gaming sinds 1997

Donkey Kong Jungle Beat

Vroeger, in het 2D-tijdperk, was Donkey Kong een van de bekendste gamecharacters. Samen met zijn vrienden trok hij erop uit in typische 2D-sidescrolling platformavonturen -en wie durft te ontkennen dat deze supercool waren is een dwaas!. Het eerst aangekondigde spel voor de Gamecube met DK in de hoofdrol, was Donkey Konga (het gecancelde Donkey Kong Racing niet meegerekend), een muziekspel, dat te bedienen is met trommels; de DK Bongos. Sommigen vonden het ietwat een domper om geen echt avontuur te zien, anderen (onder wie ik) genoten met volle teugen van het vrolijke trommelspel. Nu heeft Nintendo Donkey Kong Jungle Beat uitgebracht, een sidescrolling avontuur met blitse 3D graphics, dat eveneens de bongo’s gebuikt. Lees verder om te weten of het iets waard is.

Om met de deur in huis te vallen: dit spel is echt een prachtige, nieuwe belevenis. Een verhaal is er natuurlijk niet; je loopt gewoon van level naar level als Donkey Kong himself. Door op de rechtertrommel te trommelen ga je naar rechts, met de linker ga je natuurlijk de andere richting uit. Sla op beide trommels om te springen en klap in je handen om op je borstkas te kloppen, er verschijnen dan twee kringen; de grootste is een geluidsgolf. Alle vijanden binnen deze kring zullen buiten bewustzijn raken en dan is het nog maar een kwestie van op je vijand springen en er op los te meppen. De binnenste en kleinste kring duidt aan hoever DK’s armen reiken. Ben je dus vlak bij een liaan en klap je in je handen, zal je je eraan vastklampen.

Het spel komt vergezeld van de deuntjes die we al een tijd gewend zijn van onze dikke grote aap, doch in opgefriste versie. Daarnaast mag je ook enkele nieuwe liedjes verwachten, helemaal in de junglestijl natuurlijk. Zowel DK, zijn vijanden en zijn omgeving zien er zeer goed uit. Dit spel bewijst weer maar eens dat sidescrolling games grafisch ook mooi kunnen zijn (denk maar aan Viewtiful Joe). Aan hun “blink-factor” te zien lijkt het er trouwens op dat DK en zijn vijanden zijn voorzien van een dun laagje wax. Mensen die lijden aan epilepsie kunnen overigens mogelijk stoornissen ondervinden van het geflits van de bananen die je gepakt hebt (Evil bananas! -red.).

Inderdaad, goed gelezen, net als in de vorige DK-games moet je ook hier weer bananen verzamelen. Door combo’s aan elkaar te rijgen zijn je bananen meer waard. Combo’s doe je door bijvoorbeeld na het verslaan van een vijand je direct te laten wegschieten door een pluisbloem, je daarna afstoten tegen de muur om een liaan te pakken, dan meevliegen met een vogel, enzovoort. Dit moet echter allemaal zonder de grond te raken. Je zal jezelf er soms wel op betrappen dat je een level opnieuw start omdat je een perfecte plaats hebt gevonden om een lange combo uit te voeren.

Op het einde van de level krijg je dan een bronzen, zilveren of gouden medaille voor je hoeveelheid bananen. Met die medailles kan je dan weer nieuwe levels unlocken. Een level bestaat uit drie delen, waarvan het laatste deel een gevecht tegen een baas is. Gemiddeld duurt een level ongeveer vijf minuten, en als je weet dat er slechts ongeveer 15 levels zijn, weet je ook dat het spel verschríkkelijk kort is. Doordat het spel origineel is zal je de levels ongetwijfeld nog wel een keer willen spelen, maar het is en blijft te kort voor 50 euro (60 euro inclusief DK Bongo).

Daarnaast is er ook geen echte uitdaging aan het spel, enkel op het einde van het spel zal je waanzinnig veel gouden medailles bijeen moeten scharrelen om de laatste levels te unlocken, wat soms wel eens vervelend kan zijn en ervoor kan zorgen dat je geen zin meer hebt om dat ene level voor de zoveelste keer te herspelen. Nintendo had de levensduur van dit spel overigens serieus kunnen verlengen door het toevoegen van unlockables zoals mini-games, maar helaas…

Dit spel loont echt de moeite om te spelen. Het spel besturen met de DK Bongo gaat, mits enige oefening, zeer vlot en is echt leuk. Toch is het spel veel te kort voor wat je ervoor betaalt; wanneer je op zoek bent naar een spel waar je weken mee zoet bent, laat je deze dus best links liggen. Wil je echt op trommels slaan en ben je een beetje muzikaal aangelegd, koop dan eerst Donkey Konga, daar zal je meer genot van hebben. Een bundel van dit spel met Donkey Konga en de DK Bongo zou een perfecte zet zijn van Nintendo. Kijk je echter niet op een cent meer of minder en speelt de lengte van een spel voor jou geen rol, dan is dit spel een absolute topper.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Donkey Kong Jungle Beat
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply