gaming sinds 1997

Cynic Gamer: Pirates at Bay

April dit jaar werden de drie ex-admins van The Pirate Bay, een bekende een zeer populaire torrentsite, veroordeeld door de Zweedse rechtbank tot een jaar opsluiting en een boete van 2,7 miljoen euro voor het “faciliteren van inbreuk op auteursrechten”. Het feit dat de rechter tot zijn nek in anti-piraterijorganisaties zit en zijn onpartijdigheid in het beste geval twijfelachtig genoemd kan worden maakte niet uit en de entertainmentindustrie noemde het een grote overwinning voor justitie.

Eerder deze week verordende de rechtbank in Stockholm dat de Zweedse provider Black Internet alle toegang naar The Pirate Bay moest afsluiten. Als de provider hier niet op inging zou hij een boete moeten betalen van 500.000 Zweedse Kronen, omgerekend een 50.000 euro. Het resultaat: The Pirate Bay ging plat maar ongeveer 24 uur later waren alle back-upconnecties terug up en was de site weer “alive and kicking”. Wederom een kleine overwinning voor het Zweedse gerecht en de entertainmentindustrie, maar vooral een grote “up yours” van The Pirate Bay.

En daar stopt het ook nog niet. Een deurwaarder was eropuit gestuurd om te kijken hoeveel geld men uit de veroordeelde admins kon persen omdat deze besloten hadden hun boete niet te betalen. Hij kwam terug met het bericht dat ze geen nagel hebben om aan hun gat te krabben en dat ze zelfs geen eigenaar zijn van The Pirate Bay. Wat er aan het gebeuren is, is dat de entertainment industrie zichzelf vertoont als Goliath die David wil verpletteren. En we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Ondertussen is de steun voor The Pirate Bay aan het groeien. Bij de laatste Europese verkiezingen hebben de Zweden een vertegenwoordiger van The Pirate Party naar het Europese parlement gestuurd. Niet dat we denken dat hij daar veel zal kunnen doen aangezien met de huidige gang van zaken bij onze politici hij al blij zal mogen zijn als er effectief iemand aanwezig is in het parlement om te horen wat hij te zeggen heeft.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

Het lijkt wel alsof Mei ’68 terugkeert, maar dan in een iets vredelievendere hoedanigheid. De studenten die destijds opstonden tegen de rechtse overheid lijken nu allemaal getransformeerd te zijn in industrialisten die zich van weinig aantrekken behalve dan oneindige groei en permanent groeiende winsten (de basis van ons economisch stelsel) terwijl de internetgeneratie aan het rebelleren is en weg wil van de ouderwetse concepten van auteursrechten en patenten die tegenwoordig meer de winsten van grote bedrijven lijken te beschermen in plaats van die van het individu.

De industrie is miljoenen en miljoenen dollars en euro’s aan het steken in kopieerbeveiligingen en regio locks, en onderzoeken en rechtszaken aan het sponsoren om enkele mensen veroordeeld te krijgen “als voorbeeld”. En waarvoor eigenlijk?

Ondanks alle moeite van de industrie ziet het algemene publiek “illegale” software, gekopieerde spelletjes of gedownloade cd’s niet als “misdrijf”. De prijzenpolitiek, de regio locks, de verschillende release dates afhankelijk van land tot land, the kopieerbeveiligingen, … ze leiden allemaal tot één ding: de klant wordt gefrustreerd door de afwezigheid van een beloning voor het goede gedrag als hij iets legaal koopt en doordat hij zelfs gestraft wordt als hij iets origineels aanschaft. Muziekcd’s werken niet op bepaalde cd-spelers, je moet voorbij allerlei anti-piraterijfilmpjes geraken om eindelijk in het menu te geraken van de DVD die je net gekocht hebt, je spelletjes stoppen met werken na een tijdje omdat bv. SecuROM besloten heeft dat je originele disc plots niet meer origineel is, enzovoort. Weet je wat? Wanneer ik een film koop op DVD of Blu-ray WIL IK NIET HOREN HOE SLECHT PIRATERIJ WEL IS!

De gemiddelde burger is gefrustreerd aan het raken door al deze “beveiligingen”, snapt niet wat het probleem is, en vindt het zeker geen probleem om een illegale kopie van MS Office Standard op zijn PC te draaien, want hij is het gewoon om met Outlook te werken en dit programma is hier enkel legaal beschikbaar als je €499 neertelt. Toch wel een beetje overdreven, niet?

Of zullen we het eens over films hebben? Het duurt tot een jaar na release in de VS voordat ze hier in Europa verschijnen. Waarom is dit? Duurt het zo lang om wat ondertitels voor elkaar te krijgen? Hackers kunnen het blijkbaar sneller!

Of wat met CD’s of DVD’s die niet in een ander continent gereleased worden omdat de bazen van deze wereldwijde bedrijven vinden dat het “doelpubliek” te klein is om een release te rechtvaardigen? De gemiddelde Jan met de Pet weet dat het internet globaal is en als hij het product dat hij wil niet kan kopen heeft hij er geen probleem mee om het te downloaden. En waarom zou hij? Als een uitgever beslist om een half seizoen van een TV-serie op DVD uit te brengen om daarna iedereen in de kou te laten staan, wat verwacht je dan? Moeten we hopen dat op een dag in de verre toekomst iemand zal beslissen om alsnog de rest van deze serie uit te brengen?

De industrie is aan het tekeergaan als een duiveltje in een wijwatervat om sites als The Pirate Bay te stoppen en gaat zelfs zo ver dat ze proberen om incompetente overheden zover te krijgen dat wetgevingen aangepast worden in hun voordeel.

De nieuwste zet is om overheden ISP’s en individuen in het vizier te laten nemen. In het oog houden wat je aan het doen bent op het internet is plots geen probleem meer aangezien het de “rechten” van “creatieve breinen” “beschermt”. En wat met het recht op privacy? Ik herinner me dat dit een van de basisrechten van de mens is in Europa, maar het lijkt erop dat wanneer er geld in het spel zit politici zich hier minder van aantrekken.

Als de industrie zijn zin krijgt kan je verwachten dat gehele huishoudens afgesloten worden omdat de vijftienjarige zoon betrapt was op het illegaal downloaden van een spel op het internet. Of omdat papa een gekopieerde pornofilm gedownload had of mama een cd die ze niet bij de lokale cd-boer kon vinden. Als de overheid zulke zaken toelaat, waar stopt het dan? Dit zou een fundamentele schending zijn van ons recht op privacy als eender wat je doet op het internet getrackt zou worden door “Big Brother”, eerst in dienst van de entertainment industrie en later waarschijnlijk door iedereen die daar baat bij zou kunnen hebben. Immers, eens bepaalde grenzen overschreden zijn is er geen terugkeer mogelijk.

De industrie zou er goed aan doen om eens te onderzoeken waarom mensen massaal kopieën maken en software downloaden in plaats van deze zaken te kopen aangezien hun huidige strijd rechtstreeks leidt naar het Big Brotherscenario dat ik hierboven reeds vernoemde. En wat gaan de mensen die op dit moment het recht op privacy willen laten vallen in ruil voor geld zeggen als het uiteindelijk als een boemerang terug in hun gezicht vliegt? “Wir haben es nicht gewusst”? Ja, dat hebben we nog gehoord!


geplaatst in: Specials
tags: ,


Leave a Reply