gaming sinds 1997

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3

Dragon Ball Z is een van de weinige reeksen die mij als kind van de computer konden weghouden. Ik kon ongelooflijk genieten van de immens gewelddadige tekenfilmreeks, ook al begreep ik er eigenlijk geen snars van, omdat alles in het Frans te doen was. Wat ik wel begreep, was wie de “slechte” en wie de “goede” waren. Of de tv-serie het dezer dagen nog steeds goed doet, heb ik hoegenaamd geen idee van, maar de Budokai Tenkaichi-games, zowel deel één als deel twee, worden door zowel oude als nieuwe fans aanbeden vanwege hun snelle gameplay en volledigheid inzake verhaallijn. Hoe zit het nu met het derde deel? Is het een waardige aanvulling op zijn voorgangers?

Het belangrijkste aspect van de hele Budokai Tenkaichi-reeks is zonder enige twijfel de modus waarin je de volledige Dragon Ball-saga kan naspelen. In Tenkaichi 3 kreeg die spelmogelijkheid de naam ‘dragon history’ mee, samen met een enorm leuke nieuwigheid: de Dragon Ball GT-reeks! De rasechte DBZ-fans zullen ongetwijfeld weten waarover ik het heb. Het is namelijk een nieuwe Dragon Ball-reeks waar de helden de ruimte intrekken om het heelal te verdedigen (of zoiets). Dat brengt niet alleen een berg verse verhaallijnen met zich mee, maar ook toffe en interessante nieuwe speelbare personages, met hun eigen krachtige aanvallen. Budokai Tenkaichi 3 is op dat gebied dus zeer volledig.

De reeks heeft naast het hele DBZ-verhaal en bijhorend sfeertje nog heel wat meer te bieden. Het is niet alleen belangrijk om de verhaalmodus succesvol te beëindigen; je moet je personages ook sterker maken. Dat kan in dragon history, maar ook in de ‘dragon world tour’. Die modus deed me een beetje terugdenken aan de oude Mortal Kombats. Je begint helemaal onderaan een ladder en het is de bedoeling dat jij naar boven klimt en de beste vechtersbaas wordt in de reeks, terwijl je gaandeweg verbetert. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je personage uit te breiden in de ‘evolution Z’ mode. Daar kan je aan de hand van skills die je verzamelt hebt een gekozen mannetje upgraden met nieuwe moves, extra HP en dergelijke meer.

Op gameplaygebied is verder niets veranderd. Button bashen is nog steeds geen optie in dit spel; doordacht meppen en goede timing, samen met het kennen van de nodige toetscombinaties, zijn nog steeds de sleutel tot de overwinning. Probeer bijvoorbeeld niet om je vijand heel de tijd de bekogelen met energiebollen of krachtige ‘spirit bombs’ want daar wordt zeer goed op ingespeeld door de tegenstand. Ook verdediging is van belang in dit spel: het kan je namelijk een enorm voordeel bieden door je vijand gedurende enkele milliseconden te vertragen. Eigenlijk komt het er op neer dat je in DBZ: Budokai Tenkaichi met verstand moet vechten.

Grafisch kunnen we nog steeds genieten van de typische cell-shaded omgevingen en personages die het scherm vullen. Tel daarbij nog eens de vuurwerkachtige speciale aanvallen en je beseft dat Budokai Tenkaichi een visueel spektakel is. Het zijn misschien niet de meest geavanceerde grafische effecten die je op je scherm getoverd krijgt, maar vergeet niet dat dit nog steeds een PS2-spel is. Dat verandert echter niets aan het feit dat deze reeks door de jaren heen een mooie prestatie heeft neergezet qua graphics. Ook inbegrepen zijn de standaard stemmetjes zoals we ze kennen uit de tv-serie. Ja, inderdaad, ze zijn even schreeuwerig en soms zelfs enorm irritant, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Qua muziek en geluidseffecten behoort Tenkaichi 3 tot de middenmoot, vooral door de soms enorm enerverende en repetitieve klanken die te horen zijn.

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 is naar mijn mening zeker een aankoop waard, al was het maar omdat de Dragon Ball GT-saga erin verwerkt zit. Zowel op vlak van gameplay, graphics als audio is op zich weinig of niets veranderd. Zoals ik al zei is de reden waarom je dit zou kopen de zeer volledige dragon history-modus. Of de game daadwerkelijk de volle pot ( €50) waard is, is echter de vraag. Ik zou iedereen aanraden om te wachten tot dit spel platinum gaat of tenminste daalt in prijs. Anderzijds is het bijna pakjestijd en dat maakt Budokai Tenkaichi 3 misschien tot het ideale kerstgeschenk.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply