gaming sinds 1997

Cynic Gamer: Pre-E3 Editie

Ik herinner me nog vorig jaar toen de eerste Cynic Gamer column online kwam. E3 was net voorbij en natuurlijk was dat het onderwerp van dienst. We zijn nu bijna een jaar later en staan op het punt om ondergedompeld te worden in een week vol met aankondigingen en gaming dus is het niet meer dan passend om de eerste verjaardag van Cynic Gamer (die binnen een paar weken plaatsvindt) te vieren met wat speculatie omtrent wat we op E3 te zien zullen krijgen.

Microsoft kondigde Project Natal aan vorig jaar op E3 als de volgende evolutie in motion control. Niet dat we daar echt wakker van liggen blijkbaar want studies hebben aangetoond dat minder dan 10% van ons erin geïnteresseerd is. Toch wedt Microsoft zwaar op Natal (na een vol jaar hebben ze nog steeds geen finale naam, is dat nu zo moeilijk?) en er gaat zelfs een aparte conferentie voor zijn. Persoonlijk hoop ik dat ze een hardcore game voorstellen waarin je Milo bont en blauw kan slaan! Dat zou effectief revolutionair zijn: een spel waar je zonder probleem kan pesten zodat in het echte leven “bullies” hun frustraties kunnen uitleven op Milo in plaats van echte kinderen!

Daarnaast gaan we waarschijnlijk nog wat te horen krijgen over een of twee non-partygames voor Natal maar de meerderheid zal wel gewone Wii rip-offs zijn. Yup, het einde van partygames is nog niet nabij kindertjes. We hebben reeds hopen door onze strot geramd gekregen, maar zowel Microsoft als Sony hebben er nog meer klaarstaan voor ons, en dan hebben we het nog niet eens over Ninty.

Zal Microsoft nog wat meer in petto hebben voor ons? Dat is nog een mysterie maar je mag hopen XBLA games verwachten, misschien nog wat TV-gerelateerde partnerships en om ons te verzekeren dat Games for Windows LIVE nog niet compleet dood is zou het zelfs kunnen dat we een aankondiging krijgen voor wederom een slechte Halo PC port. En laten we zeker niet DLC vergeten want dit gaat nog belangrijker worden dan ooit tevoren. Oh, en misschien krijgen we effectief iets te horen over die Xbox Slim waar al enige tijd geruchten de ronde over doen. Grote zwarte baksteen wordt Iets Minder Grote Witte Blok, wordt goed uitziende Alienware Laptop-achtige console? Misschien.

Sony’s persconferentie zal ook wel “BIG” worden. “BIG” als in “Boredom is Granted”. PSN krijgt een betalende premium service en Move gaat ons overstelpen met party games tot ons achterwerk zo vol ervan is dat we een grote explosie te verwerken krijgen die het racisme voor eens en altijd uit de wereld gaat helpen omdat alles en iedereen bruin zal zien.

Op het handheld front heeft Sony recent toegegeven dat de PSP Go eigenlijk gewoon een test was (ha ha, ze hebben iedereen beetgenomen!) en om dat goed te maken zullen ze de PSP2 introduceren welke alle features van de Nintendo DS zal hebben, een console die op het punt staat van in onbruik te geraken maar dat is geen probleem want het is SONY!

Naast hardware nieuws gaan we natuurlijk ook wat over games horen maar veel inspiratie om over te speculeren is er niet echt meer. De God of War trilogie is voorbij en behalve als ze afkomen met een “Next Generation” moeten we Kratos niet direct meer verwachten (behalve misschien op handheld), Gran Turismo 5 is al tijden in development en kan moeilijk als verrassing gezien worden, en van Killzone 3 en Motorstorm 3 hebben we al gehoord. Wat blijft er over? Uncharted 3! Maar dat zou ook niet echt een verrassing zijn.

Nintendo wordt verwacht om voluit te gaan met de Nintendo 3DS. 3D Gaming zonder speciale brilletjes op een handheld platform. The volgende generatie van de DS is blijkbaar krachtiger dan de Wii maar dat is niet echt een verrassing aangezien de Wii weinig meer was dan een opgepompte Gamecube met motion control. Of 3D effectief meer plezier met zich meebrengt is de grote vraag. Bedenk gewoon Donkey Kong die uit het scherm springt om je krat naar je kop te gooien. Schrikken!

We zien we veel potentieel voor de pornoindustrie in 3D, maar we betwijfelen dat Nintendo daar interesse in heeft aangezien ze altijd zeer duidelijk geweest zijn over hun focus: games en niets meer. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom hun online service wat zuigt. Hopelijk gaan ze wat interessants aankondigen op dat vlak op E3.

De Wii zelf dan. Als Nintendo nog hersencellen heeft zullen ze eindelijk een verbeterde Wii aankondigen met HD graphics, een deftige online service and betere third party support want we zijn de hele party shit een beetje beu aan het worden en met Microsoft en Sony die ook deze richting uitgaan is het tijd voor Nintendo om zijn horizon te verbreden want ze staan op het punt om op het thuisfront aangevallen te worden. Conclusie: Nintendo’s plannen zijn evenzeer een mysterie op het moment als de gedachten van een Shaolin Monnik.

Op gebied van software is jullie speculatie even goed als de mijne maar we kunnen waarschijnlijk Mario, Link en een paar andere klassiekers van Nintendo hier en daar zien voorbijkomen in een of andere vorm en de fanboys zullen zoals altijd compleet uit hun dak gaan.

Ubisoft heeft een verdacht kleine lineup voor E3 aangekondigd: Assassin’s Creed: Brotherhood, Shaun White Skateboarding, Ghost Recon: Future Soldier, en een nieuw Driver game. Niets echt origineels op eender welk vlak, enkel sequels or derivaten. En waarom stond HAWX 2 niet in dat lijstje? Wat hebben de Fransen verder in petto voor ons?

Wel, je kan op zijn minst een film adaptatie aankondiging krijgen net zoals we vorig jaar Avatar te zien krijgen, maar net zoals toen zal het waarschijnlijk zuigen. Daarnaast verwachten we een nieuwe Splinter Cell, een hoop kiddiegames, misschien wat nieuwe info over Beyond Good & Evil 2, Just Dance 2 (tjah, het verkoopt goed dus er zal wel een sequel komen) en mogelijk een nieuwe Rainbow Six.

Electronic Arts had vorig jaar veel nieuw IP op de show en hopelijk krijgen we dat weer voorgeschoteld. De kans daarop is echter klein want niet alles was even succesvol zoals gehoopt en met Bulletstorm hebben ze reeds een grote nieuwe naam in hun geconfirmeerde lineup. Die lineup heeft voor de rest trouwens alle bekende titels met daarnaast reboots van Medal of Honor en NBA Live (welk nu NBA Elite heet).

Niet op de lijst zijn een nieuwe Need for speed, Battlefield, Burnout en Fight Night, Mass Effect 3 en Mirror’s Edge 2. Nog meer dan genoeg sequels dus die aangekondigd kunnen worden. En wie weet, misschien verrassen ze ons allemaal met een complete reboot van het Command&Conquer of Red Alert universum!

Activision-Blizzard moet veel bewijzen dit jaar. Ze moeten iedereen ervan overtuigen dat ze niet half dood op de grond liggen door het in elkaar klappen van Infinity Ward dus mag je een of twee nieuwe Call of Duty titels verwachten zodat we verzekerd kunnen zijn dat het melken verder kan gaan. Net zoals met Guitar Hero trouwens. De uitgever heeft aangekondigd dat hun core focus ligt op drie franchises (Call of Duty, Guitar Hero en Blizzard games) dus wees voorbereid op een overrompeling op dat vlak. Behalve dan in verband met Blizzard want die doen gewoon hun ding en zullen vooral de aandacht naar Starcraft laten gaan. En misschien Diablo. Stel je voor dat ze met iets compleet nieuws op de proppen zouden komen! Maar ach, je weet nooit.

Naast bovenstaande kan je van Activision ook een of meerdere film tie-ins verwachten, net zoals bij Ubisoft, en misschien… heel misschien verrasen ze ons met bij voorbeeld een nieuwe Soldier of Furtune.

Net zoals elk jaar is er veel om op te hopen maar net zoals elk jaar: behalve als er een nieuwe generatie consoles voorgesteld wordt, worden we waarschijnlijk overspoeld met een ton aan sequels afgewisseld met hier en daar de occasionele nieuwe titel. Ik verwacht in ieder geval niet echt veel verrassingen op E3 dit jaar maar hopelijk ben ik verkeerd.


geplaatst in: Activision, Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony Entertainment, Specials, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply