gaming sinds 1997

DJ Hero 2

Dat grootmacht Activision de ene sequel na de andere op de markt smijt is al lang geweten, maar dat daar af en toe ook een innoverende game bij zit, zien wij als een godsgeschenk. DJ Hero was als het ware die frisse wind in het genre der muziekgames. Het monopolie der plastieken gitaren en drumstellen werd even in vraag gesteld door een trendy draaitafel. Geen splijtende metal of gierende rock meer, maar een mash-up van hip-hop, dance en electro in DJ Hero.

Exact een jaar geleden kwam het originele DJ Hero dus uit. Met zijn underground gritty look, originele gameplay en zalige tracklist wist het meteen zijn voetafdruk in de gamewereld te zetten zonder daarom briljant te verkopen. Het zal dan ook niemand verbazen dat de basisgameplay in DJ Hero 2 haast ongewijzigd is, maar aangezien deze vrij solide was hoor je niemand hierover klagen. Wederom dien je twee verschillende tracks, hier een mash-up genoemd, te mixen tot een mooi geheel. Uiteraard zijn er hier en daar wat niewigheden te vinden.

De nadruk in DJ Hero 2 is verschoven naar eigen inbreng en Freestyle. Meermaals zal je lange stukken tegengekomen waar je door middel van je crossfader zélf mag kiezen welke track je op de voorgrond laat spelen. Op deze stukken word je beoordeeld op timing en ritme, waardoor het ‘als een idioot van rechts-naar-links faden’ afgestraft wordt. Daarnaast heb je nog freestyle scratches en zijn de willekeurige geluidseffecten van de middelste baan (die irritante Yeeeeaaahhh Booooyyyy) vervangen door samples die uit het nummer komen.

Verder kent DJ Hero 2 een heuse career mode, genaamd Empire, waarin je als kleine DJ op Ibiza begint om vervolgens de wereld te veroveren als werelds beste DJ. Tijdens je carrière neem je het op tegen enkele vaste waarden als David Guetta, Deadmau5, Qbert en RZA. Persoonlijk vond ik de carrière wat tegenvallen omdat deze niets anders is dan een lege verpakking voor het vrijspelen van de verschillende mixes. Ik had liever wat mogelijkheden gezien die me toelieten om mijn eigen sponsors te kiezen, wat materiaal te kopen of zelf een evenement op poten te zetten.

Wat de mensen van FreeStyleGames vooral wilde waarmaken met dit vervolg, is van DJ Hero 2 een sociale game te maken. De toevoeging van meerdere instrumenten, twee draaitafels en vocals, een party mix modus en een heleboel nieuwe multiplayer modi bewijzen dit punt. Rock Band en Guitar Hero hebben al bewezen hoe vermakelijk het kan zijn om met enkele vrienden op wat plastiek te tokkelen, maar voor DJ Hero pakte dit iets minder goed uit.

De sociale push komt vooral bij de multiplayer tot uiting. In totaal zijn er min of meer tien verschillende modi waarin je het tegen iemand anders kan opnemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Checkpoint, Accumulator en Stream. In Checkpoints wordt elke mash-up verdeeld in checkpoints die je dient te winnen door zoveel mogelijk juiste noten te halen. In Accumulator, mijn persoonlijke favoriet, moet je je hoogste streak zien te ‘banken’ of vastleggen. Achter deze modi schuilt een aangename tactische diepgang wat deze modus een tikkeltje spannender maakt. Je moet dus een keuze maken tussen net iets langer doorgaan om de lat hoger te leggen of kiezen om te cashen wat je al hebt.

DJ Hero heeft heel wat goeds te bieden en dan hebben we het nog niet gehad over de remixes. Ook voor DJ Hero 2 zijn weer heel wat bekende namen uit de muziekwereld gevraagd, waar Tiësto, Deadmau5, Qbert, RZA en David Guetta enkele hiervan zijn. Het resultaat is een zeer royaal gevulde tracklist die uit meer dan tachtig mash-ups bestaat gaande van ondergrondse hip hop tot steenharde techno. De muziek is dus iets populairder dan in de voorganger, maar de mixes zijn er niet minder sterk en origineel om.

DJ Hero 2 heeft slechts een jaar ontwikkelingstijd gekregen, maar aangezien er niet veel aan de fundering gesleuteld moest worden heeft deze game niet te kampen met lastige bugs of onvolledigheden. De toegevoegde freestyle sequenties zorgen ervoor dat je je een echte ‘nep-DJ’ waant en dat is waar deze game om draait! Hopelijk leert Activison uit zijn sequel-fouten en maakt de publisher geen jaarlijkse DJ-game, want zoals de Engelse zegswijze luidt: “How can I miss you when you won’t go away!”

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: DJ Hero 2
geplaatst in: Activision, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply