gaming sinds 1997

DC Universe Online

De MMO-markt is met games als World of Warcraft, Aion en Rift meer dan verzadigd voor de PC-gamer, maar het tegengestelde geldt echter voor de concole-gamers. Een ongetapte stroom aan virtueel geld is wat Sony Online Entertainment waarschijnlijk voor ogen had toen ze besloten om hun MMO DC Universe Online ook voor de Playstation 3 uit te brengen. Nu, begrijp ons niet verkeerd want SOE heeft wel degelijk een schitterend palmares, waaronder de MMO-klassieker Everquest. DC Universe Online is dan ook een echte hulde aan de vele comicfans.

Het werd al snel duidelijk dat Sony niet bij de pakken ging blijven zitten en een ondermaatse game zou maken gewoon omdat ze over de DC-licentie beschikte. Ze vroegen dan ook tekenaar Jim Lee en schrijver Geoff Johns om mee te werken aan de game. Jim Lee is momenteel co-publisher van DC Comics en is tevens ook creatieve directeur van de game. Daarnaast is ook Geoff Johns geen onbekende want deze man is op dit momtent Chief Creative Officer bij DC en is eigenhandig verantwoordelijk voor de reboot van The Green Lantern en The Flash. Nu, genoeg gezeverd over wie, wat en hoe deze game gemaakt is.

Blu-ray erin en direct spelen? Vergeet dat maar, want een installatieperiode van een uur en het downloaden van een gigantische patch staan als volgende op het menu. Eens dat gedaan is krijg je een spectaculaire cinematic trailer te zien die je de stripfiguren in al hun glorie laat aanschouwen. In de trailer krijg je te zien in welke toestand de wereld verkeert en waarom jij je superheldkrachten moet gebruiken om deze mooie blauwe planeet te redden.

De volgende stap is zoals bij elke andere MMO: het creëren van je alter ego, maar dan in een latexpakje. De basis opties zoals man-vrouw, hero-villain, groot-klein en dik-dun zijn aanwezig, maar hier stoppen de gelijkenissen. Vechtstijl is niet meer verbonden met de klasse die je kiest. Hierdoor heeft een healer vanaf nu niet enkel een staff als wapen, maar krijgt hij de keuze uit een breed gamma aan opties zoals martial arts, bow, dual pistol, handblasters, en dies meer. De overkoepelende quest wordt onderverdeeld in twee grote delen afhankelijk van of je een held of een slechterik bent. Kies je als mentor voor Joker (Tech), Lex Luthor (Meta) en Circe (Magic) dan behoor je overduidelijk tot de iets minder geliefde figuren. Batman, Wonder Woman en Superman zorgen voor het evenwicht.

Eens je begint te spelen valt er meteen iets op, iets wat een fervente PC-gamer wel als “consolitis” zou bestempelen. DCUO is duidelijk ontworpen met een console community in het achterhoofd. De game moest speelbaar en toegankelijk zijn voor zij die enkel een controller hebben. En eerlijk gezegd zijn ze zeker in hun opzet geslaagd. De talrijke combo’s zijn snel vindbaar en ook de menu’s zijn overzichtelijk en simpel gehouden. Wat deze MMO zo geschikt maakt voor een console is de speelstijl van de game. DCUO speelt meer als een actiespel, waarbij je de ene combo na de andere uit je mouw schudt.

Naast gameplay en content is het spelen van de game in teamverband heel belangrijk voor een MMO. Niets is leuker dan met een leger van 30 man een grote eindbaas om te brengen. In DCUO is het mogelijk om samen te werken met anderen, misschien zelfs aan te raden, maar toch kwam het er bij mij niet van. De grote oorzaak hiervan was het gebrek aan efficiënte communicatie. Een chatvenster van slechts zeven lijntjes is volgens het spel genoeg om een strijd op poten te zetten. Daarnaast is het typen met een controller niet aangeraden, dus plug een simpel usb-keyboard in of schaf het kleine toetsenbordje aan dat Sony vorig jaar heeft uitgebracht om deze problemen te vermijden. Ook de voice-chat wil niet naar behoren werken. SOE: indien jullie dit lezen, breng zo snel mogelijk een patch uit om deze problemen aan te pakken!

Het blijft jammer dat de quests volgens een gekend stramien zijn gemaakt. De “Dood 20 agenten”, “Breng me tien stenen” en “Breng me veilig naar punt A” missies zijn overvloedig aanwezig en behoorlijk saai. Om dit te compenseren kan je enkele infoquests voltooien die je meer informatie geven over de buurt en over jezelf. Daarnaast heb je nog een bountysysteem waarmee je speciale items en XP kunt verdienen door iemand op te jagen die op een Wanted-poster staat. Breng best wat teammaten met je mee, want deze missies zijn vrij moeilijk. De levelcap van je personage is overigens 30, wat vrij laag is naar de huidige normen.

De wereld van DC Universe Online is een vrij gekende wereld, niet alleen voor de comic-fans, maar ook voor iedereen die ooit een Superman- of Batmanfilm heeft gezien. Het spel speelt zich dan ook voornamelijk af in twee grote steden: Metropolis, de stad waar de zon nooit ondergaat en waar alles blinkt door het goud dat gebruikt wordt, en Gotham, een stad waar duisternis heerst en het Batsignaal altijd in de lucht schijnt. Beide steden hebben hun gekende comiclocaties, gaande van Crime Alley (waar Batman zijn ouders zijn neergeschoten) tot het grote LexCorp gebouw, van superheldengevangenis Stryker’s Island tot de zeer gekende Arkham Asylum. Naast de twee grote steden heb je ook de twee hoofdkwartieren van de Heroes en Villains: de Justice League Watchtower en de Hall of Doom. Hier ga je nog meer quests vinden (zeker voor de endgame) alsook de verkopers van de verschillende Iconic Armors.

Grafisch vond ik dat alles er nogal steriel en statisch uitzag. Veel gebouwen leken op elkaar en ook het interieur van de “dungeons” riep geen wow-gevoel op. Daarnaast had de PS3 wat problemen om de textures van de gigantische wereld snel genoeg te streamen, waardoor we van die lastige pop-ups te zien kregen. Nuja, nu weten we hoe snelheidsduivel Flash de wereld ziet, zeker? Verder oogt de wereld zeer leeg en dood. Naast de spelers zelf zal je niet veel beweging opmerken in de metropool. Een leuk extraatje is het betrappen en bestraffen van inbrekers of handtasdieven die her en der verspreid zitten. Ook de villains hebben iets dergelijks, want zij kunnen depressieve mensen helpen met hun beslissing om van de brug te springen.

Hoewel DCUO zijn gebreken heeft, blijft het zeker voor comic-fans een aangenaam spel. De sfeer en de gameplay zijn zeer aangenaam en je kan echt onmiddellijk in de actie springen. Het spel heeft veel potentieel, maar kampt op dit moment met nogal wat bugs. Op zoek naar een toffe actiegame die je met andere spelers samen kunt spelen in een bekende en geliefde setting? Dan is DC Universe Online een spel voor jou. Indien SOE zijn beloftes nakomt, werk maakt van de bugs en maandelijks nieuwe content kan voorzien denk ik dat veel spelers deze wereld zullen blijven bezoeken.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: DC Universe Online
geplaatst in: PS3, Reviews, Warner
tags: , ,


Leave a Reply