gaming sinds 1997

Cynic Gamer: E3 2010 gedissecteerd

Bijna twee weken geleden, beschreef ik mijn verwachtingen en voorspellingen in verband met deze editie van E3 en alhoewel ik veel hoopte, verwachte ik -zoals je wel al kon raden- niet veel nieuws. Deze column heet immers niet voor niets “Cynic gamer”.

Tot mijn verrassing liep het meer af zoals ik had gezegd dan ik had gedacht. Ik probeer immers te overdrijven soms, maar het ziet ernaar uit dat ik niet meer opkan tegen de stommiteiten in de industrie. Dus ga ik mijn stellingen vóór E3 vergelijken met wat werkelijk gebeurde.

Microsoft: ik zei dat we een definitieve naam zouden krijgen voor Natal en dat gebeurde ook. Kinect is de naam van Microsofts motion controller vanaf nu en de kerel die met deze naam op de proppen is gekomen, zou afgeschoten moeten worden. Ik snap het “verhaal” wel achter de naam met “connect” en “kinetic” en al, maar wil dat zeggen dat we zo’n slecht klinkende naam moeten krijgen? Natal klonk tenminste nog goed!

De game line-up voor Kinect was als verwacht. Behalve de Star Wars game, die nergens te zien was tenzij in een trailer tijdens Microsofts Kinect Experience Event, werden we overspoeld met party games. Zelfs Milo was nergens te bekennen dit jaar, we keken er nochtans naar uit om hem terug te zien (NOT)!

De Kinect zal zo’n $150 kosten, wat een absurd bedrag is. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Microsoft niet meteen met de officiële prijs op de proppen kwam. We denken dat ze de reactie van het publiek willen peilen zodat de prijs eventueel nog aangepast kan worden. $150, we kunnen zeker zijn dat het zal falen, vooral aangezien het apparaat problemen heeft met zittende personen. Stel je voor, mensen die in hun living springen en zwaaien om een game te doen opstarten? Denk je dat zoiets belachelijk is? Het lijkt erop dat Microsoft daar niet mee akkoord is!

De grootste nieuwe aankondiging was de nieuwe Xbox360 Slim, maar eigenlijk kan je niet echt zeggen dat het iets nieuws is, want geruchten daarrond gaan al de ronde sinds… de vorige E3.

De rest van de games was niet echt iets speciaals, er was niets waarvan we niet al gehoord hadden. Het is ook duidelijk dat Games for Windows dood is. Zelfs geen slechte port van Halo werd aangekondigd. Als er iets is dat Microsoft toonde op E3 2010, is het wel dat PC- gaming het laatste is waarin ze geïnteresseerd zijn.

Ik stelde dat Sony zou focussen op Move en hun nieuwe betalende premium PSN-service. En wat zien we? Ook op dat vlak had ik gelijk! Het enige dat ik vergeten was, is dat ze 3D-tv’s willen gaan verkopen en natuurlijk 3D-gaming daarmee zullen verbinden. Net zoals dat het geval was met Blu-ray. Dus inderdaad, hun persconferentie was gevuld met Move, Playstation Plus (premium PSN), 3D-gaming en sequels. Oh, en ze kondigden geen PSP2 aan, maar om aan te tonen dat de handheld nog niet dood is, beginnen ze een nieuwe marketingcampagne met Milo… euh, ik bedoel Marcus, in de hoofdrol. Goed bedacht en heel origineel!

3D wordt “da bomb”. Tenminste, volgens Sony. Onze mannen op E3 vonden het niet echt zo spectaculair en gamen met een bril laat je er nog meer als een geek uitzien dan ooit. En dat terwijl de Nintendo 3DS erin slaagt iets gelijkaardigs -misschien zelfs iets beters- te doen zonder bril. Kan 3D ons dan iets schelen? Niet op dit moment!

Er zullen vele party games en een Tiger Woods beschikbaar zijn voor Move, maar het hardwarepakket zal $99,99 kosten. En dat terwijl de Nintendo Wii er is om de nood aan party’s te lenigen! Nieuwe motion control-technologie mag dan leuk zijn, maar in deze fase lijkt het niet echt veel toe te voegen, behalve bijkomende dollars in de zakken van Sony en Microsoft.

Playstation Plus is de nieuwe betalende PSN- service en alhoewel het niet veel kost in vergelijking met wat je krijgt, is er toch een addertje onder het gras. Als je Playstation Plus annuleert, verlies je elke game dat je voor dat geld gekregen hebt! Noem me streng, maar voor mij is dat chantage met de bedoeling te verhinderen dat je annuleert.

De grootste aankondiging van Sony dit jaar was de nieuwe Twisted Metal game. Ja, die game die niet ontwikkeld werd / wel ontwikkeld werd /t och niet ontwikkeld werd / enz. tot het niemand nog iets kon schelen. Totdat het getoond werd op de persconferentie van Sony en iedereen weer uitzinnig werd. Dat denk ik toch, want zelf was ik niet aanwezig. Het is echter niet moeilijk om me de reacties van de fanboys in te beelden.

En dan komen we aan Nintendo. In mijn vorige column schreef ik dat de grote N de Nintendo 3DS in al zijn glorie zou presenteren en dat deden ze met babes die er eentje op hun buik hadden. Jammer dat je geen van de meisjes erbij krijgt als je een 3DS koopt, want ik ben zeker dat zoiets echt een innovatieve aanpak zou zijn en fantastisch zou verkopen!

Daarnaast kregen we de gewoonlijke dingen te zien bij de nieuwe titels (zoals ik al voorspeld had), maar de grote afwezige was zonder twijfel de Wii HD/2/whatever. Geen upgrades voor de Wii en we hoorden ook niets meer over de vitality sensor. Ik neem aan dat het toch niet zo interessant was als Nintendo had gehoopt vorig jaar.

Nintendo lijkt meer te focussen op handhelds en hun bestaande franchises dan iets anders. Een strategie die ze al jaren aanhouden, met de Wii als uitzondering, die beter deed dan zelfs zij hadden kunnen denken. Zonder nieuwe hardware, is het aan Link in de nieuwe Zelda game om de Wii te laten verkopen totdat ze er eindelijk in slagen nieuwe hardware te releasen. Wacht… is dat niet hetzelfde als wat ze gedaan hebben met de Gamecube? Ja, dat klopt!

Ubisoft toonde dat je het allemaal kan hebben. Mijn voorspellingen voor de bedrijven hierboven waar redelijk juist, maar ik heb de bal wel misgeslagen wat betreft deze Franse uitgever. Naast de line-up die ze op voorhand aankondigden, kregen we vele casual games te zien, maar geen nieuwe filmgame of een nieuwe Splinter Cell.

Ze kondigden wel nieuwe hardware van henzelf aan die gebruikt zal worden in de “zen” game Innergy. Het lijkt erop dat Ubisoft de Nintendo Vitality Sensor van vorig jaar interessanter vond dan Nintendo zelf en het veranderd hebben in de “Ubisoft Energy Sensor” voor de PC. Ik neem aan dat deze game gebruikt zal worden om af te koelen elke keer dat je je PC heropgestart hebt na een blue screen of death.

Had Ubisoft een uitstekende persconferentie? Wel, ze toonden wat ze hadden aangekondigd, maar daarnaast waren er niet echt verrassingen of games waarnaar we zouden moeten uitkijken. Dus voor mij telt dat nog steeds als een teleurstelling.

Electronic Arts verraste iedereen met de persconferentie van vorig jaar waar heel wat nieuwe IP’s getoond werden. Hun officiële line-up voor dit jaar was echter al vrij compleet, dus vroeg ik me echt af wat ze nog in petto zouden hebben voor ons. Dat blijkt maar één game te zijn: een reboot van Need for Speed: Hot Pursuit. Ja, dat zag er heel goed uit, maar is dat alles? Blijkbaar. Ze hadden veel coole dingen in hun line-up staan, maar we hadden er al eerder van gehoord. Weeral geen verrassingen op deze E3.

De laatste publisher die ik op mijn lijstje had in de vorige Cynic Gamer was Activision-Blizzard. Wel, in dat verband zat ik er volledig naast. Ze hadden een grote show waar vele beroemdheden liedjes zongen, maar behalve enkele trailers van de games uit hun officiële line-up, werd niets nieuws getoond. En mocht die nieuwe 007 Goldeneye game er niet geweest zijn op de persconferentie van Nintendo, was er niets geweest dat niet al aangekondigd was vóór E3.

Het is duidelijk dat Activision veel geld heeft, maar ze lijken vergeten te zijn dat ze in de game-industrie zitten en niet in de muziekindustrie. Al dat geld spenderen aan een concert lijkt mij niet echt slim zakendoen. Waarom hebben we niets gehoord over nog niet aangekondigde games? Zit er niets aan te komen? Lijdt Activision echt onder de neergang van Infinity Ward? Ja, Black Ops ziet er goed uit, maar wat is er nog? Waarom toonden ze niets? Houden ze nog het een en ander verborgen voor de Tokyo Game Show en/of Gamescom? Hopelijk wel, want hun aanwezigheid op E3 was op z’n minst zielig.

Zoals op elke E3 kregen we veel games te zien (duh!), enkele goed, enkele… wel… laten we niet zeggen “slecht”. Maar, net zoals vorig jaar waren de verrassingen op één hand te tellen en was de originaliteit ver te zoeken. Onze indruk van vorig jaar, dat de game-industrie maar weinig inspiratie meer heeft of gewoon de moed mist om met nieuwe materiaal te beginnen, blijft onveranderd.

Wat betreft de hardware hadden we op z’n minst een nieuwe PSP en/of een geüpgrade Wii verwacht, maar geen van beiden tekende present. De vertegenwoordigde games waren vooral sequels en reboots. Uitmelken, dus. Maar zoals iedereen weet, kan je de koe op die manier niet blijven melken. Op dit moment zien we niet genoeg nieuwe dingen.

Hopelijk zullen de Tokyo Games Show en Gamescom goedmaken wat we (weeral) misten op E3: echte innovatie en nieuwe dingen die niet gewoon gebaseerd zijn op hardware gimmicks waar niemand op zit te wachten.


geplaatst in: Activision, Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony Entertainment, Specials, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply