gaming sinds 1997

Desert Rats vs. Afrika Korps

Desert Rats vs. Afrika Korps (DRvsAK) is de zoveelste RTS die zich afspeelt tijdens Wereldoorlog II. Deze keer trekken we naar het Noord-Afrikaanse front en aldus bestaan de omgevingen uit zand, zand, zand en nog eens zand! Is het spel zo eentonig als de mistroostige omgeving doet vermoeden of hebben we hier te maken met een heuse sleeper-hit?

Het spel zelf bevat zowel een singleplayer als een multiplayer modus. Jammer genoeg heeft die tweede spelvorm enkele ernstige gebreken. Het grootste minpunt is dat er maar bitter weinig spelers op de servers te vinden zijn. Wanneer je uiteindelijk toch een bevolkte server vindt, heb je de keuze uit 3 speltypes. Deatmatch en Conquer (beter bekend als Capture The Flag) spreken voor zichzelf, maar er is nog een erg amusante spelvorm, uniek voor dit spel, namelijk “Tobruk-to-El Alamein”. Deze houdt in dat 1 speler aanvalt, terwijl de andere speler(s) hun stad verdedigen. Wanneer de aanvaller niet tijdig 1 of meerdere spelers naar pierenland stuurt, krijgen de verdedigers versterkingen, wat er eigenlijk op neerkomt dat de aanvaller zijn doodvonnis tekent. Het is met andere woorden alles of niets voor de offensieve speler. Jammer genoeg heb je in elk multiplayer partijtje last van lag, zelfs op de meest onmogelijke momenten. De multiplayer heeft dus veel potentie, maar de mensen van Monte Cristo zullen wel nog een en ander mogen optimaliseren door middel van een patch, want in zijn huidige staat haalt DRvsAK het niet van concurrenten als C&C: Generals en Warcraft 3.

Gelukkig is de singleplayer mode van het spel stukken beter uitgewerkt, alhoewel het direct opvalt dat men geprobeerd heeft om de game een achtergrondverhaaltje mee te geven. De twee hoofdpersonages Erich von Hartmann (jouw hero in de Duitse campagne) en Gregory Sinclair (de geallieerde hero) waren voor de oorlog boezemvrienden, maar staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Boooooring! Gedurende de twee campaigns heeft het verhaal zelfs weinig of geen belang. Volgens mij hadden ze dus best het hele verhaal achterwege gelaten, omdat het uitermate saai en nutteloos is. Een gesprek aanknopen met een bejaarde, dementerende oma is zo mogelijk boeiender dan de storyline in DRvsAK.

Voor elke missie krijg je overigens de mogelijkheid om je legers naar wens samen te stellen. Je krijgt een aantal punten waarmee je tanks, troepen, vliegtuigen en “special units” kunt aanschaffen. Dat is een groot pluspunt aan het spel. Doordat je eenheden ook nog eens ervaring opdoen na elke veldslag kan je zo legers creëren, bestaande uit enkel supergetrainde elite-eenheden. De missies zelf zijn best wel afwisselend en gaan van search-and-destroy, het verdedigen van bevriende troepen en het impalmen van steden tot zelfs het zo lang mogelijk vasthouden van een bepaald doelwit.

Hoewel het spel over het algemeen een gebrek heeft aan originaliteit, heeft men toch een revolutionair concept toegevoegd. Elk voertuig beschikt over een bemanning. Hoe meer troepen er in het voertuig zitten, hoe beter de eigenschappen ervan. Jammer genoeg wordt dit aspect tenietgedaan dppr het gebrek aan een ander. Je eenheden kunnen namelijk niet bevoorraad worden. Unlimited ammo dus en dat doet mij denken aan Arnie of Sly Stallone in een van hun films. Toch wel jammer, aangezien het spel zo wat diepgang verliest.

Grafisch is er weinig op het spel aan te merken. Het kan gerust de concurrentie aan met de eerder genoemde toppers in het genre. Alle voertuigen hebben hun eigen kleuren- en camouflageschema’s en zien er erg gedetailleerd uit. Ook de omgevingen zijn goed afgewerkt, al zijn ze wel wat kaal. Niet verwonderlijk, temidden de woestijn :p
Een ander minpuntje is dat er af en toe kleine grafische glitches in het spel opduiken, maar het is niks ernstigs.

Ook het auditieve aspect van het spel is best in orde. Alle soldaten maken andere geluiden en slaken andere kreetjes (nee, niet dat soort kreetjes, vetzakjes ;) ) en ook de vele voertuigen klinken erg realistisch. Jammer genoeg is de soundtrack enorm irritant. Zoals in de meeste andere oorlogsgames hebben we ook hier weer te maken met die typische WOII hoempapa muziek. Mateloos irriterend dus…

Samengevat kunnen we stellen dat DRvsAK een aangenaam, maar niet bijster origineel game is. Het bevat boeiende gameplay en heeft erg geslaagde graphics. Het verhaal is dan wel boring as hell, de missies maken dit meer dan goed. Voor wie nog een WOII-RTS zoekt, in afwachting van de échte toppers (Codename: Panzers, Soldiers: Heroes of WW2, Wartime Command) zal deze Desert Rats vs. Afrika Korps zeker voldoen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Desert Rats vs. Afrika Korps
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply