gaming sinds 1997

ESPN NFL 2005

”Gij zult het onbegrijpende nooit in de grond boren.” Dat zei de man van het PMS (lees: MST nu als ik me niet vergis) altijd tegen me na het gebruikelijke “balletjesknijpen”. “Trek uw broekske eens af”, gromde hij altijd. Waarop ik kordaat “neen” antwoordde. Stom van me, want elk jaar opnieuw lapte hij me hetzelfde. Hij wees tenslotte met zijn vettige vinger naar het raam en nieuwsgierig als ik was, keek ik naar buiten. Voordat ik het wist hing mijn gele onderbroek op mijn enkels en was ik mijn longen leeg aan het persen op mijn dun polsje. Die vettige kerel vergeet ik nooit meer, evenals zijn wijze woorden waarmee ik deze leuke anekdote begon. Het “balletjesknijpen” had natuurlijk een doel en er was verder geen link met de seksuele preferenties van vettige Pierre, maar om me toch tegen hem te wreken (lees: het bleef een gore kerel) schrijf ik deze review in een ietwat negatieve ondertoon. Ook al is ESPN NFL 2K5 het beste American Football spel op de markt.

Het enige positieve dat ik kwijt kan is dat vanaf dit jaar enkel EA Sports NFL titels zal uitbrengen, aangezien zij de officiële licentie hebben weten te strikken. De kans dat ik nog een NFL titel moet reviewen wordt dus kleiner en daar ben ik niet rouwig om. Ik speel graag sportspellen hoor, maar het zijn telkens weer die NFL titels die me hieraan doen twijfelen.

De beste aftrap bij zulke titels is de tutorial waar je alle kneepjes van het vak leert. Dit zijn er echter een heleboel en toen ik uiteindelijk klaar was om een wedstrijd te spelen, was ik de helft alweer vergeten. Dit kan ook te wijten zijn aan mijn heel erg kort termijngeheugen (waarschijnlijk -red.), maar kom we gaan hier niet verder over uitwijden. Ervaren rotten zullen sneller weg zijn met de controls maar ik, als football leek, had het er niet zo gemakkelijk mee. Dit bleek echter het minst ergerlijke. Het is de veelheid aan tactieken die me zorgen baarde. Bij voetbal –en basketbalspellen zijn tactieken nooit noodzakelijk, bij American Football helaas wel. Je kunt simpelweg niet zonder. Je staat dan voor twee keuzes: of je doet iene-miene-mutte of je neemt de keuze van de coach. Hoe graag ik ook ienemienemut (alsof dat een werkwoord is), na tig keer de foute keuze gemaakt te hebben, leek de tijd rijp om de coach te volgen. Die kerel heeft immers kennis van zaken en weet wat het beste is voor zijn team. Je moet er dan wel nog in slagen om die tactiek tot een succesvol einde te brengen en dat blijkt vaak erg moeilijk. Al bij al is ESPN NFL 2K5 geen toegankelijk sportspel en vereist het aardig wat verdiepingswerk, wil je het helemaal onder de knie krijgen.

Sportsimulaties komen elk jaar uit en veel ontwikkelaars doen wanhopige pogingen om het spel van de nodige vernieuwingen te voorzien. Vaak gaat het om pietluttigheden zoals een nieuwe animatie voor een schijnbeweging of enkel een update van de team rosters maar Visual Concepts gaat verder dan dat. Zij geven de fans van MTV Cribs waar ze altijd al van gedroomd hebben, namelijk de mogelijkheid om je huis in te richten. De link met American Football is in mijn ogen wel ver zoek. Misschien is het gewoon een wanhoopspoging om meer vrouwelijke gamers te strikken. Ik zie er, als één brok testosteron zijnde kerel (op de redactie gaat vrouwvriendelijke Mario nochtans door het leven als Mrs. Oestrogeen, dit geheel terzijde -red.), het nut niet van in. Je zal je, zoals eerder vermeld, moeten verdiepen, wil je het volledige potentieel van deze optie ondervinden. Naarmate je meer wedstrijden wint, speel je namelijk mini-games vrij en leer je beroemdheden kennen zoals Carmen Electra. Voor wanhopige, geile gamers al reden genoeg om zich te verdiepen.

Als je helemaal wild bent van graphics en gameplay eigenlijk van ondergeschikt belang vindt, zal ESPN NFL 2K5 je helemaal bekoren. De TV presentatie die je hier krijgt voorgeschoteld, is ongeëvenaard. De laadschermen worden mooi opgevuld door een TV presentator die een korte inleiding geeft over de desbetreffende wedstrijd, waarna de cameraman inzoomt op de wilde fans en hitsige cheerleaders. Hierdoor ben je meteen in de juiste Amerikaanse stemming. Helaas voor mij blijf ik er nooit lang in hangen aangezien American Football mij echt niet het spektakel biedt waar zoveel mensen tijdens de Super Bowl voor thuisblijven. Als er in het spel nu eens een “onbedoeld” naakte borst tevoorschijn zou komen, zou ik misschien anders spreken over deze titel. Maar helaas, de Tet van Janet heeft al voor genoeg ophef gezorgd in Amerika om ze ook nog eens een bijrol te geven in een videospel. Afgezien hiervan is ESPN NFL 2K5 het mooiste football spel op deze aardkloot.

Een groot gemis in ESPN NFL 2K5 is de online optie. De reden voor deze afwezigheid is me niet helemaal duidelijk want een spel dat zo ambitieus uitpakt in de singleplayer stand, schreeuwt gewoon om online gespeeld te worden. Maar helaas pindakaas, niets van dit; je zal het moeten stellen met de enorm uitgebreide singleplayer. De Amerikanen krijgen wel een online optien wat wederom bewijst dat de sport in Europa niet genoeg leeft. En om eerlijk te zijn zal ik niet degene zijn die deze houding drastisch gaat veranderen. Amerikanen hebben nu eenmaal een zwak voor brede kerels in strakke broekjes (zie ook honkbal en worstelen).

ESPN NFL 2K5 is het beste American Football spel op de markt. De regels, de talloze tactieken en de strakke broekjes weerhouden mij er echter van om me te verdiepen in deze sportdiscipline. Als je er zelf anders over denkt, raad ik je aan naar de winkel te spurten, de winkelhouder te tackelen en aan de haal te gaan met een exemplaar van ESPN NFL 2K5. Dit is zonder twijfel de meest uitgebreide en tevens de laatste tentoonstelling van Visual Concepts over hoe een sportsimulatie eruit moet zien. EA Sports moet al sterk uit de hoek komen willen ze dit overtreffen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: ESPN NFL 2005
geplaatst in: Reviews, Sega, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply