gaming sinds 1997

de Blob 2: The Underground

De Blob 2 is het vervolg op het succesvolle eerste avontuur van Blob, en ook bij deze opvolger krijg je een guitige combinatie van platform- en .. inkleurgameplay. Het verhaal is eenvoudig, maar tegelijk ook interessant genoeg zodat niet alleen kleuters er iets in zullen zien. In Prisma City komt een nieuw regime aan de macht waardoor alle levenslust (en kleur) uit de omgevingen en inwoners wordt gezogen. Aan jou om met je kameraadjes-revolutionairen deze metafoor van politieke onderdrukking om te keren en zowel vrijheid als kleur terug te brengen in het leven van de Prismatiërs. De wendingen worden verteld via knappe tussenfilmpjes die een geslaagde balans hebben van humor, politieke aanklacht en fijne referenties naar recente en minder recente gebeurtenissen.

Een eenvoudige opdracht dus, die je zo aanpakt: je zuigt verf op, springt tegen gebouwen of objecten aan waarna ze jouw kleur overnemen en lost nu en dan een kleurenpuzzel op. Zo moeten bepaalde zaken de juiste kleur krijgen zodat je goed moet nadenken wat je eerst een kleurtjes geeft en zal je moeten kleuren mengen wil je de niet-primaire kleuren gebruiken. Bovendien heeft men ook goed naar Okami gekeken want je kan meer doen dan schilderen. Net zoals in dat spel kan je de stad als het ware tot leven brengen door allerlei zaken aan te raken waarna ze blijer door het leven gaan, denk bijvoorbeeld aan planten die plots bloeien.

Overigens doe je meer dan alleen maar vriendelijk zijn. De vijandelijke Inkies (verkrijgbaar in verschillende versies) verdienen een stevige klop op hun donder en die deel je dan ook enthousiast uit. En grotendeels enthousiast zijn we ook over de controls. Op die Wii zaten die snor – ook al vonden we vooral het springen op tegenstanders toen wat onhandig – maar nu zijn er geen klachten. Het locken op de vijand gaat vlot via de rechtertrigger en de aanvallen zijn intuïtief en snel genoeg om niet gefrustreerd te raken. Enkel jammer dat je niet sneller kan omschakelen van de ene Inkie op de andere; op die manier val je immers te vaak iets of iemand aan die je net niet wil.

Goed en wel dus allemaal, die basisgameplay, en meer dan genietbaar voor jong en oud. Bovendien is er aan content en levels geen gebrek zodat je een hele tijd zoet bent. Waar we wel op onze honger bleven zitten was op het gebied van variatie. In deze tijden van overvloed, wellicht nog het best geïllustreerd door de creativiteitswaterval die Super Mario Galaxy 2 is, verwachten we meer dan het eindeloos repeteren van dezelfde zaken of het kleuren van gelijkaardige gebouwen.

Maar de ontwikkelaars doen wel hun best. Er zijn 2D- stukjes die welcome afwisseling bieden, inclusief een paar verrassingen (en ook hier heeft men goed naar SMG gekeken, net als bij de vrijblijvende co-op), maar naarmate het einde van de game nadert voel je je wel een beetje een bandarbeider. Wat dit nog eens verergert is het feit dat als je het loodje legt, je te vaak verdomd lange stukken moet herspelen. Bovendien geven de checkpoints je geen extra tijd, wat suckt. Ik snap ook niet waarom een dergelijke uitdaging hier nodig is want dit spel draait om leuke kleurtjes en ontspannende gameplay, niet om keiharde speed runs of het perfectioneren van je skills.

Het enige dat ik nog wil vermelden en waarvoor een pluimpje op zijn plaats is, is de muziek! Niet alleen zijn de geluidseffecten vrolijk, ze passen perfect in de soundtrack die mooi opbouwt naarmate je vorderingen maakt bij je objectieven. Erg voldoening gevend en een ideale toevoeging aan de gameplay.

Deze tweede Blob game weet dus mooi verder te bouwen op de beloftevolle eerste game. Met verbeterde graphics, uitstekende muziek en al bij al geslaagde controls is het een aangenaam tussendoortje, zeker op een console waarop platformers wel erg dun gezaaid zijn. In de buurt van zijn grote voorbeelden komt het niet echt, maar de poging is meer dan verdienstelijk. Wie op zoek is naar een vrolijk spel, maar ook wel niet bang is van wat frustratie en opnieuw spelen, is hier aan het juiste adres.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: de Blob 2: The Underground
geplaatst in: Reviews, THQ, X360
tags: ,


Leave a Reply