gaming sinds 1997

Europa 1400: The Guild

In Europa 1400: The Guild wordt perfect mijn toekomstbeeld geschetst: Als 18 jarige schooier aankomen in een wereldstad als Parijs om hier met mijn laatste centen (meegeript van thuis) een klein bedrijfje op te starten. Dit is natuurlijk maar een begin, want ik ga me ook opwerken tot burgemeester of hoger, en met minder dan de erkenning van Baron ben ik zeker niet tevreden. Hoe dit in godsnaam afloopt kan je hieronder lezen …

Vanaf het ogenblik dat je het spel opstart, wordt het al meteen duidelijk dat 4HEAD Studios (de makers) veel aandacht besteed hebben aan de afwerking. Zo zijn de menu’s volledig in laat middeleeuwse stijl en stralen ook de laadschermen diezelfde sfeer uit. Af en toe kom je wel eens een Duits woordje tegen (het origineel was in het Duits), maar dit komt nooit in de buurt van storend.

Europa 1400: The Guild valt het best onder te brengen onder de noemer RTS, hoewel je 1 jaar kan beschouwen als 1 beurt, waardoor er ook wat TBS invloeden ingekropen zijn. Omdat ondergetekende reviewer geen ervaring heeft met dergelijke mengeling, begon ik maar met de tutorial. Waar ik een korte, algemene tutorial verwacht had, kreeg ik een lange, uitgebreide in 5 delen voorgeschoteld. Smakelijk zei ik tegen mezelf en begon met deel 1 waar ik de pure basics op mijn bord kreeg, het voorgerecht zeg maar. Later volgden nog 2 hoofdgerechten en enkele desserts, onder de vorm van uitgebreidere kennismakingen met het spel. Ook leuk hieraan is dat je tussen de verschillende delen kan kiezen welke je wil, bijvoorbeeld alleen nummers 2 tot 5, omdat je vindt dat de eerste toch maar voor mietjes is.

Als je dan uiteindelijk wijs genoeg bent, kun je beginnen aan het echte werk: de missies. Eerst moet je de gewenste stad (er zijn 5 steden) kiezen waar je in wilt spelen. Elke stad heeft zijn eigenschappen, bijvoorbeeld de hoeveelheid bouwgrond en de algemene moeilijkheid. Hierna kan je heel gedetailleerd je eigenlijke opdracht bepalen door eerst je moeilijkheidsgraad van de missie te bepalen. Elke moeilijkheidsgraad heeft ongeveer dezelfde soort opdrachten, enkel (hoe raad je het) de moeilijkheid verschilt. Zo zal je bij very easy kunnen kiezen uit lage politicus worden, een (heel) klein fortuintje vergaren, terwijl je op very hard verschillende generaties nodig hebt om tot koning gekroond te worden of om ‘s lands grootste afzetter te worden. Inderdaad, je leest het goed: je kunt gebruik maken van verschillende generaties in dit spel, maar daarover later meer. Eens je opdracht vaststaat, moet je je ouders kiezen, want je skills worden bepaald door je afkomst! Als je bijvoorbeeld een ordehandhaver als vader en een dief als moeder kiest, dan zal je zowel beschikken over combat als over stealth skills. Later kan je je skills natuurlijk verder perfectioneren. Wanneer je de beginskills gekozen hebt, is het nog tijd om je beroep te bepalen uit een tiental keuzes.

Nu ben je helemaal klaar om te beginnen. Je krijgt een klein bedrijfje, waar je het net gekozen beroep kan uitoefenen, en een huis waar je je skills kan verbeteren en veel meer. Indien je als beroep goudsmid gekozen hebt, heb je een kleine werkplaats ter beschikking. Als dief zal je in een hide-out beginnen van waaruit je je dievenbende op pad stuurt. Nu nog personeel en we kunnen winst maken! Een goudsmid heeft goederen nodig om zijn producten te kunnen maken, de dief steelt alleen maar, waardoor je geen grondstoffen zult moeten verhandelen. Het is wel zeer moeilijk om een gebouw te beroven, dus zul je grotendeels alleen maar kruimeldief spelen op de markt.

Als je genoeg geld en de juiste rang hebt, kan je je bedrijf en huis gaan upgraden zodat je meer kamers kunt bouwen en personeel kunt aannemen. Een geüpgrade bedrijf kan ook meer produceren, enz. Er zijn ook minder ingrijpende veranderingen, zoals een waakhond aannemen en een nieuwe inkom maken. De waakhond zie je echt rondlopen en beveiligt je huis tegen mogelijke inbraken, de inkom verhoogt je standing en bezorgt je meer action points. Deze punten zijn onder andere nodig om nieuwe skills aan te leren en om bijvoorbeeld een misviering te houden.

Eens je genoeg geld vergaard hebt, zul je de mogelijkheid krijgen om burger te worden van je stad. Als je deze titel hebt, kan je beginnen aan het smerigste aspect van het spel: de politiek! Aanvankelijk zul je enkel de lage posities kunnen innemen, maar van hieruit langzaam maar zeker oprukken tot de gemeenteraad, carrière maken in de kerkkringen of het later zelfs het schoppen tot bestuurder van het land! Meteen wordt het je duidelijk dat de politiek van de 15e eeuw meer een zeef was dan wat anders, als je een goede band hebt met je overste, dan word je namelijk quasi zeker gepromoveerd en heb je weer wat extra macht. Vriendjespolitiek boven dus, maar dit weerhoud je er niet van om je smerige trukendoos eens boven te halen. Is de persoon die je normaal moet benoemen je ergste vijand? Geen probleem, koop hem gewoon om! Wil een tegenstander dezelfde positie innemen als je personage? Geen probleem, ontvoer hem of geef hem een drankje waardoor hij zo uit zijn bek stinkt dat hij nergens zal geraken! Voor de “peace dude” mensen onder de gamers is er nog altijd de mogelijkheid om een feest te geven met als gevolg dat je tegenover de aanwezigen een betere reputatie opbouwt. Eens je op een hoog niveau zit (gemeenteraad of hoger) dan kan je zelf de wetten aanpassen! Afhankelijk van je positie kan je de bouwbelasting hoger of lager zetten, kan je ontvoering legaal maken en veel meer.

Er is ook de mogelijkheid je een man/vrouw te zoeken die je dan een zoon/dochter kan schenken. Dit is nodig om op lange termijn te overleven (de gemiddelde levensduur is 43 jaar). Als je dan sterft, kruip je in de huid van je kind speel je op die manier verder. Zo zit je wel niet meer in de politiek en je skills zullen op niet veel trekken, maar het spel is tenminste nog niet over! Je behoudt wel je bedrijf, vergaarde titel (bijvoorbeeld baron of burger) en al je geld.

Er zit ook een multiplayer verweven in het spel, maar enkel LAN ondersteuning is voorzien. Misschien omdat 1 spelletje gemakkelijk meer dan 10 uur kan duren? Dit multiplayer aspect is goed uitgewerkt, maar is in feite gewoon singleplayer met 1 of meer menselijke tegenstander(s). De laadtijd voor een spelletje op te zetten is trouwens ook niet mis, het kwam dik in de buurt van de 5 minuten! Gelukkig is dit maar 1 keer in het begin, als je stopt en de volgende dag verder speelt heb je dit probleem niet.

Ik ben er zeker van dat een hele hoop gamers kunnen genieten van deze titel, en dat is niet alleen door de gameplay. De graphics zijn namelijk ook zeer aanneembaar en realistisch. Je waant je echt in een 15de eeuwse stad! De schaduwen veranderen met de stand van de zon, het wordt donkerder, enz. Het geluid is ook heel goed, alsook de voice-acting. Naar verloop van tijd (zo’n 30 speeluren) beginnen de steeds wederkerende stemmen je soms wel te irriteren, maar omdat de overgrote groep aan huidige games niet aan dit aantal uren geraakt, kunnen we dit niet als minpunt aanschouwen.

Ikzelf heb aan deze titel een 50-tal uren aan besteed dankzij het verslavend concept en de heel uitgebreide gameplay. De goede afwerking van alle menu’s en graphics alsook geluid houdt je gegarandeerd ook een hele poos bezig. Bugs zijn er bijna niet te vinden, behalve 1 “crash to desktop” op die 50 uren. Een aanrader!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Europa 1400: The Guild
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply