gaming sinds 1997

Dynasty Warriors 5

In het gamerswereldje bestaan er een aantal zekerheden. Zo moet je bij een vooropgezette releasedatum van 3D Realms altijd minstens 25 jaar bijtellen, zal je rond de kerstperiode door EA platgeslaan worden met een hele reeks geüpdated sportgames en zal de consolegamer om de zoveel tijd geconfronteerd worden met een nieuw Dynasty Warriors spel. Vandaag is het de beurt aan Dynasty Warriors 5, zowat het 10de spel in de franchise, en zeker niet het laatste want momenteel is Koei al druk in de weer met Dynasty Warriors 5 Legends.

DW5 is een actie/strategiespel met heel veel actie en bitter weinig strategie. In feite is het dus gewoon – laten we maar eerlijk zijn – een hack ‘n slash game. De strategie-aspecten beperken zich tot het moraal, het kiezen van de juiste items in je inventory en het veroveren van checkpoints voor jouw troepenmacht. Het bevat dus een aantal gameplay elementen uit de Legends reeks maar al bij al is er niet echt iets nieuws aan toegevoegd. Je loopt nog steeds doorheen een slagveld, op zoek naar je hoofddoelwit terwijl je ondertussen honderden soldaten en andere officieren een kopje kleiner maakt. Je kan een strijdros of strijdolifant als vervoer gebruiken en her en der liggen er dozen en kruiken met items, betere wapens en power-ups. Het klinkt allemaal zeer bekend in de oren omdat het allemaal al eens eerder gedaan is. Het feit dat er aan de gameplay van DW weinig gesleuteld is, heeft zowel zijn goede als negatieve kanten. Het RPG elementje zit er ook nog steeds in. Zo kan je door meer K.O.’s te maken je personage upgraden en aldus meer items dragen, een sterkere Musou attack hebben of beschikken over een langer levensbalkje.

Het verhaal is losjes gebaseerd op dat van ‘The Romance of the Three Kingdoms’, in westerse landen ook wel beter bekend als: ‘De Pogingen om China te Verenigen’. Hoewel het tussen de missies door verteld wordt, soms door filmpjes, soms door een verteller, is het echter van secundair belang. De overacting van de Engelse stemacteurs en het constante gebabbel over eer en glorie doen soms wat belachelijk aan, maar samen met de constante -bij momenten hilarische- gitaarrockmuziek zorgen ze voor de eigen charme van Dynasty Warriors.

De enige echte grote verandering ligt op het gebied van de graphics; de ontwikkelaars zijn er eindelijk in geslaagd de ‘fog’ weg te krijgen en toch een acceptabele draw distance te behouden. Ook de speciale licht- en weerseffecten zijn goed uitgewerkt maar toch spraken de graphics me niet zo aan. De character models van de vijanden zijn wat beperkt en dat gaf me soms de indruk te vechten tegen een enorm klonenleger (dat pas in actie komt als jij in de buurt bent), ook de omgevingen deden wat ongeïnspireerd aan en waren soms echt saai te noemen.

De A.I. is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Meer dan wat heen en weer wiebelen totdat jij in de buurt komt doen de krijgers niet en daarna durft het nog eens voorkomen dat de ‘gezworen vijanden’ tussen elkaar staan zonder ook maar één vinger uit te steken. Zo is het -ook op de hoogste moeilijkheidsgraad- wel makkelijk om honderden, zelfs duizenden K.O.’s te maken, maar daardoorverliest het spel ook al direct enige ‘uitdagingswaarde’. Het zijn niet echt de ‘epic battles’ die ik had verwacht.

Naast het spelgedeelte bevat DW5 ook nog een soort encyclopedie met een verzameling feiten over de geschiedenis van China in die periode. Voor diegenen die enorm geinteresseerd zijn in Chinese geschiedenis en graag stukjes tekts op hun televisie lezen een must, voor anderen een overbodige feature.

De grote vraag is natuurlijk of je je gaat amuseren met deze titel. Als je een Dynasty Warriors fan bent die enkel maar meer van hetzelfde wil dan is dit precies waar je op zat te wachten. Indien je echter zat te hopen op grote vernieuwingen en aanpassingen, zou ik deze titel aan me voorbij laten gaan. Dynasty Warriors 5 is geen slecht spel maar de repetitieve gameplay gaat snel vervelen, ondanks de uren beloofd spelplezier, de 2-speler mode en de gigantische hoeveelheid van unlockbaar materiaal. Als je dus niet echt fan bent van dit soort spellen, walk away Jim, walk away…

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Dynasty Warriors 5
geplaatst in: PS2, Reviews, Tecmo Koei
tags: , ,


Leave a Reply