gaming sinds 1997

DTM Race Driver 2

Het originele DTM Race Driver verbaasde enkele jaren geleden vriend en vijand door uit te pakken met enkele verfrissende features. Zo was de grootste vernieuwing de introductie van een rasechte storymode in een racesim. Dat ging gepaard met een hele resem aan auto’s, circuits én oogverblindende graphics. De verwachtingen voor het vervolg zijn dan ook niet mals, eens zien dus of DTM 2 ze kan waarmaken!

Ryan McKane is history, het is tijd dat een nieuweling nogmaals de ladder beklimt! Dat is de eerste boodschap die je krijgt als je het spel opstart. Je begint namelijk met een nieuw (naamloos) karakter, dit in de hoop dat de speler zichzelf meer gaan identificeren met het hoofdpersonage.

Na het aanmaken van je profiel beland je meteen midden in een race. Na het tonen van mijn “rijkunsten” eindig ik een ronde later als laatste met een zwaar gehavende auto. Vanzelfsprekend krijg ik een uitbrander van mijn race engineer. Dit is een van de zovele ingame filmpjes die het verhaal uit de doeken doen, waarna je weer aan de slag kan op het racecircuit. Die filmpjes zijn van zeer goede kwaliteit en stralen een zekere sfeer uit die het hele spel menselijker maakt. Dus in plaats van het zoveelste racespel te zijn, heeft dit spel de mogelijkheid om uit te groeien tot iets groters, tot een spel met achtergrondverhaal wat altijd aangenaam is.

Naarmate het verhaal vordert zullen er nieuwe personages hun intrede doen, zoals een financieel adviseur. In het begin zul je jezelf moeten bewijzen; daarna moet je voldoende geld verzamelen om aan de grote races mee te mogen doen en daarna mag je jezelf opnieuw bewijzen. Er zijn ook originelere opdrachten, maar daar zwijg ik over om niets te vergallen.

Een ander sterk punt, buiten het verhaal, is de enorme variëteit aan beschikbare races. Je kan ik dit spel in een oude legendarische Ford GT, Mustang of Formula Ford auto kruipen, het parcours onveilig maken in een supertruck of een F1-achtige bolide, offroad gaan met een jeep of een rasechte rallywagen en je op glad ijs wagen in een van de ice race challanges. Kortom: keuze genoeg in dit spel. Door verder te geraken in de career mode unlock je die racetypes en kan je er buiten de career mode ook op spelen.

Er zitten 15 verschillende soorten races in het spel, die meestal nog onderverdeeld zijn in specifieke types (zoals Trucks en pick-up’s), zodat je er in totaal 31 bekomt. Verdeel dit alles dan nog eens over 50 parcours en je weet dat het hier goed snor zit. Je zal kunnen racen op klassiekers als Laguna Seca, Hockenheim, Zandvoort en de A1-ring maar, en toch wel een grote maar, onze eigen Belgische trots, Zolder, zit er dit keer niet bij ! Waarom is een groot raadsel (of het nu uit luiheid, tabaksverbod of een conflict over rechten op het parcours is, wie zal het zeggen) maar het stelt mij alvast teleur.

Dit alles zou natuurlijk nooit volledig tot zijn recht komen mocht er ook op grafisch gebied niet veel te bezichtigen vallen. Gelukkig is DTM 2 een van de hedendaagse grafische wonders en tovert het spel zonder moeite de nieuwste grafische snufjes op je scherm. De circuits zijn prachtig uitgewerkt maar het publiek stelt nog steedswat teleur.

De auto’s reflecteren het zonlicht realistisch en zijn gewoon pareltjes om naar te kijken in een of andere replay na de race. Het schademodel is tevens fel verbeterd ten opzichte van het origineel. De stukken vliegen er op realistische wijze af en bij een frontale aanraking met de muur is het race over. Toch gebeurt het soms dat je versnellingsbak al na een kleine tik hapert of dergelijke. Maar over het algemeen mogen we zeker en vast niet klagen. Ik denk niet dat er veel games op de markt zijn met een beter schademodel als dit spel.

De besturing van de meeste wagens is ook totaal verschillend. Zo doet de Formula Ford mij denken aan een grasmaaierrace (ook door het geluid) en zal je met een truck veel vroeger moeten remmen dan met een hedendaagse laagvlieger wil je niet in de vangrails eindigen. Ze laten zich ook heel realistisch besturen, wat de moeilijkheidsgraad gevoelig verhoogt.

Maar, en dit is meteen de grootste maar van het hele spel, ik vraag me af of ze het geluid daar wel getest hebben bij Codemasters. Mijn persoonlijke ervaringen met het geluid bestaan vooral uit gekraak met tussendoor wat realistische geluidjes. Zonder gekraak moet het geluid best realistisch geweest zijn, maar nu was het echt niet om aan te horen op bepaalde momenten. Ik dacht dat mijn boxen het begaven maar na een kijkje op enkele forums vond ik genoeg gamers met dezelfde symptomen om te besluiten dat er hier dus toch nog een bugje verstopt zit. Dit zal waarschijnlijk wel verholpen worden met een of andere patch, of beter nog: het probleem schuilt alleen in de speciale promo copy’s bestemd voor de pers.

Als laatste is er dan nog de multiplayer. Dit werkt met een knap puntensysteem waarbij je in het begin 1500 punten krijgt en er afgaan of bijkomen naargelang je resultaten en rijgedrag in de race. Op deze manier krijg je een goed overzicht van wie de faire rijders zijn en waar de “suicide racers” zitten. Ik had vaak wel te maken met lag, die wel een grote hypotheek legt op het realistisch rijden.

Dit spel neemt de koppositie in de wedloop naar beste racesimulator vanwege zijn realistische physics, besturing en graphics en verscheidenheid aan auto’s en circuits. De goed uitgedachte multiplayermode is ook zeker de moeite waard maar het ontbreken van Zolder en de krakende geluidjes strooien roet in het eten. Toch alvast een topper op racegebied!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: DTM Race Driver 2
geplaatst in: Codemasters, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply