gaming sinds 1997

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3

Aziaten zijn rare mensen. Dat heeft helemaal niets met huidskleur, lengte, spleetogen, of wat dan ook te maken. Naar onze normen zijn die mensen gewoon een beetje anders, einde discussie. Vergelijk bijvoorbeeld eens een Japans spelprogramma met een Belgisch. Op de tv zie je onder andere een programma met als doel: zo lang mogelijk in een bad met kokend water blijven, opdat de tietjes van een Japanse schone op en neer zouden wippen. Spelprogramma’s hier zijn een stukje gelikter! Bart Peeters in een nieuw decor met andere opdrachten, of een zoveelste marginale quiz met BV’s. Als we te ver afwijken van dit format breekt er immers paniek uit bij tv-kijkend Vlaanderen.

Zodoende zijn ook onze tekenfilms heel verschillend. Als onze kinderen blootgesteld worden aan Aziatische cartoons liggen ze ongetwijfeld na vijf minuten stuiptrekkend voor de televisie rond te stuiteren. Aziaten daarentegen zijn door jarenlange training immuun geworden voor epilepsie. Desondanks zien we héél af en toe een tekenfilmpje uit de rijstvelden opstaan die ook in onze streken een publiek voor zich weet te winnen. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Dragonball Z, het Japanse succesverhaal dat hier reeds jaren volledig is ingeburgerd. Daarom bekijken we vandaag de nieuwste videogame spin-off in de reeks: Budokai 3. Bukakiiiiiiii! Uehm… ik bedoel… kamehamehaaaaaaaa!

De verhaallijn van Budokai 3 loopt lijnrecht gelijk met de televisieserie. De singleplayercampagne heet overigens vanaf nu “Dragon History”. Maar niet alleen de naam is veranderd, ook de presentatie van het verhaal op zich is opgepoetst. Naast de traditionele campagne vinden we nog modes terug als Dragon World Tour, waarin een tornooitje gesimuleerd wordt, en Evolution-z mode, waarin we ons personage kunnen tunen met allerhande spoilers en spinners, en tenslotte ook een … online modus!

Nintendo heeft er voor de launch van de Wii veel over gesproken, maar tot op heden héél weinig van gebakken; de online capaciteiten van de Nintendo Wii zijn magertjes in vergelijking met de andere nextgen consoles. We zagen reeds Pokemon Battle Revolution en Super Mario Strikers Charged op het wereldwijde web gaan, maar daarmee is het zowat allemaal gezegd voor ons Europeaantjes.

Gelukkig durft ook Budokai 3 het aan om online te knokken, en dat is meteen ook de hoofdreden waarom dit spelletje mijn aandacht trok. Spijtig genoeg valt er weinig positiefs over deze online mogelijkheden te vertellen. Het menu en de lijstjes met je vrienden zijn goed uitgewerkt, maar daarmee is de kous ook af. Het speelt botweg niet lekker, de lag is een enorme pretbederver en daarnaast merk je geen verschil met een match tegen de computer. Waar is de mogelijkheid om je tegenstander verrot te schelden?

Grafisch oogt Budokai 3 Wii identiek aan de Playstation 2 versie. Dit klinkt echter erger dan het is, want deze laatste ziet er buitengewoon goed uit. Budokai 3 staat grafisch meer dan zijn mannetje tussen de Wii titels op de markt, maar we weten allemaal hoe hoog het niveau daar ligt. Ook over het geluid valt niks buitengewoon te melden.

Het grootste verschil met de PS2 versie, naast de online mode, is ongetwijfeld de mogelijkheid om met de Wiimote aan de slag te gaan. Het lijkt schitterend om de Wii-mote in je zweterige handpalmen vast te nemen, en een dikke vuurbal in het gezichtje van Videl (kleine Gohan’s vriendinnetje) te knallen.

De trieste werkelijkheid is dat de Wii-mote in Budokai 3 onvoldoende tot zijn recht komt. Fans houden van deze serie omwille van de snelle, toegankelijke, en bijwijlen hectische, gameplay. Maar om op een degelijke manier met motion controls overweg te kunnen, moet het allemaal wat trager. Nu betrap je jezelf op wild gezwaai met je armen, hopende op één of andere special move. Het idee is leuk, maar de uitwerking is dus een stuk minder geslaagd. Je kan het spel ook met een oude Gamecube controller spelen, maar dan schaf je je beter de PS2-versie aan, die tegen een lagere prijs in de winkel ligt.

Ben je op zoek naar een goede fightgame, en heb je nog geen Budokai in je bezit? Dan doe je hier zeker geen slechte koop mee. Koop deze echter niet speciaal omwille van de online mode of de extra personages, want dan zal je bedrogen uitkomen. Ook de gameplaywijzigingen ten opzichte van voorganger Budokai 2 Wii praten geen aankoop goed. Samengevat is Dragonball Z Budokai 3 zonder twijfel de beste en meest volledige fightsim op de Nintendo Wii, maar dat is vooral dankzij het gebrek aan concurrentie.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply