gaming sinds 1997

Crysis 3

crysis3Crysis 3, wat moeten we hier nu weer over schrijven? Wel, laat ons beginnen met het verhaal. 20 jaar na de gebeurtenissen uit de vorige Crysis zien we hoe Psycho, de protagonist uit Crysis: Warhead, een groepje rebellen leidt in een aanval tegen de paramilitaire organisatie CELL om jou, Prophet, te bevrijden. CELL heeft Psycho op nogal pijnlijke wijze gescheiden van zijn nanosuit en de man is daar nog steeds niet gelukkig om. Als dusdanig heeft hij het zijn missie gemaakt om hen ten val te brengen, maar zonder nanosuit is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is waar jij hulp moet bieden. Ook al ben je Prophet en krijg je als profeet regelmatig visioenen die je duidelijk maken dat de Seph, onder leiding van de Alpha Seph, nog steeds op vinkeslag staan om onze planeet over te nemen. Maakt allemaal niet uit, CELL is de vijand en die moet gestopt worden! Althans, tot je daarin slaagt en – verrassing – de Seph plots weer opduiken!

Het verhaal is dus nogal voorspelbaar, de personages zijn niet echt memorabel, en de dialogen zijn ook al niet echt indrukwekkend. Psycho zaagt en klaagt over CELL, en Prophet doet niet veel meer dan grommen dat er iets niet in de haak is en dat CELL niet de echte vijand is. Maar wie luistert er nu naar een opgepompte profeet dezer dagen?

Op technisch vlak is Crysis 3 weer een pareltje. Crytek heeft met de Crysis serie steeds grafische pracht en praal nagestreefd en dat is met dit hoofdstuk niet anders. Grote omgevingen, gedetailleerde textures, mooie modellen, perfecte belichting, … het klopt allemaal. Pracht en praal maken echter geen leuk spel, en aangezien het verhaal ook al niet veel soeps hangt het af van de gevechtservaring en AI om te kijken of Crysis 3 wel de moeite waard is. En daar scheelt het wel een beetje.

Er is een overvloed aan wapens die je kan upgraden tot een bijna belachelijk niveau, en ook je nanosuit kan naar believen aangepast worden om je nog meer op je gemak te voelen. Wil je wat langer in stealth mode kunnen blijven? Geen probleem! Wil je sneller kunnen herladen? Geen probleem! Wil je meer armor? Geen probleem! Het lijkt wel bijna alsof je elke schroef van een geweer zou kunnen aanpassen, maar het nut daarvan blijkt nogal klein want in principe is dit allemaal niet echt nodig.

Je wordt overstelpt met mogelijkheden maar uiteindelijk ben je even goed af als je je beperkt tot de standaard wapens. Hetzelfde geldt voor de nieuw geïntroduceerde boog. Zeer leuk dat je one-shot-one-kill kan doen terwijl je in stealth mode zit, maar wie geeft daarom als je net zo goed a la Rambo door een level kan sprinten? Het zorgt er vooral voor dat je nodeloos afgeleid wordt van het doel en dat doel is vijanden zo snel mogelijk afmaken en naar de volgende level geraken.

Ja, in Crysis kan je nog steeds met je visor vijanden taggen en dan op strategische manier ze een voor een proberen af te maken, maar aangezien ze blijkbaar ongelooflijk goed kunnen zien waar je zit (ook al zit je gebukt in metershoog gras) is het nadenken over een strategie eerder een verlies van tijd dan een noodzaak. Nee, dan maar gewoon wapens oppakken waar ze liggen en knallen tot de loop van je geweer rood ziet van de hitte.

Multiplayer is natuurlijk ook van de partij en hier is het vooral de Hunter mode, waarbij soldaten het opnemen tegen stealthy nanosuit killers, die opvalt. Voor de rest krijgen we variaties op gekende multiplayer modes en dit allemaal gezet in maps die zeer groot ogen maar wel een chaotische en hectische gameplay bezorgen vanwege de vele begroeiing die ten allen tijde vijanden kunnen herbergen die plots tevoorschijn komen.

Al bij al is Crysis 3 op technisch vlak een pareltje, maar qua inhoud niet echt memorabel. De singleplayer heeft een doordeweeks verhaal en de enige drive die je krijgt van het spel om door te gaan is dat je kan zeggen dat je het uitgespeeld hebt om het dan in de kast stof te laten vergaren. De multiplayer lijkt wat op een futuristische versie van Call of Duty met grotere maps maar waarom zou je een futuristische versie spelen van Activision’s blockbuster als je evengoed Call of Duty zelf kan spelen?

Crysis 3 is als een Nissan GT-R; Een technisch hoogstandje dat zelfs sneller is dan een Porsche 911, maar wie wil er nu in een Nissan rijden?

box-crysis3

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Crysis 3
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , , ,


Een Reactie op “Crysis 3”

Leave a Reply