gaming sinds 1997

EA Sports Active

Fitnessen, lopen, fietsen… Sommige mensen doen het graag en veel, voor anderen is het een regelrechte nachtmerrie. Nintendo heeft met zijn Wii echter een manier gevonden om die laatsten een Wii te doen kopen. Net zoals die namiddagprogramma’s op tv’s je een moordlijf beloven door vijf minuten per dag op een ingewikkeld machine te liggen crunchen, belooft de Big N je een gezond en evenwichtig leven (opgeruimd huis, blije vrienden, witte trainingspakjes, mooie mensen en een flat screen tv als voornaamste coach) wanneer je een Wii met bijhorend Balance Board in huis haalt. En dat natuurlijk allemaal zonder enige moeite!

In honderdduizenden huizen ligt die veredelde weegschaal ondertussen te verstoffen, dus dacht EA dan weer dat het tijd was om mensen opnieuw te laten zweten, en deze keer iets serieuzer. Hier in het Westen zijn we immers meer van het gedachtengoed dat je moet afzien als je er iets voor in de plaats wil, en net daar speel EA Sports Active op in. Geen lotusbloemyoga hier zoals met Wii Fit, maar springen, bukken en door de benen gaan, inclusief een elastiek met (toch voor mannen relatief lage) weerstand en een soort band om je Nunchuk in te stoppen en erna rond je been te hangen. Beide werken best goed, maar lijken me toch eerder gemaakt voor vrouwen dan grote venten of gespierde en getrainde twintigers. Ook moet je opletten dat je niet de draad tussen je Nunchuk en remote aan stukken trekt wanneer je ze van elkaar weg dient te bewegen.

De game is het best te omschrijven als zo’n DVD met een coach en oefeningen op, maar dan in een interactieve vorm. Een persoonlijke trainer in een doosje dus, met heel wat leuke oefeningen en best sportieve opzet, mogelijk gemaakt door de twee hulpstukken in de doos. Ook het Wii Balance Board kan worden gebruikt voor wie dat wil, maar verplicht is het niet en alle oefeningen kan je ook zonder doen.

Voor wie niet over een goeie conditie beschikt zal dit spel je stevig op de proef stellen. Om je een idee te geven: de eerste sessie duurt zo’n twintig minuten en werk je best af in je sporttenue en met een handdoek bij de hand! De typische gamer bij wie ‘sporten’ gelijk staat met het verorberen van zwaar belegde pizza’s of het rondlopen in de Mediamarkt zal hijgend neerzijgen in zijn favoriete habitat: de zetel. Verwacht echter ook weer niet dat je hiervan spierballen kweekt, want de bedoeling is voornamelijk om een basisconditie op te bouwen en te onderhouden, ondersteund door wat lichte spieroefeningen.

Er zijn vier categorieën om je luie knoken en slappe biceps op los te laten. Deze vier bestaan uit sporten, oefeningen voor je onderlichaam en voor je bovenlichaam, en ook een afdeling met aerobe oefeningen om je conditie te verbeteren. Een paar voorbeelden uit de verrassend ruime selectie (Wii Sports is er niks tegen): dansen, tennissen, basketballen gooien, schaatsen, boksen, allerlei beenoefeningen en ook gewoon joggen. Op die manier is er voor elk wat wils, en kan je gemakkelijk kiezen voor die work-out die gepast is voor jou. Het mag ook duidelijk zijn dat je best wat ruimte voorziet, want die is broodnodig voor al dat springen, schoppen en boksen.

Je had het ondertussen al door, een echt game is dit niet. Je kiest een moeilijkheidsgraad (of zeg maar “afziengraad”) uit Makkelijk, Gemiddeld en Moeilijk en volgt het fitnessprogramma dat de coach je voorschotelt. Feedback wordt gegeven en vragen worden gesteld, een kalender wordt ingevuld en calorieën verbrand en meegedeeld. Ook kan je iemand uitdagen in een multiplayerversie van de oefeningen: een welgekomen toevoeging. Veel meer gameplay is er echter niet. Wel kan je natuurlijk oefeningen nog apart selecteren of in een een langer programma gieten zodat je ook zelf kan bepalen hoe je je conditie opbouwt mocht je daar iets vanaf weten.

Graphics doen hier weinig ter zake en beperken zich dan ook tot eenvoudige visuals die wel doen wat ze moeten doen: jou uitleg verschaffen. De muziek is echter een beetje teleurstellend en het zal van je eigen smaak afhangen of de zinnetjes die je moeten motiveren daar zullen in slagen of je eerder zullen aanzetten tot het willen inslaan van iemands schedel.

EA Sports Active is geen spel, dat is wel overduidelijk. Het is een persoonlijk trainingsprogramma dat er goed in slaagt je basisconditie te verbeteren en je spieren te verstevigen. Verwacht je hier niet aan een wonderoplossing – die bestaan immers niet – maar het is wel een erg leuke en ontspannende manier om (terug) te beginnen sporten zonder daarbij meer te betalen dan de prijs van een game. Jammer dat de bijgeleverde band en elastiek wat tegenvallen voor wie geen 55 kilo weegt, maar voor wie dat wil zijn er ondertussen massa’s third party en betere versies van die accessoires te verkrijgen. Ook hadden we graag net wat meer aandacht gezien voor de presentatie (geluid en beeld), maar wellicht zal niemand wie op zoek is naar een ‘dergelijk’ spel daar zwaar aan tillen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: EA Sports Active
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply