gaming sinds 1997

Enslaved: Odyssey to the West

Vergeet die saaie onafgebroken dorre vlaktes, gebieden die enkel twee tinten uit het kleurenpalet gebruiken en trage, hongerige zombies die achter elke hoek schuilen. Een apocalyps zoals deze zijn zo 2008. Men vergeet namelijk dat eens de mens er niet meer is, de natuur het allemaal overneemt. De wereld van Enslaved ziet er dan ook groen uit, zeer groen!

Ik hou van games die me weten te verrassen. Games die op een of andere mysterieuze wijze de kritische journalistenradar weten te vermijden om dan plots in je console te belanden. Enslaved is er zo eentje. “Uit het niets” komen de makers van het vrij middelmatige Heavenly Sword met een spel dat naast looks ook iets te vertellen heeft.

Je bestuurt een zekere man genaamd Monkey, die door de beeldschone en vernuftige Trip een soort slaaf is geworden. Door middel van een band moet Monkey de orders van Trip volgen. Doet hij dit niet, dan ontploft de band met alle minder leuke gevolgen van dien. Het is de bedoeling om Trip zo veilig mogelijk naar haar woonplaats te escorteren en natuurlijk leidt dit tot avonturen die beide personages dichter bij elkaar brengen, en tegelijk trachten op te splitsen. De game zal je zo’n tien uur bezig houden en biedt een zeer interessant verhaal met perfect gecaste personages.

Enslaved valt het best te vergelijken met Uncharted. Vooral het klim en klauterwerk over instortende gebouwen en steile wanden zullen de fans vast bekend voorkomen. Verwacht echter geen moeilijke parcours of gevaarlijke tochten; de makers bieden je liever plezier dan een frustrerende uitdaging. Deze “makkelijke” aanpak zorgt voor een zekere flow in de game, een flow die je dwingt om snel aan het volgend hoofdstuk te beginnen.

Je zal in Enslaved ook niet in het rond schieten met allerhande kogels, want Monkey kan zijn vijanden alleen uitschakelen door middel van een krachtige staf. In het begin beschik je slechts over enkele moves, maar naarmate je vordert zal Trip je verschillende upgrade-mogelijkheden aanbieden waardoor Monkey een ware mech-killer wordt. De gevechten blijven echter in functie staan van het avontuur en het verhaal in plaats van omgekeerd.

Technisch gezien heeft Ninja theory hier en daar wat steken laten vallen. Zo kom je af en toe een vreemde glitch of animatie tegen en zal het je snel duidelijk worden dat het geluid dikwijls niet overeenkomt met wat je ziet of wat de personages aan het zeggen zijn. Daarnaast stoorde de besturing me lichtelijk, en leek die met wat lag te kampen. Ook kan je geïrriteerd raken wanneer Monkey het moeilijk heeft om over een klein drempeltje te stappen terwijl hij een minuut later een torenhoog gebouw zit te beklimmen. Enslaved is absoluut een groot spel, maar zulke probleempjes zouden zeker opgelost moeten worden tijdens de ontwikkeling.

Soms vraag ik me af of de gamers van vandaag nog een game willen dat een erg beperkte replaywaarde heeft, geen multiplayer bevat en vooral geen headshot-geweld omvat. Games als Uncharted en Bioshock weten op een prachtige manier woorden met daden te combineren, maar ook beide sequels hebben een muliplayer bijgevoegd. Had deze game beter geweest met een multiplayer? Absoluut niet, maar welke game kies je als je slechts over €60 beschikt?

We wisten al te vertellen dat de post-apocalyptische wereld van Enslaved er alles behalve grauw en grijs uitziet. De game sleurt je in een levendig New York dat volledig begroeid is met een flora om u tegen te zeggen. Gigantische wolkenkrabbers zijn bedolven onder klimop, straten die uit hun voegen barsten door gigantische en krachtige wortels van bomen worden afgewisseld met gezellige riviertjes die hun weg gevonden hebben tussen alle ravage.

Enslaved wist mijn radar te ontwijken, maar heeft me zeker weten te bekoren. Het meeslepende verhaal, de interessante personages en de grafische stijl maken van Enslaved een boeiende game. Uiteraard zijn er wat minpuntjes, maar in welke game zitten deze tegenwoordig niet. Een sleeperhit is Enslaved: Odyssey to the West alvast wel, maar om als game of the year bekroond te worden is wat meer power en diepgang nodig.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Enslaved: Odyssey to the West
geplaatst in: NamcoBandai, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply