gaming sinds 1997

DTM Race Driver 3 Challenge

Met DTM Race Driver 3 Challenge maakt de reeks voor de tweede keer zijn opwachting op de PSP. Naast een rits kleinere en grote verbeteringen zal je de verandering vooral moeten zoeken in de World Challenge-modus, waarover straks meer. Of Codemasters en ontwikkelaar Sumo Digital erin geslaagd zijn om de subtiele ervaring van de grote broers om te zetten naar de handheld is de vraag die we hieronder even beantwoorden.

Dat ze er alles aan gedaan hebben, staat buiten kijf. Zo kan je het beeld ondersteboven plaatsen om de stick te gebruiken als analoge gas en rem, kan je kiezen tussen heel wat verschillende camerastandpunten, inclusief binnenin de auto en zijn er een custom soundtrack, een replay-modus én heel wat multiplayeropties, waaronder eentje waarvoor je slechts één exemplaar van het spel nodig hebt.

Helemaal nieuw is zoals gezegd de Challenge-modus, waarbij je erg afwisselende opdrachten krijgt om tot een goed einde te brengen en zo je pilotenkunsten aan te scherpen voor het echte werk later. Denk hierbij een beetje aan de tests die je moet doen bij Gran Turismo, waaronder zaken zoals het volgen van de juiste rijlijn, leren remmen, wedstrijden afwerken zonder schade op te lopen, het behalen van een minimale gemiddelde snelheid en navigeren tussen kegeltjes. De moeilijkheidsgraad is niet al te hoog, als je tenminste de ‘loop geen schade op’-races buiten beschouwing laat, maar wie een extra uitdaging wil, kan natuurlijk altijd gaan voor de gouden medailles en de erbij horende unlocks.

De opdrachten zijn best genietbaar, ook al zijn er een paar die tegenvallen. Zo is de tekenafstand te kort om te weten waar en wanneer je moet remmen in de ‘stop and go’-opdrachten en de stukken waarin je de ideale lijn moet volgen zijn eigenlijk eerder onnodig moeilijker dan nuttig om te leren correct racen. Een ander nadeel eraan is dat je het wel degelijk moet doorlopen, wil je voor de andere modi meer tracks en auto’s vrijspelen, iets wat liefhebbers van aparte races zeker zal tegenvallen. Dat zijn echter details die het groter geheel nooit helemaal naar beneden halen en dat is grotendeels te danken aan het uitgebreide en geslaagde rijmodel.

De besturing vraagt wat gewenning, zeker gezien de minder dan ideale knopjes en analoge stick van de PSP in vergelijking met thuisconsoles, maar ze is nooit frustrerend. Verwacht je wel eerder aan gameplay die neigt naar simulatie in plaats van arcade, iets wat gezien de realistische, geloofwaardig nagebouwde tracks welkom is. Zo is het een kwestie van voorzichtig spelen met het gas en op de juiste manier een bocht in- en uitsturen.

Andere gevolgen daarvan zijn dat je onder andere met een echt schademodel te maken krijgt, ook al moet je al erg roekeloos te werk gaan om er daadwerkelijk de gevolgen voor te dragen. De consequentie daarvan is dan weer dat je, net zoals in oudere GT’s, handig gebruik kan maken van wat duwen en trekken om posities te winnen in bochten. De A.I. reflecteert dit ook en de tegenstanders zullen nooit op een ‘magische’ manier plaatsen winnen of verliezen. Ze blijven mooi de racelijn volgen en proberen op die wijze meer snelheid te maken dan jou.

De selectie van circuits is overigens niet enkel erg uitgebreid maar ook interessant, met onder andere Hockenheim, Silverstone, Laguna Seca en de Nurburgring. Het wagenpark kreeg dezelfde behandeling met een wijde keuze aan auto’s, van een Renault Clio Cup tot wannabe-F1 bolides.

Grafisch maakt de game grote indruk tijdens de eerste momenten door zijn prachtig uitgewerkte (en handige) menu’s en animaties, indrukwekkend gedetailleerde automodellen -zeker gezien de hoeveelheid die je er tegelijk te zien krijgt- en de best genietbare omgevingen en tracks. Jammer genoeg blijkt al snel dat de framerate te vaak een dipje kent, wat vooral in bochtenwerk vervelend kan uitdraaien en ervoor kan zorgen dat je minder precies je wagen kan besturen.

Dankzij de game-sharing opties kan je met één UMD reeds met vier aan het werk, en als je een paar vrienden hebt met het spel kan je zelfs met 12 spelers tegelijk racen. Dat is zeker een aanrader als je ergens op de trein een paar uurtjes te doden hebt, maar gezien de gameplay wat valt tussen hardcore simulatie en zorgeloze arcade, zal dit waarschijnlijk minder impact hebben dan we willen geloven.

DTM Race Driver 3 Challenge is een mooi pakket geworden. Grafisch knap, gedetailleerd en goed voorzien van content, ook op multiplayergebied, zal het zeker de racefans onder ons weten aan te spreken. Hou wel rekening met het semi-realistische rijgedrag, de impact van de PSP-knopjes en wat framedrops om te bepalen of dit het spel is waar je je centjes wil aan uitgeven.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: DTM Race Driver 3 Challenge
geplaatst in: Codemasters, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply