gaming sinds 1997

District 9

Buitenaardse wezens zijn eindelijk op Aarde aanbeland maar in plaats van de geavanceerde mensachtige wezens die we steeds verwacht hadden zijn het garnaal-achtige wezens die dringend hulp nodig hebben aangezien hun complete leiding blijkbaar dood is gegaan en ze op het punt staan om uitgehongerd te zijn. De mensheid besluit om ze te helpen maar twintig jaar later begint de sleur erin te komen en begint de goedheid van de mensen serieus te minderen.

De “Prawns” zijn bij elkaar gezet in een militair ghetto dichtbij Johannesburg genaamd District 9 waar criminaliteit vrij spel heeft en de Prawns uitgebuit worden. De Multi-National United ammunitie firma die meer interesse heeft in het reproduceren van de buitenaardse wapens dan in het welzijn van de wezens besluit om de aliens te verhuizen naar een andere locatie en zendt daarom Wikus van der Merwe erop uit om uitzettingsnota’s te laten tekenen zodat de verhuis kan beginnen.

Echter, terwijl hij zijn job aan het doen is komt Wikus in contact met een raar goedje dat al snel begint met hem te muteren. MNU ziet hun kans om eindelijk toegang te krijgen tot de buitenaardse wapens aangezien Wikus’ DNA begint te mengen met dat van de Prawn, maar om dat ten volle te kunnen benutten zullen ze elke beetje DNA van Wikus moeten aftappen. En natuurlijk vindt Wikus dit allesbehalve leuk. Hij ontsnapt om erachter te komen dat de enige plaats waar hij naartoe kan District 9 is in de hoop dat de Prawn hem kunnen helpen met zijn probleem.

District 9 is een speciaal stukje werk. Het begint in documentaire stijl waarin interview fragmenten gecombineerd worden met handycam werk in de stijl van Cloverfield. Na het prille begin waarin we Wikus van der Merwe leren kennen verandert de film echter van stijl en krijgen we een echte sci-fi aktiefilm te zien die naar het einde toe zelfs een Transformers-achtig gevecht bevat. En de gehele tijd zit jij als kijker op het puntje van je stoel je af te vragen wat het volgende gaat zijn dat je van je sokken zal blazen.

Er is echter meer te zien dan pure aktie. De personages zijn goed uitgewerkt en zelfs de Prawn – die je compleet niet kan verstaan – tonen emoties waardoor je zelfs met hen een band kan creëren. Nee, District 9 is duidelijk meer dan een simpele big budget aktiefilm waarin vanalles opgeblazen wordt. Er zijn emotionele banden met de personages dankzij het goede acteerwerk van de cast (die niet bestaat uit A-list acteurs) en een diepe verhaallijn die in het begin nogal raar kan overkomen maar je bij de ballen grijpt zodra het tempo opgevoerd wordt.

Peter Jackson was juist om deze film van Neill Blomkamp te producen want het is een film die alle juist punten op de juiste moment aanraakt. Een excellent stuk werk met schitterende beeld- en geluidskwaliteit en een overvloed aan extra’s. Wat zou je nog meer willen?

Onze Score:
10.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Sony Pictures
tags:


Leave a Reply