gaming sinds 1997

DVD: The Mentalist – Seizoen 4

Het derde seizoen van The Mentalist was nogal een teleurstelling en zelfs bij momenten gewoon saai. Het was pas op het einde dat de verhaallijn rond Red John terug wat tot leven kwam, en enkel Patrick Jane die de seriemoordenaar in een vol winkelcentrum neerknalde was genoeg om ons terug wakker te schudden zodat we uit zouden kijken naar dit vierde seizoen. Met Red John dood en Jane de duidelijke “moordenaar” was de vraag of seizoen 4 genoeg had om wat spanning van het eerste seizoen terug te doen keren.

Gelukkig kunnen we daar volmondig “ja” op antwoorden. De makers zijn niet in de val getrapt om door te gaan alsof er niets gebeurd is en we beginnen met Patrick Jane die berecht wordt voor wat hij gedaan heeft. Natuurlijk slaagt hij erin om de jury te overtuigen dat wat hij gedaan heeft noodzakelijk was (hadden we iets anders verwacht?) maar dat is slechts het prille begin. Jane is er immers achter gekomen dat de man die hij heeft neergeschoten wel degelijke een seriemoordenaar was, maar niet de beruchte Red John.

Dit zet alles klaar om een nieuwe seizoen te vullen van The Mentalist en het goede aan dit seizoen is dat naast de individuele zaken waarbij we verscheidene moorden, slachteroffers en daders zien voorbijkomen de arc rond Red John en stuk meer aan bod komt. Er gaat zelden een episode voorbij of Red John wordt op zijn minst vernoemd, en dat gecombineerd met wat meer aktie (is er een nieuwe kapitaalsinjectie gebeurd bij The Mentalist?) zorgt ervoor dat de kwaliteit van dit seizoen een stuk hoger ligt dan in het vorige.

Naast meer focus omtrent Red John merken we ook enkele andere aanpassingen. Zo is er een nieuwe baas en wordt er meer ingespeeld op de supporterende cast. Cho krijgt een sexy informante (The O.C.’s Samaire Armstrong), Wayne Rigsby krijgt er een strafpleitster als vriendin bij, en Van Pelt heeft nogal wat probleempjes met het feit dat ze haar vriend – die een bondgenoot van Red John bleek te zijn, gedood heeft. Cho en Rigsby zorgen voor wat grappige ontspanning en alhoewel dit niet altijd even goed werkt is het wel leuk, maar Van Pelt die plots een half op hol geslagen agente moet voorstellen komt helemaal niet geloofwaardig over. Als dusdanig is het vierde seizoen van The Mentalist nog steeds niet perfect, maar het slaagt er toch al wel weer beter in om boven de middelmaat te geraken qua poliieseries.

Het beeld is niet slecht, maar de gezichten van de cast – en dan vooral Patrick Jane – lijken een beetje te geel te zijn voor hun eigen goed. Ofwel is er een plotse epidemie uitgebroken van geelzucht, ofwel moet het make-up departement dringend beter hun best gaan doen. Gezien dat de rest van de huidskleuren natuurlijk zijn denken we dat het probleem vooral bij dat laatste ligt. Voor de rest levert de DVD wat je verwacht van zulk een TV serie en ook qua geluid is het deftig zonder uit te blinken. De surrounds leveren wat extra sfeer via achtergrondmuziek en occasionele effecten.

Onze Score:
6.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: ,


Leave a Reply