien, zul je ten slotte ook de hoogste moeilijkheidsgraden moeten trotseren. Het wordt je daar knap lastig gemaakt door bepaalde camerastandpunten uit te sluiten, de AI een agressieve oppepper mee te geven, een heftig schademodel te voorzien en enkel manueel schakelen toe te staan.

Arcade gamers pur sang komen aan hun trekken, maar wie dat wil kan de verschillende onderdelen afstellen. De wagens verschillen niet alleen door een grote hoeveelheid skins en de opwaardeerbare snufjes: vooral de bandenkeuze is uiterst belangrijk. De meeste circuits combineren off-road met het gewone baanracen, zodat je op voorhand moet beslissen waar je wilt toeslaan. De tegenstand is overigens behoorlijk pittig. Het is een trend om in rallygames steeds alleen te racen met ghostcars, maar wie de Screamer games nog heeft gespeeld, weet dat niets een racehart sneller doet slaan dan een vettige tik die de tegenstand het bos in stuurt. Dat is geen probleem in CRC. In de career mode neem je het telkens op tegen een resem rijders die hun uiterste best doen om je af te houden of in de berm te drukken.

De omgevingen zien er ronduit prachtig uit. Ik heb me meermaals vergaapt aan de wuivende palmbomen, de verblindende stofwolken en de spetterende modder. Er zijn 60 verschillende races, gebaseerd op een zestal thema’s: zompige aarde in Hongarije, sneeuw in Finland, zon en strand in de VS… Er worden telkens andere verbindingen gemaakt en nieuwe stukken gebreid, zodat het toch 60 unieke circuits worden. Tijdens het racen kun je verkeersborden omverkegelen en je hebt een behoorlijke vrijheid met natuurlijke begrenzingen, zolang je de noodzakelijke checkpoints niet mist. De voertuigen zien er haarscherp uit en de schade is duidelijk merkbaar. Als je stevig tegen een boom knalt, komt de rook van de motor zelfs in de cockpit terecht. De autocoureur reageert op de schokken van de wagen en het sturen en schakelen wordt perfect weergegeven. Als je schade oploopt, kun je dat bij de lagere moeilijkheidsgraden ten koste van wat tijd laten herstellen. Duik je het ravijn in, dan is er een knop om weer op de weg te komen.

Het draait in dit soort games natuurlijk om het racegevoel. Ook dat doorstaat CRC met glans. De verschillende types ondergrond en banden beïnvloeden de ligging van de wagen en elk voertuig heeft een andere aandrijving, vering en acceleratie. Het vraagt behoorlijk wat stuurmanskunsten om op de baan te blijven, want de wagens reageren op het reliëf, zodat je voortdurend moet bijsturen. Je kunt een race ook niet afwerken met de voet diep op het gaspedaal gedrukt. Enkel door strategisch te remmen, de ideale racelijn te zoeken en hoeken af te snijden haal je als eerste de meet. De besturing deed me aanvankelijk wat denken aan FlatOut. Beide games delen eenzelfde gevoeligheid. Je moet steeds met kleine tikken richting geven, anders sla je gegarandeerd aan het slippen. Dat levert aanvankelijk wat frustratie op, maar in tegenstelling tot FlatOut krijg je in CRC na een tijdje het gevoel dat je op techniek wint en het niet zomaar cadeau krijgt.

Naast de career mode kun je ook nog time trials rijden met ghost cars of de free ride uitproberen, waarbij er geen wagens opgelegd worden per parcours. Multiplayer is mogelijk via LAN of TCP/IP en er werd zelfs een hot-seat modus voorzien, waarbij je om beurten op één PC de snelste tijd probeert neer te zetten. Een game als CRC, dat voor een kleinere markt werd ontwikkeld, zonder uitgebreide marketing, moet nog wat andere troeven bovenhalen. Zo kun je je eigen skins ontwerpen en importeren of je eigen multiplayer modus schrijven in JAVA. Invictus belooft binnenkort ook dev kits uit te brengen waarmee je eigen wagens en nieuwe tracks kunt ontwerpen.

Zijn er dan geen minpunten aan dit spel? Wat mij betreft niet. Het enige wat irritatie veroorzaakte is de in-game music van SZEG. Het nummer dat tijdens de menu’s speelt, valt best te pruimen, maar de rest is van het genre Fear Factory en daar heb je na een paar rondjes wel mee gehad. Gelukkig kun je eigen muziek importeren. Het geluid van de wagens valt mee, maar is niet bijzonder spectaculair. Verder duurt het bij een crash ook bijzonder lang om achteruit te rijden en opnieuw te versnellen. Daar ben je minstens vijftien seconden mee zoet, zodat je de hele race door een moment van onoplettendheid kunt verliezen. Dat is echter nauwelijks een smet op het blazoen.

CRC 2005 is een prima game geworden, dat alle racefanaten zal aanspreken. De grafische pracht spat van het scherm en wordt ondersteund door solide gameplay. Door de vele uitdagingen blijft het bovendien lang speelbaar, en als de modders binnenkort aan de slag gaan, zal dat alleen nog beter worden. Gentlemen, start your engines!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Cross Racing Championship 2005
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply