gaming sinds 1997

Empires: Dawn of the Modern World

Het menselijke ras, niets is meer geniaal en niets is meer verwoestend. Perfect materiaal om games mee te maken dus. Getuigen daarvan zijn Rise of Nations, Age of Empires, Empire Earth en nog talrijke andere RTS games. Empires: Dawn of the Modern World is ook een RTS, maar behoort hij tot het rijtje der titanen of dat der losers? Lees vooral verder om het antwoord op deze en andere prangende vragen te ontdekken.

Een koude, regenachtige avond. Futuris Powerplay was net gedaan toen er een schimmige persoon over de parking kwam aanlopen en me E: DoMW in de hand drukte. Het klinkt cliché, maar dat is nog steeds de manier waarop Speed en CyruzB ons graag onze reviewversies overhandigen. Ik ben toen onmiddellijk naar huis gestoven om daar eens met mijn eigen ogen te aanschouwen of deze RTS echt wel zo goed was als ik hoopte.

Na het nodige installeerwerk en heropstarten van mijn PC was het dan eindelijk zover, ik kon beginnen met Dawn of the Modern World. Het eerste wat opvalt na het opstarten van het spel zijn de mooie en overzichtelijke menu’s. Men kan er amper in verloren lopen en alles wat men zoekt, is makkelijk te vinden. Maar daar spelen we geen games voor natuurlijk.

Aangezien alle begin moeilijk is, besloot ik om eerst maar de tutorial te spelen. In deze sfeervolle en zeer goed in elkaar gestoken tutorial volg je het verhaal van koning Arthur die ten strijde moet trekken tegen de stoute koning van Frankrijk die zijn moeder heeft gequeennapped. Je wordt overal vlot door geloodst en voor je het weet ben je klaar om aan het echte werk te beginnen.

Na het uitspelen van de King Arthur campaign, kan je ook nog verder aan de slag met Admiral Yi, wiens taak het is zijn thuisland, Korea, te verdedigen. En er is natuurlijk ook nog General Patton, de grote oorlogsgeneraal uit WO II. En samen met hem kan je het Derde Rijk nog eens magistraal vloeren. Wie dit niet zo aanstaat, kan altijd nog een random map game spelen en daarin heb je de Empire Builder mode en de Action mode. De eerste is de traditionele deathmatch en de tweede is een mode waarin alle units veel minder kosten en rapper gecreëerd worden, zodat je snel kan aanvallen.

Bij het beginnen spelen was een van de eerste gedachten die mij door het hoofd schoten: “Eens zien of deze RTS wel kan tippen aan het superieure Rise of Nations”. Immers, na het zien van de eerste screenshots en het lezen van wat de game inhield, kon ik mij niet van de gedachte ontdoen dat deze game toch wel verdacht veel leek op de opzet van Rise of Nations. Deze denkwijze heb ik snel moeten laten varen, want E: DoMN is in de verste verte niet te vergelijken met Rise of Nations.

Bij het opstarten van een simpele deatmatch map word je allereerst geconfronteerd met de noodzakelijke keuze van een volk. Maar het probleem hierbij is dat elk volk zeer uiteenlopende eigenschappen en uiteenlopende special abilities heeft. De keuze van je volk is ook bepalend voor de keuze van je volgend volk. Inderdaad, voor je naar WO I kan upgraden, moet je kiezen uit een aantal volkeren, die uit jouw oervolk voorkomen. Ook hier is de keuze weer van groot belang, want elk volk heeft andere eigenschappen en eenheden. Men weet al snel niet meer wat te kiezen…

Iets anders wat mij wel een beetje tegen de borst stootte, was dat terwijl je aan het spelen bent, je opeens geconfronteerd wordt met een overvloed aan upgrades, unit upgrades en nieuwe units. Ook is er het probleem dat bepaalde “oude” units geen upgrade krijgen naar nieuwere sterkere units, iets wat bij Rise of Nations bijvoorbeeld wel het geval is. En op bepaalde momenten kan dit toch wel het plezier uit een game zuigen.

Voor de rest: met de graphics zit het wel snor. De 3D engine levert zeer mooie beelden en wanneer je inzoomt, waan je je echt midden in de actie. Je ziet de paarden zo voorbij galopperen, de tanks voorbijrollen en zelfs zeilschepen varen statig voorbij. Kortom, niets dan lovende woorden over de graphics. Ook het geluid is van hetzelfde kaliber, dus daar is alles wel mee in orde.

Niet alles wat mensen in zwarte jassen je op donkere regenachtige nachten aanbieden is iets slecht. Soms zitten er ook wel eens meevallers tussen. Empires: Dawn of the Modern World is de titel RTS meer dan waardig en mag zich trots in het rijtje van Rise of Nations en andere scharen, ondanks de soms ietwat overdondering van opties en moeilijke keuzes.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Empires: Dawn of the Modern World
geplaatst in: Activision, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply