gaming sinds 1997

Everquest II

De laatste paar weken konden jullie al uitgebreid kennis maken met deze fantastische MMORPG van Sony Online Entertainment in deel 1 & 2 van onze special ‘Het leven van een Fraglander in Norrath’. Vandaag schotelt Fragland trots jullie de review voor.

Laten we beginnen bij het verhaal. Je wordt wakker aan boord van een schip en al snel wordt duidelijk dat je een drenkeling bent. Het schip zet je af op Refuge Island, waar je een tijdje zal verblijven tot je besluit bij welke fractie je je wil voegen. Daarna sta je er alleen voor en ga je je eigen weg in deze wonderbaarlijke wereld. Norrath is opgedeeld in verscheidene, zeer gevarieerde gebieden en is bevolkt met talloze wezens en NPC’s. De bedoeling van het spel is om quests te vervullen en ervaring op te doen. Je kan kiezen tussen verschillende rassen waaronder de High Elves, Humans, Dwarves en Kerra (katachtigen). Daarenboven moet je in het begin van het spel kiezen tussen een aantal klassen, zoals bijvoorbeeld een mage, een scout of een fighter. Later in het spel kan je je nog verder specialiseren. Enkele van de voor handen zijnde subclasses zijn bijvoorbeeld Wizard, Predator, Brawler of Paladin.

De wereld van Norrath is niet enkel heel uitgebreid, hij is ook zeer mooi weergegeven. De graphics van Everquest 2 zijn gelijkwaardig aan die van die andere reeds beruchte MMORPG, World of Warcraft, wat al veel zegt over de kwaliteit ervan. Ook de personages en de wezens zijn zeer gedetailleerd en mooi geanimeerd. Het wateroppervlak rimpelt heel mooi en en is zowat het meest realistische dat ik ooit heb gezien in een game. Maar de kers op de taart is zonder twijfel de grafische pracht van de spells. Vooral de highlevel spells zijn heel imposant en kleurrijk. Al deze grafische snufjes hebben echter ook hun prijs. Zo heb je een redelijk zwaar systeem nodig om het spel vlot te kunnen spelen en heb je op hoog detail geregeld last van lag, vooral tijdens hevige gevechten.

Van de graphics gaan we over naar de gameplay. Sony Online Entertainment verdient zonder twijfel een pluimpje voor dit aspect van de game. Hoewel het spel voor de beginnende speler moeilijk kan zijn, zal je al snel leren dat je in groep veel meer schade kan aanrichten. Het is nu net dit groepsgevoel waaraan dit spel zijn fantastische sfeer te danken heeft. Maar ook hier weer laat Sony een steekje vallen: het is namelijk niet mogelijk om via de friendslist te zien wie er online is op een bepaald moment, noch kan je met je vrienden chatten door een simpele klik op de knop. Eerst moet je via de console de ‘/who all friends’ command ingeven om te zien wie er online is en dan kan je door middel van de ‘/tell’ command met ze chatten.

Over de geluidseffecten kan ik kort zijn; ze zijn aanwezig, maar velen onder ons zullen ongetwijfeld beter gewoon zijn. Toch is het geluid nooit storend en draagt het genoeg bij tot het spel. Het achtergrondgeluid is dan weer helemaal anders. Elke zone heeft zijn eigen specifieke achtergrondmuziek en deze muziek vult het spel zeer goed aan. Vooral in Firemyst Gully (zie ‘Het leven van een Fraglander in Norrath: deel 2’), waar een zeer dreigende sfeer hangt, komt de muziek echt tot zijn recht.

Zijn er dan echt geen andere minpunten aan dit spel? Wel, op het moment van schrijven zaten er nog enkele bugs in het spel. Zo spawnde de Fallen Noble, een zombie, niet, waardoor het niet mogelijk was om de Intruiging Eye quest te vervolledigen. Ook geraakte ik soms niet verder dan het inlogscherm. In dat geval moest ik het spel geheel herstarten, waarna het probleem meestal weer was opgelost. Aangezien Sony gemiddeld om de twee dagen een update doorvoert, zullen ook deze problemen weldra ongetwijfeld tot het verleden behoren.

Everquest 2 is een uitermate verslavend spel zowel voor de beginnende MMORPG’er als voor de ervaren rot. Heb je een computer die aan de vereisten voldoet dan is dit spel zeker een aanrader. Je moet er natuurlijk wel het abonnementsgeld, dat ongeveer €14 per maand bedraagt, bijnemen. Of het spel de concurrentie met World of Warcraft aankan, is moeilijk in te schatten. Everquest 2 is alleszins momenteel verkrijgbaar, wat van World of Warcraft niet kan gezegd worden (cfr. de pre-order kwestie).

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Everquest II
geplaatst in: PC, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply