gaming sinds 1997

De Tien: Tien Favoriete Vrouwen van Mens

Videogames waren in den beginne een typische mannenzaak, eentje waarbij de hoofdrollen waren weggelegd voor de stoere helden en de vrouwen enkel aanwezig waren voor twee redenen: gered worden of zo naakt mogelijk wezen. Een paar jaar later blijken de vrouwelijke gamepersonages toch bezig aan een sterke opmars.

Daarom selecteren we voor jullie tien belangrijke dames uit de geschiedenis van gaming.

1. Ms. Pac-Man
Ms. Pac-Man zag voor het eerst het daglicht in 1981 in haar gelijknamige acadegame. Hiermee was ze meteen het eerste vrouwelijke hoofdpersonage en plaveide ze het pad voor de vele volgelingen.

Het grootste verschil met haar mannelijke collega’s was dat je deze keer vier verschillende doolhoven te spelen kreeg, en dat in verschillende kleurtjes! Bovendien liepen de spookjes in andere patronen en durfden ze nu en dan een semi-random beweging uitvoeren. Net zoals mijn vrouw eigenlijk. Eén spookje heette ook Sue in plaats van Clyde. Onthou het als weetje voor op je volgende date!

2. Princess Daphne
De prinses uit het arcadespel Dragon’s Lair dateert uit 1983 en was het eerste vrouwelijke personage dat niet opgebouwd was uit een sprite, maar bestond dankzij een volledige animatie door voormalig Disney tekenaar Don Bluth. Ze was verantwoordelijk voor de eerste sneller slaande harten bij pubers dankzij haar uiterlijk, maar ze verslond vooral veel van je zakgeld.

3. Samus Aran
Samus is een van de uitzonderingen in het tijdperk van de vroege games. Ze was namelijk een vrouw die niet bang was van een gevecht in haar mechanische pak.

Haar hoogtepunt beleefde ze echter vroeg in haar carrière, waarbij ze verantwoordelijk was voor zonder twijfel de grootste plotwending ooit in een Super Nintendo spel. Op het eind van de eerste Metroid game werd je plots geconfronteerd met het feit je personage geen stoere held was, maar een vrouw bleek te zijn!

Met blonde lokken!

4. Chun-Li
Chun-Li maakte haar debuut in Street Fighter II, en was hiermee de eerste dame in een bekende fighting game. Sedert het enorme succes van de game wist Chun-Li enkel maar populairder te worden en zo heeft ze ondertussen meegespeeld in een tiental games, films en manga’s.

Na haar debuut werden meer vrouwelijke vechterbazen gespot in de wereld van digitale gevechtstornooien, én werden stevige billen en dijen een nieuwe obsessie voor veel controllerverslaafde jongetjes. Ondermeer ook voor b|0-0|n nadat ie de jongedame zag in de gedaante van Kristin Kreuk in de jongste film. Een film die je overigens zeker moet bekijken.

Wie nog meer weetjes wil zal ik stil krijgen door te zeggen dat zowel de Arctic Monkeys (met de song “Chun Li’s Spinning Bird Kick”) als Wyclef Jean (“If your name was Chun Li, we’d be playin’ Street Fighter.”) reeds een ode brachten aan dit stevig wijfje.

5. Jill Valentine
Deze getrainde soldaat wist meer dan haar mannetje te staan in de Resident Evil serie en bewees dan ook dat vrouwen niet hoeven onder te doen voor mannelijke hoofdpersonages. Nergens had dit brok natuur vrees van rottende zombies en daarnaast was ze trouwens verantwoordelijk voor het eigenhandig omleggen van Nemesis, één van de meest brutale monsters ooit in de hele serie.

Dat ze niet alleen haar mannetje kan staan, maar dat ook nog ‘s in stijl en met de nodige klasse weet te verwezenlijken, kan je ook merken in deze trailer van Resident Evil Apocalypse. Een film die minstens het niveau haalt van Return of the King. Of misschien net niet, maar het is in elk geval wel een stukje cinema waar het oestrogeen zegeviert.

6. De meisjes van Dead or Alive
Deze serie vechtgames en bijhorende vrouwen werden vooral bekend door de prachtig vormgegeven graphics en de wiebelende… euh… je weet wel.

De meisjes werden echter al snel zo populair dat ontwikkelaar Tecmo hen als een gezonde kudde melkkoeien beschouwde en de markt overspoelde met enkele goedkope games. Seks verkoopt dacht men bij Tecmo, en het idee van huppelende, schaars geklede, virtuele meiden in het zand lieten de ontwikkelaars al dromen. Jammer genoeg werd hun volleyballgame nooit serieus genomen, maar dat was waarschijnlijk ook hun bedoeling niet.

In elk geval wist het spel de nodige jongens aan te zetten tot het uren spelen van mini-games waarin bipsen centraal staan, of het dagenlang grinden om toch dat ene badpak te bekomen dat zo mogelijk nog minder verhulde dan Natalia’s vagina-rokje.

7. Princess Zelda
De legendarische prinses uit de Nintendo serie, The Legend of Zelda, hebben we in tal van incarnaties gezien. Sommige van die rollen waren duidelijk passief terwijl ze in andere edities, denk maar aan Ocarina of Time of het recente Spirit Tracks, meer in de pap had te brokken. Ongeacht de rol die ze kreeg of het aantal seconden dat ze verscheen in een game: Zelda is gewoon een icoon in de geschiedenis van games.

En nu voor eens en altijd: de kerel heet dus Link. Niet Zelda. Onverlaten!

8. Alyx Vance
De overduidelijk erg intelligente, maar een beetje nerdy Alyx (Rian krijgt het nu al warm) wist perfect hoe ze een PC moest hacken terwijl ze met haar andere hand de trekker van een pistool kon overhalen. Ze is bovendien ook niet bang van het nodige stuntwerk, iets wat ze misschien erfde van haar Aziatische mama die het leven liet tijdens het Black Mesa incident van Half-Life 1.

Doorheen Half-Life 2 en de daarop volgende episodes – op nummer 3 is het nog éventjes wachten – wist ze zelfs meerdere malen het mannelijke hoofdpersonage te redden. Hiermee wordt meteen duidelijk gemaakt dat een volgend HL game zonder vrouwen niet mogelijk is.

9. Aeris / Aerith Gainsborough
Er zijn natuurlijk bergen Final Fantasy personages om uit te kiezen, maar het meest geliefd en bekend blijft het bloemendametje uit Final Fantasy VII.

Haar – en doe nu eventjes je ogen dicht als je de spoiler wil ontwijken – zelfopoffering en dood is zonder twijfel één van de meest emotionele scènes uit de Final Fantasy geschiedenis, misschien zelfs de gehele gamesgeschiedenis. Of toch tenminste voor wie het ook moeilijk krijgt als er een konijntje sterft in de eerste de beste reality-reeks. Naast haar avontuur in Final Fantasy VII zagen we haar ook nog de revue passeren in de film Advent Children, Crisis Core en de Kingdom Hearts serie.

10. Lara Croft
Hoe kan het ook anders, deze dame kunnen we natuurlijk niet over het hoofd zien als we een lijstje willen maken waarin de woorden ‘vrouw’ en ‘games’ voorkomen.

Lara Croft heeft er deels voor gezorgd dat gamen mainstream werd. Daarnaast werd ze niet enkel geprezen omwille van haar handigheid met allerlei wapens, haar acrobatische toeren en natuurlijk haar enorme boezem die doorheen de reeks evolueerde van puntig naar gigantisch naar wel voorzien.

Ook haar kennis van archeologie deed menige harten sneller slaan en dan zwijgen we nog over die veelbesproken naaktpatch voor Tomb Raider II. Alhoewel de laatste games niet altijd van datzelfde hoge niveau bleken als voorheen, zou de gamesindustrie niet staan waar ze nu staat als Lara Croft nooit het levenslicht had gezien.

gerelateerd spel: Tomb Raider II
geplaatst in: Specials
tags:


Leave a Reply