gaming sinds 1997

Eternal Sonata (Trusty Bell: Chopin’s Dream)

Eternal Sonata is een junior-RPG over Chopin, de bekende Franse pianist en componist uit de 19e eeuw. Dit spel is één van de eerste in zijn soort en tracht leren te combineren met spelen, maar op een totaal andere manier dan de standaard edugames. In Eternal Sonata dus geen saaie babbels of ‘klik op het juiste antwoord’. Het hele educatieve element werd in een stevig verhaal gegoten en level na level leer je bij. Ik weet nu bijvoorbeeld dat Choppin één van zijn grootste werken geschreven heeft in Mallorca terwijl hij vreselijk ziek was en ik speelde het spel niet eens met de bedoeling informatie op te doen. Is dit de nieuwe manier om kinderen zaken aan te leren?

Aanvankelijk heb je helemaal geen idee dat deze game over de componist in kwestie gaat. Je start het spel met Polka, een meisje in haar vroege tienerjaren dat beschikt over helende krachten. Jammer genoeg betekent het bezitten van magische talenten in dit verhaal ook dat je dodelijk ziek bent… De plaatselijke bevolking wil Polka om die reden koste wat het kost mijden, uit angst voor besmetting. Voor haar dood wil het meisje echter nog één goede daad bewijzen aan de wereld en wil ze bovendien aantonen dat haar ziekte haar niet slechter maakt dan wie dan ook. Ze beslist om de wereld te verlossen van de geldzuchtige tiran Graaf Waltz, die het onmogelijk gemaakt heeft voor armen om in zijn rijk te leven.

Wat is de link met Chopin? Wel, ten eerste speelt het hele verhaal zich af op het sterfbed van de componist, tijdens zijn koortsachtige laatste droon. Daarnaast is het meesterbrein het eerste personage dat mee de strijd aangaat tegen Waltz. Na hem volgen nog vele andere muzikale karakters, zoals Beat, Jazz en Allegretto. De hele historie zit schitterend in elkaar en de verschillende stukken worden aan elkaar geweven met prachtige cutscenes. Op zich wordt er tijdens het verhaal niet veel verteld over het leven van Chopin zelf, maar de weelde aan informatie vind je tussen de hoofdstukken in. Daar krijg je telkens een van zijn meest bekende werken te horen en kan je ondertussen wat tekst lezen over het leven van de pianovirtuoos.

Eternal Sonata is, zoals ik al zei, een junior-RPG (bedoeld voor de kindertjes met andere woorden). In een normale situatie zou de gemiddelde gamer ouder dan 14 niets aan dit spel hebben, maar Eternal Sonata bewijst dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Men heeft getracht om de gulden middenweg te bewandelen en daar zijn ze aardig in geslaagd. De gameplay is eenvoudig genoeg voor kinderen, maar biedt tegelijk ook voldoende diepgang om het voor de iets oudere spelers boeiend te houden.

Wat gaming betreft, is dit de ideale RPG om het genre ietwat onder de knie te krijgen. Het bevat een turn-based gevechtsysteem, aangevuld met enkele minder conventionele elementen zoals een ‘move’ en ‘turn’-timer en het verschil tussen licht en donker. Dat laatste heeft een impact op het soort special attack dat je kan uitvoeren en heeft een enorme invloed op je strategische beslissingen, wat zeker een pluspunt is voor de oudere speler. Het verloop van gevechten verandert samen met je vooruitgang in het spel. Aanvankelijk zal bijvoorbeeld de move timer alleen aftellen als je daadwerkelijk beweegt, maar hoe verder je raakt in het spel, hoe moeilijker het hele concept wordt. Zo zal op niveau twee de move timer blijven aftellen nadat je ook maar de kleinste beweging gemaakt hebt. Het systeem wordt stap voor stap uit de doeken gedaan, wat dan weer een voordeel is voor de nieuwe gamers. Ook interessant voor de kindertjes (vanuit ouderlijk standpunt), maar ook voor andere geïnteresseerden, is het bijschaven van je muzikale en geschiedkundige kennis. Het feit dat de voogrechotelde “leerstof” niet enorm diepgaand is, maar tegelijk toch leuk om weten, betekent dat je, terwijl je rustig achter je tv hangt, ook je kennis kan uitbreiden, ongeacht de leeftijd.

Grafisch is Eternal Sonata een ware streling voor het oog. De omgevingen gaan van ware sprookjesbossen tot de duistere contreien van het rijk en zijn ondergedompeld in een meeslepende sfeer van vlindertjes, blinkende waterdruppels, betoverende zonsondergangen, griezelige schaduwen en spookachtige ruïnes. Hoewel alles in animeweergave wordt voorgesteld, is het detailniveau onwaarschijnlijk. De game geeft je een idee waarom je een HD-tv gekocht hebt. Het was weer enige tijd geleden dat ik persoonlijk ondervond dat de graphics en omgevingen echt bijdroegen aan de totale sfeer van een spel.

Natuurlijk mag in een game als deze, gaande over één van ’s werelds belangrijkste figuren uit de muziekwereld, de gepaste oorstreling niet ontbreken. De symfonieën die je in-game te horen krijgt, zijn meer dan duidelijk geïnspireerd door Chopin zelf. Prachtige pianodeuntjes geven een perfecte aanduiding van de situatie waarin je je bevindt. Tijdens gevechten hoor je een reeks dramatische noten, terwijl tijdens een boswandeling een rustgevend staaltje muzikale kunst uit de speakers weerklinkt. Tussen de hoofdstukken door krijg je, zoals ik eerder al vermelde, de echte Chopin-muziek te horen, gecombineerd met een fotoslideshow, met daarop de echte locaties op onze blauwe planeet, in combinatie met de nodige tekst en uitleg. Maar niet alles is perfect, ook hier niet. De muzikale pracht wordt soms even verdrongen door ietwat zwakkere stemacteurs. Zo heeft onze lieftallige Polka een ongelooflijke bleitstem, wat tijdens een dialoog van een goede vijf minuten enorm gaat vervelen. Ook Beat, het kleine jongetje kampt met dergelijke problemen. Dat is jammer, aangezien de muziek zo snor zit!

Hoewel Eternal Sonata bijvoorbeeld een multiplayer mode mist, blijft het een schitterend spel. Namco is met meer dan grote onderscheiding geslaagd in het ontwikkelen van een enorm sfeervol spel, waarin je naast ouderwets entertainment ook nog eens iets kan bijleren. Naar mijn gevoel is dit de toekomst van educatieve games. Eternal Sonata biedt een ontspannende vorm van leren -ik zou zelfs durven zeggen dat je amper doorhebt dat je informatie opdoet-.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Eternal Sonata
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply