gaming sinds 1997

Cynic Gamer: E3 2011 onder de loep

E3 ligt alweer twee weken achter ons: het is dus het ideale moment om even terug te blikken. Het lijkt wel alsof ik elk jaar hetzelfde moet herhalen: E3 wordt gekenmerkt door een gebrek aan innovatie en een karrenvracht aan sequels. De beurs is alleszins niet meer wat het ooit geweest is.

Microsoft was de uitgever die E3 op gang mocht trappen. En wat een verrassing, ze begonnen met twee third-partytitels: Modern Warfare 3 en Tomb Raider. Hallo Microsoft? Zijn jullie geen softwarebedrijf? Hebben jullie geen éigen producten om te demonstreren? Blijkbaar niet…

Pas halverwege de persconferentie kregen we iets te zien van Microsoft zelf, met een demonstratie van Gears of War 3 en trailers van Forza 4 en Ryse. Met alle respect, maar wereldschokkend is dat toch niet. En het feit dat al die games wat verwaarloosbare Kinect-mogelijkheden hebben, is dat al evenmin. Geen van de drie vereist Kinect, zodat de core gamer nog steeds kan spelen zonder Microsoft’s bewegingssensor. Fable: The Journey wordt beschouwd als een grote stap voorwaarts voor Kinect, maar moeten we werkelijk staan springen voor een spel waarin je met paard en kar rondrijdt en wat symbooltjes in de lucht tekent?

Ik dacht dat dit het jaar moest worden van Kinect voor de core gamer. Wel, die core gamer houdt blijkbaar enorm van kiddy games, want die vormden de hoofdmoot van Mickeysoft’s presentatie. Dus: on-railsgameplay en games voor kinderen; blijkbaar is Microsoft terug in de jaren ’90 beland.

De grootste nieuwigheid die Microsoft in petto had op hun persevenement, was een korte teaser van Halo 4. Een echte verrassing was dat niet, gezien de aankondiging reeds op voorhand gelekt was ten gevolge van een interne blunder. Goed bezig, jongens! Niet dat die teaser zo speciaal was, maar toch…

Oh, voor ik het vergeet: Microsoft deed niet eens de moeite om iets van pc-games te tonen. Dat terwijl ze vorig jaar om ter luidst riepen dat ze weer meer aandacht zouden hebben voor de pc als gamingplatform met hun Games for Windows Live. Hmmm, blijkbaar werd dat idee al even snel weer afgevoerd.

Sony deed het iets beter, vooral omdat ze niet probeerden hun PSN-problemen onder de mat te schuiven.

Ze kondigden de PlayStation Vita officieel aan, hun nieuwste handheld en de opvolger van de PlayStation Portable (de PSPGo vergeten we even). De naam is niet fantastisch, maar doet ons ook niet kokhalzen, dus dat is alvast positief. In Europa zullen we de PSV niet zien voor 2012, maar de prijs (249€) is positief en hij ziet er verre van slecht uit. Verwacht echter niet te veel originaliteit, want zowat alle aangekondigde titels zijn gebaseerd op bestaande franchises (Uncharted, WipeOut, LittleBigPlanet, ModNation Racers,…).

Naast de nieuwe hardware toonden ze Uncharted 3, Resistance 3, Starhawk en Sly 4. Jawel, allemaal sequels. De rest van Sony’s persconferentie was gevuld met third party’s, wat andermaal aantoont dat de platformontwikkelaars alle creativiteit kwijt zijn.

Wanneer het op innovatie aankomt, verwacht je veel van Nintendo: zij vertrouwen reeds decennia op first-partytitels om hun hardware te doen verkopen. Misschien zou hun persconferentie beter zijn? Wel, nee.

De Wii U was de grote aankondiging. De mannen van Nintendo zullen vast heel wat lol gehad hebben toen na enkele joints met die “clevere” naam op proppen kwamen, maar wij zijn minder enthousiast. Wii2 of WiiHD ware passender geweest. Hell, elke naam was beter geweest dan dit staaltje onnozelheid.

De demonstratie die Nintendo gaf was zo verwarrend dat pas een dag later -na heel wat extra uitleg en foto’s- duidelijk werd dat de tablet enkel de controller was en niet de console zelf. Om het nog wat erger te maken, kan je slechts één van die speciale tablets verbinden met de Wii U. Als je met meerdere mensen wil spelen, zullen die vrede moeten nemen met een Wii-mote.

De Wii U wordt verondersteld eindelijk in te spelen op de noden van de hardcore gamers, maar wat kregen we te zien van Nintendo? Zelda, Zelda, nog meer Zelda, Mario, Mario, Luigi en Smash Bros. Jawel, er waren hardcore games voor de Wii U, maar die waren allemaal third-partygames en de meeste ervan zullen reeds voor de launch van de Wii U beschikbaar zijn op de andere consoles.

Ik vraag mij af of Nintendo als platformontwikkelaar wel beseft dat ze zelf het goede voorbeeld moeten geven om de core gamers aan te trekken. Dat betekent dus het in-house ontwikkelen van hardcore games. En neen, daar versta ik geen Mario-FPS onder…

Dat Nintendo’s beurskoers tot een historisch dieptepunt zakte na de aankondiging van de Wii U zegt veel. Je moet zelfs niet eens zo cynisch zijn om te spreken van de slechtste productaankondiging in jaren.

Activision is zonder twijfel de grootste third-partyuitgever in de gamesindustrie, maar zij vonden het niet eens nodig om een persconferentie te geven voor de E3-show. Hun voorstelling vorig jaar was barslecht en met enkel Call of Duty: Modern Warfare 3 en de aankondiging van hun onlinedienst Call of Duty: Elite, is het duidelijk dat zij niet genoeg content hadden om groots uit te pakken. Ze kozen dus voor de beste optie: een opgestoken middenvinger naar E3.

Ubisoft en Electronic Arts hadden aanvaardbare persconferenties, hoewel Ubi’s demonstratie van Rayman klungelig begon en veel te lang duurde. Ook bij Ubi en EA waren sequels de orde van de dag. Slechts drie titels vielen op als zijnde origineel: Kuifje (een filmlicentie dan nog), Brothers in Arms: Furious 4 (een sequel, jawel, maar wel een die er helemaal anders uitziet dan zijn voorgangers) en Insomniac’s Overstrike. Net als in de voorbije jaren ziet het ernaar uit dat we ons mogen verheugen op twaalf maanden sequels en licht verbeterde games. We kijken er al naar uit…

Ofwel is E3 zijn bevoorrechte positie kwijt als de place to be om de mogelijkheden en creativiteit van de gamesbiz te demonstreren, ofwel is onze geliefde industrie volwassen geworden en overgenomen door accountants met een accute vrees voor verandering. Net als de filmindustrie, waarvan het epicentrum zich toevallig of niet ook bevindt in Hollywood, LA. Als dat laatste het geval is, moet ik misschien binnenkort de naam van mijn column veranderen van Cynic Gamer naar Melancholic Gamer…


geplaatst in: Activision, Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony Entertainment, Specials, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply