gaming sinds 1997

Despicable Me 2

despicableme2Superschurk Gru is terug van weggeweest, maar na de gebeurtenissen in Despicable Me is er wel het een en het ander veranderd. In plaats van grootse schurkenstreken zoals het naar beneden halen van de maan heeft Gru zijn leven gebeterd en probeert hij nu zo goed mogelijk voor zijn pleegdochtertjes Margo, Edith en Agnes te zorgen, iets dat niet altijd even simpel is. Om toch wat geld in het laatje te krijgen heeft hij zijn minions alsook Dr. Nefario op een nieuwe industrietak gezet: het maken van confituur!

Dr. Nefario mist echter het leven als schurk en besluit Gru te verlaten om zich weer op de misdaad te kunnen storten. Gru voelt zich eveneens onwennig bij een leven volgens de wet maar wanneer hij gecontacteerd wordt door de Anti-Villain League gaat zijn hartje weer wat sneller kloppen. Een misdadiger heeft op de noordpool een hele basis gestolen met een supermagneet en Gru moet de AVL helpen om de man achter de schermen te vinden. Zelf superschurk geweest zijnde is men ervan overtuigd dat hij de perfecte profiler is om anderen van zijn soort te vinden en nadat men een tip ontvangen heeft dat de misdadiger zich zou schuilhouden in een winkelcentrum wordt Gru samen met AVL-agente Lucy under cover uitgezonden als winkelhouders.

Eens daar ontmoet Gru Eduardo ontmoet, een Mexicaanse restauranthouder die volgens Gru niemand minder dan de beruchte superschurk El Macho is waarvan iedereen dacht dat hij jaren geleden omgekomen was in een vulkaan. De bewijzen richten echter in de richting van een andere winkelhouder, en dat Eduardos zoon Antonio zijn zinnen gezet heeft op Margo maakt dat Gru nogal doordraait waardoor de AVL al helemaal geen geloof meer hecht aan wat Gru te zeggen heeft.

Ondertussen blijkt dat in het gestolen labo op de noordpool het nieuwe zenuwgas PX-47 ontwikkeld werd dat levende wezens omvormt tot vraatzuchtige paarse monsters en aangezien Gru in het winkelcentrum zich bezighoudt met de werkzaamheden voor de AVL beseft hij niet dat ondertussen iemand bezig is al zijn minions te ontvoeren. Iemand is duidelijk van plan om een leger van paarse veelvraten te creëren, maar met welk doel?

Despicable Me was een succes maar het moge gezegd: dit kwam niet zozeer door de hoofdpersonages of het verhaal als wel door de grappen en grollen rondom de minions. Despicable Me 2 kon dan ook niet anders dan de gele ventjes ook hier veelvuldig aan bod laten komen en dat gebeurt dan ook, we krijgen ze deze keer zelfs in een paarse variant te zien! Of Despicable Me 2 hierdoor een betere film is geworden is echter een andere vraag.

Op alle niveaus lijkt deze sequel een afdruk te zijn van deel 1. Het verhaal is dan wel nieuw en we hebben al wat meer achtergrond van de personages terwijl er ook enkele nieuwe worden geïntroduceerd (zoals Lucy en El Macho) maar het gewicht hiervan kan niet op tegen de impact die de minions hebben. En dit is nu net waar het schoentje een beetje wringt. De grappen en grollen rondom deze kleine gele mannetjes met hun rare brilletjes zijn veelal nog steeds dezelfde als in de eerste film, en de paarse variant voegt niet echt veel toe.

Despicable Me 2 mag dan niet beter zijn dan deel 1, slechter is hij echter ook niet. Er zijn wel degelijk enkele leuke vondsten, zoals Gru die gedwongen op date moet gaan en de scène onder water die onmiddellijk doet denken aan de Lotus Esprit uit “The Spy Who Loved Me” (James Bond), die ervoor zorgen dat de gedeeltes waar de minions niet centraal staan toch nog meer dan genietbaar blijven.

Al bij al is Despicable Me 2 niet beter of slechter dan de eerste film. Het verhaal en de personages zijn dan misschien niet veel meer dan een kapstok om de grillen van de minions aan op te hangen, de makers doen wel hun best om het onderhoudend te houden en slagen daar tot op zekere hoogte wel in. Geen echte hoogvlieger in zijn genre, maar zeker genietbaar voor het grote publiek dus.

De film mag dan geen hoogvlieger zijn, het beeld- en geluid zijn dat alvast wel. Perfect contrast, felle kleuren, een totale afwezigheid van compressiefouten, geluid dat echt uithaalt via de surrounds wanneer nodig, dialogen die constant duidelijk naar voren gebracht worden … er is werkelijk niets aan te merken op de technische prestaties van deze release.

De belangrijkste extra’s die we op deze release terugvinden zijn zonder twijfel drie mini-movies waarin de bedenkers van de minions zich nog eens voluit kunnen laten gaan en ons al een voorsmaakje geven van wat we mogelijk kunnen verwachten van een complete film rondom de “het gele gevaar” (ja, ze zijn hem op moment van schrijven aan het filmen). Daarnaast is er natuurlijk een audio commentaartrack, en we krijgen ook een kleine zes minuten durende feature over hoe men internationaal samenwerkte voor de creatie van de drie mini-filmpjes. Naast een verwijderde en een langere scene zijn er nog een vijftal korte documentaires die elk tussen de 3 en 6 minuten duren en waarin we allerhande onderwerpen uit de sequel aan bod zien komen.

box-despicableme2blu

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Een Reactie op “Despicable Me 2”

Leave a Reply