gaming sinds 1997

ESPN NHL 2005

Ijshockey is nu niet de meest geliefde sport van de gemiddelde Belg. Voetbal, wielrennen of tennis daar weten we alles van, maar als je hen vraagt wat een puck is staan ze jou dwaas aan te staren. Gelukkig zijn er uitgevers zoals Sega die ons met hun NHL 2K reeks wisten te overtuigen dat ijshockey best wel een mooie sport is. Deze reeks heeft sinds kort ook een nieuwe aanwinst: ESPN NHL 2K5 en ik was alvast kandidaat om dit game te reviewen. Met mijn verleden als ijshockeyspeler was ik alvast redelijk enthousiast over dit spel.

Een sport als ijshockey zit vol actie, tactische zetten en ook een snuifje techniek. In Amerika is ijshockey immens populair door het hoge sla-elkaar-verrot gehalte en waarschijnlijk ook wel door de befaamde NHL competitie. NHL 2K5 heeft volgens mij de beste argumenten om zich het beste spel in zijn categorie te noemen. Sega beloofde ons tal van nieuwe features in NHL 2K5 en die zijn er ook. Er zijn tal van nieuwe gamemodi beschikbaar waar ze bij EA enkel maar van kunnen kwijlen.

Als je het spel opstart krijg je meteen een deja-vu gevoel van wat ik daarnet reeds vertelde. De ‘Quick Game’ mode behoeft verdere uitleg vermits iedereen wel snapt wat dit inhoudt. Er komt veel meer kijken bij de ‘Franchise’ mode, waar je de gelegenheid krijgt om jouw eigen team te runnen. Je bent baas over een team naar keuze en je zorgt er uiteraard voor dat je goede prestaties boekt. Jij bent verantwoordelijk voor alle zaken die een manager moet doen: trainers, scouts, spelers en nog meer zaken. Het leuke eraan is dat je je precies een echte manager voelt: je hebt je eigen mailbox waar je op de hoogte gebracht wordt van allerhande zaken, je kan surfen naar espn.com om de verschillende tussenstanden te bekijken en je krijgt de middelen om de tactiek en de opstelling van jou team te veranderen naar wens. Vind je dat jouw ploeg te weinig in zijn mars heeft, dan kan je ook jouw scouts aan het werk zetten om nieuw talent binnen te halen. Wanneer je klaar bent met alle uitgebreide menu’s van de ‘franchise’ mode of als je jouw ploeg wel eens aan het werk wilt zien, dan ga je alvast naar ‘tonight’s game’ en begin je te spelen.

Je hebt natuurlijk nog tal van andere gamemodi waar je enkele uren zoet mee bent. Zo kan je de ‘playoffs’ naspelen of zelfs een heel seizoen. NHL 2K5 biedt veel mogelijkheden en voor iedereen is er wel wat wils. Je eigen speler creëren of je eigen team, het kan allemaal! In ‘Dream Team’ mode krijg je de kans om met een team naar keuze te strijden tegen 20 verschillende dream teams. Iets wat ongetwijfeld iedereen aanspreekt zijn de verschillende minigames die te vinden zijn in ‘The Skybox’. Je kan er een partijtje ‘Air Hockey’ spelen of ‘Trivia’. Wat er nog allemaal te vinden is van minigames, moet je zelf maar ontdekken. The Skybox bied je ook de mogelijkheid om verdiende bonuspunten in te ruilen voor extra features zoals nieuwe truitjes, grote hoofden, spelen zonder helm en nog veel meer. Die bonuspunten kun je verdienen door verscheidene handelingen uit te voeren in het spel.

Wat misschien wel wat tegenvalt is het gebrek aan kennis van de spelregels en spelers. De spelregels kun je natuurlijk altijd afzetten, maar de spelers zijn meestal niet gekend. Ik koos voor ‘Colorado Avalanche’ omdat dit mijn favoriete team is. Er is natuurlijk 1 speler die iedereen bekend in de oren klinkt, de legende Wayne Gretzky, maar die doet jammer genoeg niet mee, omdat hij gestopt is. Je moet natuurlijk geen kennis hebben om te weten wie de betere spelers zijn dankzij de ratings.

Zodra je een eerste wedstrijdje achter de rug hebt zullen die spelregels en spelers jou niets meer uitmaken, maar zul je helemaal weg zijn van de graphics! Het ijs, stadion, publiek, spelers, en zelfs de sfeer zorgen ervoor dat je aan jouw scherm gekluisterd zit. Soms gebeuren er dingen waar je echt staat van te kijken, zoals spelers die een vechtpartijtje houden, glas dat breekt van een te hard schot, spelers die je over de bank heen zwiepen en zelfs de goal die los van het ijs komt.

De controle krijgen over de spelers is echt ‘piece of cake’. Je speler besturen en pucks in het rond laten vliegen gebeurt respectievelijk met de linker thumbstick en de basisknoppen A, B, X en Y. Met de rechter thumbstick voer je de zogenaamde ‘dekes’ uit. Dit zijn de welbekende schijnbewegingen die je ertoe helpen de keeper op het verkeerde spoor te zetten. Ze zijn niet zo makkelijk om uit te voeren, maar eens je de feeling hebt, werpt het ook zijn vruchten af. NHL 2K5 is niet het eerste het beste spel, waarbij je met nog wat groen achter je oren kan scoren, daarvoor is de superieure A.I. te sterk. Het is een realistische ijshockeygame waarbij je met uitgekiende ‘one-timers’ en welgeplaatste ‘dekes’ de tegenstander kan overrompelen. Evaring is een vereiste!

Wat ook een pluspunt is in het spel is het geluid. Er is sfeervolle muziek als je de arena betreedt, als je scoort, en zelfs al tijdens de intro. Er is enkel geen muziek tijdens de wedstrijd, maar dat is niet nodig, want dan hoor je de enthousiaste supporters hun clubliederen scanderen. Supporters kunnen ook fluitconcerten lanceren als je naar de strafbank vliegt. Dit spel heeft het gewoon allemaal, alleen jammer dat de Europese versie geen Xbox Live bevat.

Zonder enige twijfel bezit ESPN NHL 2K5 iets wat ik nog bijna nooit gezien hebben in een sportgame. Als je houdt van actie, tactiek en techniek of gewoonweg ijshockey dan is dit spel een must have! De besturing is makkelijk, de graphics zijn verbluffend goed, het geluid is gepast en sfeervol, de gameplay verloopt vlotjes en het spel houdt je wel een flinke tijd zoet! Als er dan toch iets negatiefs gezegd moet worden, dan zijn het de afwezige Xbox Live-opties, maar los daarvan is ESPN NHL 2k5 het beste ijhockeygame tot nu toe!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: ESPN NHL 2005
geplaatst in: Reviews, Sega, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply