gaming sinds 1997

Everybody’s Golf

Sommige dingen worden verpest -of verpesten de rest van de wereld- als ze voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Kijk maar naar de auto: drie wagens per dorp is geen probleem, maar nu elke idioot zijn oude, vervuilende stinkkar kan gebruiken voor een rit van twee minuten gaat alles om zeep. Of golf ten onder zal gaan aan zijn eigen populariteit weet ik niet, maar in wezen vind ik het verkeerd dat de elite deze nobele sport mag beoefenen. Kortom, golf voor iedereen is een mooi initiatief, maar wil iedereen wel golf?

Ik draai niet rond de pot vandaag: neen, dat wil iedereen niet en zeker niet als golf in zo’n marginale vorm wordt gepresenteerd. In mijn lessen marketing leerde ik onlangs twee begrippen die me zijn bijgebleven: effectiviteit en efficiëntie. Het eerste slaat op wat je doet en het tweede op hoe je dat doet. Dit spel doet iets waar geen kat op zit te wachten en doet dat bovendien slecht, héél maar dan ook héél slecht. Er zijn immers al veel gelijkaardige games die het allemaal beter en zelfs origineler hebben aangepakt. Wil je ook nog weten waarom Everybody’s Golf het volgens mij verknoeit? Lees dan nog eventjes door.

Het is uiteraard wel zo dat dit spel zich niet op de hardcore speler richt, integendeel. Het is een partygame dat iedereen (van 9 tot 99) onmiddellijk moet kunnen oppikken. Althans, zo zagen de ontwikkelaars het ongetwijfeld. Waar komt de gameplay dan op neer? Op een knop drukken om een slider op de juiste positie te laten stoppen, zou je kunnen antwoorden en dat klopt gedeeltelijk.

Het gevoel dat je meer doet dan alleen deze banale activiteit, moet dan komen uit het ingame fragment dat onmiddellijk wordt ingezet en dat jouw actie opvolgt. Daarmee staat of valt alles bij dit soort spellen. Jammer genoeg zijn de grafische omgevingen te laag in resolutie en daardoor gekarteld, maar zijn ze tevens wazig en ongedetailleerd. Door dat laatste gaan alle banen weer erg sterk op elkaar gelijken. Gooi daar de idiote en houterige animatie van de al even debiele karakters bij en alle geloofwaardigheid is verdwenen. Zelfs de allerkleinsten zullen hierdoor niet om de tuin geleid worden. Simulatie is niet noodzakelijk voor een realistisch gevoel, maar een afdaling van 2% mag er niet uitzien als één van 45%. Dan denk je immers dat het balletje naar beneden zal rollen terwijl het praktisch onmiddellijk stil valt in het gras. De fotoachtergronden passen totaal niet in het geheel, de Mario Golf charme is er niet en de gerenderde wereld ‘trekt gewoon op geen kloten’!

De muziek genoot blijkbaar nog minder aandacht en/of prioriteit. De melodietjes werken niet aanstekelijk, zijn repetitief, irritant en eigenlijk overbodig, want je schakelt ze toch gewoon uit. Een paar holes later gaat ook de tv gewoon op mute, zodat ook de onnozele geluidseffecten en achterlijke commentaren verstommen. Ik dacht eraan te zeggen dat ze die tijd beter in iets anders hadden gestoken, maar ja, een dagje meer of minder zal van deze hoop brol toch geen spel gemaakt hebben.

Wat is nu de oorzaak van al deze ellende? Volgens mij werd dit spel speciaal ontwikkeld voor de PSP en kwam er achteraf iemand op het idee dit nog snel eens op DVD te schrijven en het ook voor gewone console op de markt te gooien -en neem dat gooien maar letterlijk-. Nu kan je zeveren over hoe krachtig die draagbare handheld wel niet is; het is en blijft toch een handheld met een relatief klein scherm en een processor die zich moet inhouden om de batterij niet te veel uit te putten. Dat zijn twee erg tegenstrijdige eigenschappen van de twee Sony-consoles en daarom faalt deze rechtstreekse port volgens mij, al blijft dat natuurlijk giswerk van mijn kant.

Everybody’s Golf is geen golfsimulatie -dat weet iedereen- maar is het dan ook geen partygame? Zeker wel! Als je de feestgangers buiten wil werken, zet dan gewoon dit spel op en ik garandeer je dat iedereen een kwartiertje later al weg is, tenzij ze natuurlijk met hun controller in de hand in slaap zijn gevallen!

Onze Score:
2.0
gerelateerd spel: Everybody’s Golf
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply