gaming sinds 1997

Daxter

Nu de Jak & Daxter-franchise spetterend is afgesloten, is het tijd voor spin-offs. Vorig jaar kregen we het aanvaardbare Jak X: Combat Racing te spelen, maar dit jaar gaat de reeks terug naar zijn roots. Daxter voor PSP is opnieuw een platformgame. En een verdomd goeie!

De fans van de reeks weten ongetwijfeld wel dat Jak aan het begin van Jak II: Renegade gearresteerd en vervolgens veroordeeld werd tot een celstraf van enkele jaren, waarin men hem aan Dark Eco-testen onderwierp, alvorens Daxter hem hielp ontsnappen. Deze PSP-platformer vertelt ons waar Daxter zo allemaal mee bezig was in de maanden voor hun ontsnapping. Het is niet vereist om de PS2-trilogie gespeeld te hebben, maar het helpt wel om alle grappen en verwijzingen te vatten. En je zou natuurlijk ook een van de beste platformreeksen ooit missen…

Het is opmerkelijk om zien hoe goed Ready at Dawn erin geslaagd is om het levendige en grote Haven City naar de PSP te porten en dat zonder veel toegevingen te doen. Ja, er loopt wat minder volk rond en er zijn minder voertuigen op pad, maar we zijn nog steeds bezig over een handheld-game. Voor de rest biedt Daxter uitgestrekte en kleurrijke levels aan, die van een even hoog niveau zijn als zijn grotere broertjes. De modellen zijn er fantastisch uit en Daxter’s vacht is bijna levensecht. De animaties van zowel Daxter, zijn vrienden als de insecten op zijn pad zijn werkelijk ongezien. Alles ziet er erg gedetailleerd uit en de afwerking is echt voorbeeldig. Het is belangrijk om op te merken dat de camera je bijna nooit hindert in je bewegingen en als dat toch mocht gebeuren, kan je hem makkelijk terug goed zetten met de schouderknoppen. Alle dialogen worden ook ingesproken door dezelfde getalenteerde mensen die ook de vorige games voor hun rekening namen.

Daxter gaat op een groot aantal gevarieerde missies. Of het nu gaat om een hotel te verlossen van een insectenplaag, een hectische trip te maken door de metro van Haven City of het doden van Metal Head-koninginnen, er is altijd een hoop te doen. Tussen de missies door kan je de stad verkennen, enkele van de minigames uitproberen (maar daarover meer binnen enkele ogenblikken) of sidequests oplossen. De mogelijkheid tot free roaming doet het spel soms gelijken op een niet gewelddadige versie van Grand Theft Auto (en dat is positief bedoeld). Het enige probleem (en dat is dan ook zowat het enige minpunt aan het spel) is dat de missies soms ietsje te veel doen denken aan Jak II: Renegade en Jak III.

De bijdehandse meerkat (ook nu spuit hij weer geslaagde one-liners à volonté) heeft ook heel wat moves en wapens om zijn vijanden mee te bestrijden. Zijn hoofdwapen is een elektrische vliegenmepper, waarmee je allerlei combo’s kunt uithalen. Zijn ander wapen is een spuitbus met chemicaliën die vijanden verdooft, zodat je met je vliegenmepper wat rake klappen kunt uitdelen. De spray kan je later ook gebruiken als vlammenwerper of om schokgolven mee af te vuren. Naarmate de game vordert, verdien je nieuwe bewegingen en upgrades voor je levensbalk door droom-minigames te vervolledigen. Hoewel het in se ritmespelletjes zijn (druk op de juiste knop op het juiste moment), is de manier van uitwerking gewoon fenomenaal. Iedere minigame gelijkt op een scène uit een bekende film. Je kan de slag om Helm’s Deep uit The Lord of the Rings: The Two Towers herspelen of een legertje Agent Smith look-alikes klop geven zoals in The Matrix: Reloaded (Daxter is The One!). Andere filmreferenties zijn Braveheart en Indiana Jones and the Temple of Doom.

In een poging om het speelplezier wat te rekken hebben de makers een Bug Combat-mode toegevoegd die speelbaar is via een draadloze Ad Hoc-verbinding. Tijdens de (tamelijk lange) story mode, zal je combat bugs vinden, net als items om ze mee te verbeteren en te trainen. Hoewel het spelletje je niet zo lang zal kunnen boeien (de gameplay komt neer op een veredeld spelletje blad-steen-schaar), kan het wel voor enkele leuke momenten zorgen. Toch is het een beetje jammer dat Ready at Dawn geen deathmatch mode of enkele races heeft toegevoegd.

Niettemin is Daxter veruit de beste platformer voor de PSP. Sterker nog: het is gewoon een van de beste PSP-games, punt. Met zijn boeiende gameplay, hopen dingen te doen, prachtige graphics en voorbeeldige presentatie is Daxter een game dat gewoon niet mag overgeslaan worden door handheld-gamers en zeker niet door fans van de reeks.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Daxter
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply