gaming sinds 1997

Damnation

Steampunk, een genre dat je zelden ziet opduiken buiten zijn eigen niche-grenzen, maar toch bezig is aan een stevige opmars de laatste tijd. In recente jaren hebben we toch al enkele films en strips gezien die dit genre introduceren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de films The Golden Compass, Steamboy en de strips Empire, Hauteville House en The League of Extraordinary Gentleman natuurlijk.

Bij vele van die creatieve hersenspinsels draait het om een alternatieve geschiedenis, waar bijna hedendaags uitziende machines nog op stoom draaien. Ook Damnation neemt ons mee doorheen een alternatieve geschiedenis, in dit geval van Amerika. Even zien of wij met deze titel wat stoom kunnen afblazen!

Toen we de eerste beelden en berichten te zien kregen van Damnation waren we verstomd. Een zelden geziene setting, een verhaallijn die meteen interessant leek en nieuwe gameplay elementen onder de term “Vertical Gameplay”. Dit kon niet misgaan en zeker niet in de handen van Codemasters, toch een uitgever die er op let om niet teveel afval op de markt te gooien. Toch werden we met verbazing geslagen toen we met de Damnation disc zachtjes onze PS3 penetreerden.

Net als een klein kind willen we nieuwe titels meteen beginnen met spelen, maar na de intro begon ik even te twijfelen? Is dit wel een PlayStation 3 game? Je kan er niet omheen kijken want de graphics lijken te stammen uit de vorige generatie consoles. Gameplay plaatsen we nog steeds boven het grafische, maar dit is echt een domper op de feestvreugde, nog voor je je eerste tegenstander hebt ontmoet. Even doorbijten denk je dan maar, wie weet immers wat voor leuke gameplay elementen we nog kunnen ontdekken! Of niet soms?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen… de gameplay zuigt aars! De verticale gameplay die men beloofde is vergelijkbaar met het uitvoeren van de simpele sprongen, het hangen aan richels en slingeren aan objecten zoals we dat kennen uit de eerste Tomb Raider. Enkel was het in die tien jaar oude titel allemaal beter uitgewerkt. Door de camera is het springen compleet inaccuraat en wordt gamen hier een trial & error sessie om je zenuwbanen mee te bakken.

De wapens zijn eenzelfde lot beschoren. Een compleet magazijn is nodig om een vijand om te leggen, zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad. Daarnaast krijg je nooit een bevredigend gevoel na het afvuren van de toch wel heftig uitziende wapens. Een simpel trekbommetje die je als prijs wint bij het lokale schietkraam op de kermis heeft meer punch dan dit. Hell, crewlid Rian kan meer indrukwekkend gepruttel uit zijn onnatuurlijk magere achterkant produceren.

Het heeft geen zin om hier nog meer woorden aan vuil te maken in deze review. Het is bagger tot en met, van begin tot einde. Vermoedelijk heeft Codemasters deze titel op de markt gegooid nadat men merkte dat Blue Omega maar verder bleef de mist in gaan. Met andere woorden, een eenvoudige bedrijfsbeslissing om de verliezen te beperken en nog een centje uit het povere resultaat te slaan.

Gelukkig is er nog een positieve noot aan deze game! De boxart ziet er geweldig goed uit en misschien heeft de interesse die gamers toonden in de setting andere ontwikkelaars doen inzien dat Steampunk of een andere originele setting best wel leefbaar is. Doe je medegamer desalniettemin een plezier als je deze titel ziet staan bij de lokale gameboer: verberg hem achter een andere topper of gooi hem in een budgetbak!

Onze Score:
3.0
gerelateerd spel: Damnation
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply