gaming sinds 1997

Dead Space 2

Er zijn waarschijnlijk maar 2 redenen waarom je deze review wil lezen. De eerste is dat je behoort tot een van de vele mensen die de voorganger, de underdog van de eindejaarsperiode in 2008, links heeft laten liggen en koos voor bekendere IP’s om je spaarcentjes aan te spenderen. Nu wil je uiteraard weten waarom iedereen de mond vol heeft van Dead Space 2. Of je was een fan van het eerste uur en wil gewoon weten of de sequel nog steeds die plezante, maar enge gameplay van voorheen kan brengen.

In Dead Space 2 speel je nog steeds met Isaac Clarke, de ingenieur en enige overlevende uit het vorige avontuur. Er is ondertussen 3 jaar verstreken sedert zijn ontsnapping van de Ishimura. De animatiefilm Dead Space: Aftermath toont wat er in die periode gebeurde met de held, maar is geen noodzaak om het verhaal te kunnen volgen. Jammer genoeg zijn de gevolgen voor Isaac groot geweest: het contact met het buitenaardse relikwie, The Marker, heeft een vorm van dementie veroorzaakt die ernstige hallucinaties en woedeaanvallen uitlokt.

Nu bevindt hij zich op Sprawl, een grote menselijke kolonie op één van de manen van Saturnus. Tijdens een van zijn heldere momenten begint de nachtmerrie echter opnieuw. De Necromophs zijn op Sprawl geland en zaaien opnieuw dood en verderf. Kan hij opnieuw ontsnappen ondanks zijn aandoening en hoe komen de gedrochten hier terecht?

Wie de eerste game heeft uitgespeeld weet dat het verhaal op een simpele manier werd gebracht. De held was stil en veel emotie kregen we niet te zien. Toch schepte dit een band met het hoofdpersonage. Nu de banden gesmeed zijn kiest men bij Visceral Games voor een verhaal met meer dialoog en emotie. We ervaren hoe Isaac omgaat met zichzelf en hoe zijn ziekte stilaan de man in de afgrond duwt. Hierdoor draait het verhaal voornamelijk rond Isaac, maar toch staat hij er niet alleen voor en komt hij nieuwe personages tegen op zijn pad. De trage verhaallijn zoals we kennen uit het eerste deel en beter geïntegreerde tussenfilmpjes zorgen voor schrikwekkende momenten en klamme handjes doorheen de hele game.

De gameplay biedt uiteraard meer van hetzelfde. Het succesvol amputeren van ledematen maakt een einde aan de verschillende vijanden, maar die geven zich niet zo snel meer te prooi. De artificiële intelligentie in de eerste game was zeker niet slecht, maar nu merk je werkelijk een verschil in de verscheidene soorten vijanden en de manier waarop ze je aanvallen. Sommige wachten je stilletjes op terwijl andere vooral in groep rondsluipen. Je wapenarsenaal zal je dus ten volle moeten benutten om uit de vele benarde situaties te komen.

Grafisch is de game er sterk op vooruitgegaan met beter uitziende personages, meer details op vijanden en goed ontworpen locaties die zorgen voor de juiste sfeer. Combineer dit nog eens met audio van de bovenste plank waar griezelige muziek, krijsende monsters en perfect stemmenwerk rillingen doorheen je ruggengraat veroorzaken. Het enige minpuntje dat ik heb ondervonden dook op tijdens Isaacs hallucinaties van Nicole, zijn overleden echtgenote. De stemmen blijken daar wat onduidelijk door een teveel aan toegevoegde geluidseffecten. Spelen met ondertitels is de boodschap, maar dan zijn we echt bezig met details.

Een complete nieuwkomer voor de serie is dan weer multiplayer. Je kan kiezen om je te vervoegen bij de menselijke rangen of de Necromorphs. De gameplay is wat vergelijkbaar met de versus mode uit Left 4 Dead. Samenwerken om te overleven of juist snel een einde maken aan je tegenstanders is de sleutel tot succes. De multiplayer is een leuke extra om de levensduur van de game te rekken, maar met de campagne alleen ben je ettelijke uren bezig. Ze is bovendien goed genoeg om meerdere keren te doorlopen.

Dead Space 2 bevat weinig minpunten en we moeten echt al een mier neuken om iets te vinden. De enige punten zijn misschien de iets te weinige diepgang in gameplay, want meer dan wat monsters amputeren is het niet. Ook wat meer innovatie in vergelijking met het eerste deel mocht ook. Maar, toch speelt de game een stuk vlotter, is het enger en krijg je er een multiplayer modus bovenop. En misschien is dat wel het beste wat de makers konden doen: een nog betere Dead Space maken. Koop en beef!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Dead Space 2
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply