gaming sinds 1997

Excite Truck

Excite Truck vindt zijn oorsprong in het in 1985 uitgegeven Excitebike voor het Nintendo Entertainment System. Het wordt nog steeds gezien als één van de beste NES-games ooit gemaakt, waarin je je kon uitleven op het weliswaar rechtlijnige, doch hobbelige parcours. In 2000 kreeg het spel een succesvolle sequel op de N64, maar kan deze geestelijke opvolger dat herhalen?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Excite Truck niets meer met crossmoto’s te maken. Je krijgt aanvankelijk de controle over drie verschillende wagens om door de woestenij te schuren. Naarmate het spel vordert, kunnen meer wagens worden vrijgespeeld, met een totaal van twintig. Die zijn redelijk gevarieerd qua model, gaande van pick-uptrucks en buggy’s tot monters uit een Parijs-Dakarrace. Helaas koos Nintendo ervoor om geen motorfietsen in het spel op te nemen, wat ik toch wel een gemis vind.

Racen gebeurt op negentien circuits (plus één verborgen), die in zes landen gevestigd zijn. Het gaat om Mexico, de Fiji-eilanden, Canada, Schotland, Finland en China. Elke locatie heeft zijn eigen stijl en ondergrond, maar daar valt op gebied van gameplay niet veel van te merken. Alle terreinen voelen qua besturing hetzelfde aan, en ook tussen de verschillende trucks voel je niet veel verschil. De ene reageert gewoon ietsje slomer dan de andere.

Het doel van het spel is om doorheen de tracks zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Die vallen op verschillende manieren te verdienen: springen over heuvels, driften doorheen de bochten en rammen van je tegenstanders zijn maar enkele voorbeelden. Hoe agressiever je rijdt, hoe beter je scoort. Zelfs als eerste finishen is niet noodzakelijk om toch een hoge score te behalen.

De parcours bestaan uit heuvels, waterplassen, bossen en af en toe ook wat wegen. Power-ups op de baan kunnen een spontane terreinvervorming teweegbrengen, waardoor een nieuwe shortcut of een extra hoge heuvel ontstaat. Een ander type bonus maakt je wagen tijdelijk onoverwinnelijk, waardoor tegenstanders eenvoudig uit te schakelen zijn en je zelfs een nieuwe recordpoging langs bomen scheren kan wagen.

Het spel heeft zijn fun vooral te danken aan de eenvoudige gameplay en de intuïtieve besturing. De wagens kunnen namelijk niet enkel links en rechts draaien, maar ook voor- en achterover gaan hellen. Dat betekent dat in de lucht de truck zodanig kan worden gekanteld om een langere vlucht te maken of een snelle duik te nemen (door de controller achteruit of vooruit te draaien). Het enige nadeel dat hierdoor ontstaat, is dat de controller in normale omstandigheden horizontaal moet worden vastgehouden en dat je die links en rechts moet hellen om een bocht te nemen, in plaats van virtueel te gaan draaien aan het stuur.

Om de korte speelduur –ongeveer 6 tot 8 uur– toch wat te verlengen, kunnen alle terreinen worden herspeeld op een hogere moeilijkheidsgraad. Daar rijdt de AI ietsje beter, maar moet vooral een groter aantal sterren worden behaald om over te gaan naar de volgende ronde. Daarnaast zijn ook drie extra stuntmodi aan het spel toegevoegd: Gate, Ring en Crush. Om in deze uitdagingen te slagen, is meer moeite vereist dan voor het racen zelf, maar aartsmoeilijk zijn ze nu ook weer niet.

Op grafisch vlak is Exite Truck geen echte uitschieter, maar sommige parcours mogen er best wezen. Vooral Fiji met zijn parelwitte stranden en fraai ogende water onder de ondergaande zon vormt een aangename setting om in te racen. Het geluid is redelijk standaard, maar het spel biedt wel de mogelijkheid om je eigen mp3’s via een SD-kaartje in te laden. Een multiplayer-optie is ook aanwezig, maar die is beperkt tot one-on-one wedstrijdjes.

Excite Truck is tot op heden het beste racespel dat ik gezien heb op de Wii. Dankzij de eenvoudige besturing is dit spel voor iedereen toegankelijk en het is bovendien nog leuk ook. Helaas is het spel veel te gemakkelijk, te kort en zijn de multiplayermogelijkheden beperkt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Excite Truck
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply