gaming sinds 1997

DTM Race Driver 3

Laat ik deze review beginnen met een excuus. Een excuus voor de enorme vertraging. Een vertrging die niet helemaal aan mij te wijten was. We kregen namelijk voor de release van DTM Race Driver 3 al een exemplaar in onze handen geduwd, maar het lot besliste erover dit exemplaar te voorzien van de nodige krassen en schrammen, waardoor het spel het na een goede tien minuten voor bekeken hield. Resultaat: een gefrustreerde reviewer die, na het verkrijgen van een werkend exemplaar, de fut niet meer heeft om tijdig een review af te werken. Gaat dit ten koste van de score? Natuurlijk niet, maar jullie leesplezier kan wel eens danig verstoord worden door ongeïnspireerd geleuter van mijnentwege.

Sinds de eerste DTM op de next-generation consoles (lees: PS2, Xbox en Gamecube) heeft Codemasters het over een andere boeg gegooid. De marketingjongens noemde een mengeling van een racegame met een roleplaying game. Originaliteit troef dus, ware het niet dat er, op een verhaallijn na, geen enkel raakvlak was met een RPG. Maar goed, wat boeit een naam? Dankzij de verhaallijn verhoogde het inlevingsvermogen in een racespel; iets dat ik enkel toejuich. Bij Race Driver 3 hebben ze kennelijk zelf ingezien dat die verhaallijn zo belangrijk niet is. Een oude rot in het vak geeft je zo nu en dan complimentjes of uitvliegers, maar voor de rest is er van een echte verhaallijn geen sprake meer. Zeg maar vaarwel tegen het inlevingsvermogen.

Is dat een groot gemis voor de serie? Zeker niet, aangezien de focus nu nog meer op het rijden zelf ligt. Codemasters heeft er alles aan gedaan om dit derde deel zo realistisch mogelijk te maken. Dat blijkt ondermeer uit de meerdere spelregels. Zo heb je de mogelijkheid om je voor elke race te kwalificeren. Je moet daarbij wel een aantal regels in acht nemen. Je wordt bijvoorbeeld gestraft voor het afsnijden van bochten via het grind, waardoor je huidige rondetijd niet meer meetelt. Het gaat af en toe wel erg ver. Op een keer ging de vlag namelijk al wapperen toen ik gewoon uit de bocht vloog. Op zich is dat geen punt, aangezien je dan toch geen scherpe tijd meer kan neerzetten. De moeilijkheidsgraad ligt in het begin wel erg laag. Zo kwalificeerde ik me voor alle races zonder moeite op de eerste plaats. Van veel tegenstand is dan geen sprake meer. De AI van de tegenstanders past zich zogezegd wel aan aan jouw kwaliteiten, maar vooral in het begin is hier weinig van te merken. Gelukkig wordt het naarmate je met snellere bolides mag racen wel wat pittiger.

De grote aantrekkingskracht van DTM Race Driver 3 zit hem overduidelijk in het grote aanbod verschillende racetypes. Alles gaande van simpele Clio’s tot monstertrucks en van oude Fordjes tot heuse Formule 1-wagens, hebben ze in het spel weten te stoppen. Het mooie hiervan is dat elke bolide ook daadwerkelijk een andere rijstijl vereist. Hier komen de kwalificatierondes weer goed van pas. Je leert niet alleen het circuit kennen, maar ook je wagen. Hoewel je deze veelheid aan racetypes als een puur voordeel kan zien, zag ik, de pessimist der pessimisten, er toch een nadeel in. Je krijgt namelijk erg veel diversiteit, maar je wordt in geen enkel racetype echt ondergedompeld. Na een drietal circuits succesvol te hebben afgerond, bevorder je weer naar een betere raceklasse. Het spel is met andere woorden wel heel breed, maar minder diep. De rode draad is dan ook een beetje zoek.

Dat is dan ook het enige echte minpunt van het spel. Over de rest kan en mag je niet klagen. De realistische nabootsing van het schademodel is wederom fenomenaal. Er is geen andere racetitel die dit weet te benaderen. Het gaat wel ten koste van de graphics. DTM Race Driver 3 is echt nog zo’n titel waarvan de foto’s op het hoesje bedriegen. Het is namelijk allemaal een beetje minder strak in de werkelijkheid. Begrijp me niet verkeerd; de wagens zien er stuk voor stuk lekker uit, maar de omgevingen zijn wat minder gedetailleerd. Daarom steekt Forza Motorsport, DTM in ieder geval voorbij op het gebied van graphics.

De grootste brok gameplay ga je in DTM Race Driver 3 vinden in de World Tour mode. Dit is de zo vaak geziene career mode uit andere games. Zoals eerder vermeld gidst een oude rot in het vak genaamd Rick je door de verschillende raceklassen. Je begint met de Clio Sport om uiteindelijk te eindigen in de BMW Williams Formule 1. De weg naar de top is niet zozeer moeilijk, maar wel behoorlijk lang. We mogen met andere woorden niet klagen over de levensduur van het spel. Naast de World Tour mode heb je immers nog de Pro Careermodus, waar je verschillende kampioenschappen van alle racedisciplines worden voorgeschoteld. Tot slot biedt Race Driver 3 je ook nog de mogelijkheid om je online met anderen te meten. Je zal er dus niet snel op uitgekeken zijn.

De graphics heb ik al kort besproken, maar hoe zit het dan met het geluid? Wat had je zelf gedacht? Natuurlijk klinkt alles levensecht. Het enige dat je kan opmerken is het gemis van een degelijke soundtrack, die dan weer goed op te vullen is met je eigen Xbox-soundtrack. Kortom, audiovisueel is DTM Race Driver 3 zonder meer een pareltje.

En toch ben ik niet laaiend enthousiast over DTM Race Driver 3. Het spel geeft je alle mogelijke raceklasses, gooit er een realistisch schademodel bovenop en biedt eindelijk spelregels die het racen een stuk realistischer en uitdagender maken, maar die diversiteit heeft zijn keerzijde. Het heeft meerdere, prachtige persoonlijkheden, maar geen enkele persoonlijkheid heeft een diep karakter. Forza Motorsport is voor mij nog steeds de beste racer op de Xbox, maar Race Driver 3 zit wel aardig in zijn nek te hijgen. Racefan of niet, dit spel moet je in huis halen, al was het maar om eens met een monstertruck te rijden.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: DTM Race Driver 3
geplaatst in: Codemasters, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply