gaming sinds 1997

Everybody’s Golf: World Tour

Golfen is een uiterst serieuze sport en lijkt enkel geschikt te zijn voor de elite. Met Everybody’s Golf: World Tour wordt het tegendeel bewezen door het serieuzere werk met humor te combineren. Vrolijke deuntjes, kleuren zo helder dat schaduwen verdwijnen en Japanse humor zorgen ervoor dat deze game zich differentieert van andere golfgames. Laat je echter niet misleiden door het visuele, want deze game heeft ook de nodige diepgang.

Everbody’s Golf: World Tour oogt vrolijker dan een kind in Disneyland. Net als de voorgaande delen is het spel zo zoetsappig vormgegeven dat het glazuur van je tanden afspringt. Verschillende dieren huppelen opgewekt over de green; kinderlijke stemmetjes en de typische muziekjes zorgen voor het extreme vrolijke karakter van het spel. Maar zoals ik al zei: achter het kinderlijke schuilt een zeer degelijke golfgame, met opvallend veel diepgang. Een vergelijking met de ultrarealistische Tiger Woods-reeks is dan ook niet eens zo ver gezocht.

In de singleplayer begin je als amateurgolfer en moet je door het winnen van toernooien de top zien te bereiken. Eerst moet je een keuze maken tussen verschillende personages die elk hun bepaalde kwaliteiten hebben. Zo heb je de keuze uit bijvoorbeeld technische spelers die goed zijn in het putten van een balletje of ‘hard hitters’, bij wie kracht de grote troef is. Er zijn twee manieren om een balletje te slaan: de traditionele en de geavanceerde modus. Zoals in de meeste golfspelletjes loopt er in de traditionele modus een metertje onderaan op je scherm en door op het juiste moment te drukken, geef je een gepaste snelheid aan je bal. Bij de geavanceerde modus is het balkje verdwenen en moet je aan de beweging van je personage afleiden wanneer het juiste moment om te slaan is aangebroken. Op zich is dit een leuke afwisseling, maar het lijkt alsof je minder invloed hebt op de snelheid dan bij de traditionele manier.

Aan het eind van elk succesvol toernooi stijgt je ‘VS’-meter. Wanneer die gevuld raakt, kun je het opnemen tegen een ander personage om zo verder te stijgen in rang en mee te doen aan moeilijkere toernooien. Naarmate je in de singleplayer vordert, speel je nieuwe personages, caddies en voorwerpen vrij en stijgt de ‘loyalty’-meter van je personage. Hoe vaker je met eenzelfde persoon speelt, hoe hoger zijn loyalty-niveau is. Zo verdien je extra vaardigheden als een betere spin of een krachtigere slag met je personage. Het vrijspelen van een nieuw karakter brengt dus een dubbel gevoel met zich mee. Enerzijds wil met je vrijgespeeld personage spelen, dat meestal betere skills heeft dan je huidige, maar anderzijds wil je hem niet veranderen omwille van zijn/haar hoge loyalty.

Zoals bij de meeste sportgames is ook bij deze een multiplayermodus aanwezig. Voordat je online kunt spelen dien je een poppetje te maken, dat je kan voorzien van verschillende kleren, accessoires en hoofden. Men kan met 50 (!!) man tegen elkaar golven. Het online gebeuren verschilt echter niet zo veel van de singleplayer, omdat er geen directe interactie is met je tegenspelers. Na elke ronde krijg je een overzicht te zien waarop alle punten en bijbehorende gegevens getoond worden.

Om af te sluiten nog even de enige twee minpuntjes van het spel. Ten eerste: eenmaal je met een toernooi bent begonnen, kun je de handdoek niet meer in de ring gooien en moet je de PlayStation 3 resetten. Je bent dus als speler verplicht een evenement af te maken. Daarnaast is er een installatie verplicht, die twintig minuten in beslag neemt en 5GB opslagruimte opeist. Dat zijn wel maar twee kleine minpuntjes, die niet tegen de grote voordelen opwegen.

Everybody’s Golf: World Tour is een zeer verslavend en leuke golfgame die zowel beginners als hardcore golfliefhebbers de nodige uitdaging bezorgt. De golfbanen zijn gevarieerd, alles ziet er zeer kleurrijk uit en de Japanse humor is best geslaagd. Golfen was nog nooit zo leuk als op de PlayStation 3.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Everybody’s Golf: World Tour
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply