gaming sinds 1997

Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King

Dragon Quest is een topreeks in Japan, met zo veel succes zelfs dat er een officieel verbod is om een nieuw game in de serie uit te brengen tijdens de week uit vrees voor teveel werk- en schoolverzuim! In onze contreien zijn deze RPG’s helemaal niet bekend maar deze achtste telg, Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King, voor de eerste keer in 3D, zal daar nu ongetwijfeld verandering in brengen. Waarom nu precies, kan je hieronder te weten komen.

DQ8 is best een klassieke RPG, maar het verhaal begint even grappig als veelbelovend. Een koning en een prinses werden respectievelijk in een reuzengrote kikker en een paard veranderd door een kwade magiër. Enkel jij kan nu, samen met dit grappige duo en je vriend Yangus, op zoek gaan naar de onverlaat en alles ongedaan maken. Al snel ontmoet je Angelo, een ridder, en Jessica, een meisje met tovenaarstalent, om je team te versterken. Veel meer dan deze personages zal je niet kunnen rekruteren in je team en het spel besteedt dan ook heel veel aandacht aan hun uitwerking (persoonlijkheid, achtergrond, typische sterktes en zwaktes), evenals natuurlijk aan het verhaal, dat prachtig en boeiend ineen zit.

Een ander levensbelangrijk onderdeel van elke RPG zijn natuurlijk de gevechten. Jammer genoeg zijn (de niet zo frequente) random ontmoetingen niet te vermijden, maar gelukkig is het turn-based systeem meer dan aangenaam. Je hebt de gebruikelijke aantallen melee- en magische aanvallen, maar party- en groepeffecten en geconcentreerde en speciale aanvallen zijn ook van de partij. Vele aanvallen, vooral de leukste, speel je vrij door je ervaringspunten toe te wijzen aan de diverse weapon skills (zoals zwaarden of speren) en unieke skills die enkel toegankelijk zijn voor bepaalde personages.

Wat vooral opvalt aan de gevechten zijn de charmes ervan, en vooral die van de tegenstanders. Zo wordt hun persoonlijkheid telkens op een erg grappige manier getoond bij het knokken. Geesten staan wat wezenloos voor zich uit te staren en katten beginnen zichzelf plots te likken tussen twee aanvallen in. Dat is allemaal er amusant en het zijn net deze kleine dingetjes die DQ8 zo typeren en charmant maken. Maar miskijk je niet daarop, want de moeilijkheidsgraad is niet van de poes en je vijanden zullen heel wat verschillende tactieken toepassen om je in het stof te laten bijten. Gelukkig kan je gebruik maken van een toverspreuk om je onmiddellijk naar een savepunt te laten zenden of om mee te ontsnappen uit een kerker. Als je toch sterft mag je de helft van je goud ophoesten en terug starten vanaf je laatste savegame.

Zoals reeds gezegd zijn enkele van de sterke punten van het spel de charme en de creativiteit. Ook in de visuals is dat meer dan aanwezig. Niet enkel ziet alles er technisch heel knap uit, maar ook op artistiek vlak is er heel veel tijd en fantasie in het design gestopt, wat leidt tot prachtige animaties, veel variatie en inspiratie in de ontwerpen van de personages, tegenstanders (inclusief die bekende slijmballen) en omgevingen die er perfect bij passen. Bereid je voor op sprookjesachtige bossen en grasvlakten, riviertjes en oceanen en natuurlijk ook de nodige grotten en kerkers. Alles wordt bovendien aangevuld met een levendige orkestrale soundtrack en acteerwerk dat luisteren naar de tussenfilmpjes heel wat aangenamer maakt. Indrukwekkend werk!

Ook indrukwekkend is het aantal speeluren (reken minstens 50 tot 60 uur om het spel uit te spelen) en dan reken ik daar niet de tijd bij die je ‘verliest’ door je onledig te houden met allerlei zij-quests en extra’s voor de fans, zoals het verzamelen van medailles en het maken van allerlei items.

Dragon Quest VIII brengt een erg welgekomen charmant, vrolijk en ontspannen kantje naar het RPG-genre, zonder echter veel vernieuwing te brengen. De visuals, de personages en het verhaal zijn helemaal af. Aangevuld met de vele plezierige en goed uitgewerkte gevechten is dit een game die elke liefhebber van role-playing games moet uitproberen. Verwacht geen schokkende nieuwigheden, maar wel vele uren good old fun. En dat is nu net wat bij veel andere games ontbreekt!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
geplaatst in: PS2, Reviews, Square Enix
tags: ,


Leave a Reply