gaming sinds 1997

De ‘slechte’ invloed van games

Vanwege de recente en brutale moorden in Antwerpen komt ook de slechte invloed die aan games wordt toegeschreven in beeld. Sta mij toe daar toch enkele bedenkingen bij te maken.

Het is al een tijdje een trend in de VS om allerlei games aan te duiden als oorzaak van geweld bij jongeren. Net als zoveel andere trends is ook deze overgewaaid naar onze contreien. Mijn indruk daarbij is dat de gamewereld gewoon als zondebok moet dienen.

Tegenstanders van geweldadige games zijn vaak van mening dat zulke spellen door het interactieve element de gebruikers trainen in het moorden. Gezien de wijde verspreiding van games en de populariteit van Grand Theft Auto die vaak als dé schuldige wordt aangewezen, zou ik volgens die redenering elke dag een aantal seriemoordenaars moeten tegenkomen, waaronder een aantal familieleden. Gelukkig heb ik nog geen aanslag meegemaakt en ook mijn neven en broers zijn nog altijd dezelfde onnozelaars.

Veel specialisten zijn het erover eens dat geweldadige games op zich niet van een normaal iemand een moordenaar maken. Labiele mensen daarentegen kunnen er wel ideeën uit opdoen. Een nuancering is hier wel op zijn plaats : dit geldt evengoed voor tv-programma’s, films, boeken, enz. Eind 19de eeuw schoten vele jongeren met liefdesverdriet zichzelf een kogel door het hoofd in navolging van hun held uit een briefroman van Goethe (Duitse schrijver) (Die Leiden des Jungen Werthers – red.). De jongeman uit dit verhaal wordt verliefd op een vrouw die al verloofd is, en daardoor wordt zijn situatie zo uitzichtloos dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. Heel tragisch, maar lossen we dit op als we het boek zouden verbieden ? De zwarte lijst zou zo wel heel erg lang worden.

Het echte probleem zit volgens mij bij de psychische problemen die mensen tot waanzin aanzet. Voor ze hun plannen uitvoeren, lopen zulke mensen er reeds lang mee rond. Meestal geven ze hints, duidelijke of onduidelijke, maar hoeveel mensen kunnen deze signalen herkennen? Als die door iemand op tijd begrepen worden, kan er wat gedaan worden voor het probleem escaleert. Daar komt nog bij dat er een taboe rust op psychische problemen. Misschien moet daar maar eerst iets aan gedaan worden.

Er is nog veel (objectief) onderzoek nodig naar het hoe en waarom van zulke gebeurtenissen. Wij zijn allemaal gebaat bij het vinden van de echte oorzaak.


geplaatst in: Specials
tags:


Leave a Reply