gaming sinds 1997

F1 2010

Met nog twee races te gaan (in Brazilië en Abu Dhabi) loopt het Formule 1-seizoen van 2010 stilaan op zijn einde. Alonso staat momenteel op de eerste plaats, maar er zijn nog verschillende kandidaten om hem die plek af te snoepen. Spannend wordt het seizoenseinde dus zeker en laat nu net ook de veelbelovende F1 2010-game uitkomen.

Vorig jaar kwam F1 2009 naar de Wii, PSP en iPhone, maar heel wat gamers zitten al sinds 2007 te wachten op een nieuwe Formule 1-game. Een nieuw seizoen, dus een nieuwe game: F1 2010. Dit keer racen de wagens op de PS3, Xbox 360 of PC en dat verschil in consoles laat zich ook merken in de game zelf. Grafisch ziet het spel er een pak beter uit en de gameplay is diepgaander dan in de 2009-versie. Geen arcade meer maar wel racen waarin de instellingen van de wagen en de weersomstandigheden een grote invloed hebben op het rijgedrag.

Zoals te verwachten zijn alle 19 circuits van het huidige seizoen en de 24 piloten aanwezig. Elke wagen is prachtig nagemaakt met heel wat details. Persoonlijk vind ik dat de bolides misschien iets te veel glimmen, al geeft dat natuurlijk ook een mooi effect als de omgeving van het circuit op de carrosserie weerspiegelt. Die circuits zijn ook zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt waardoor bijvoorbeeld de grand prix van Monaco een speciale sfeer krijgen.

Via de Career-modus probeert Codemasters nog meer de sfeer van de Formule 1 naar de speler te brengen. Het menu is dan ook niet een droog lijstje, maar je wandelt als het ware tussen de trailers van de teams. Tijdens je carrière zal er ook naast het racen tijd gemaakt moeten worden voor interviews en persconferenties na een podiumplaats. Toch blijft racen gelukkig het belangrijkste en ook daar zijn enkele elementen om het seizoen spannend te houden. Zo is er altijd de druk om beter te presteren dan je ploegmakker, maar ook om het doel van het team te bereiken. Doorheen het seizoen krijg je in de oefensessies de kans om wat research en development te doen, wat er op neer komt om in een bepaald aantal rondes onder een scherpe tijd te raken en zo de wagen de optimaliseren.

De races zelf zorgen natuurlijk ook voor spanning. Net iets langer wachten dan je voorligger om te remmen in de bocht is heel verleidelijk, maar om die keuze te maken moet er rekening gehouden worden met tal van factoren. De instelling van de wagen bepaalt heel wat en die kan dan ook tijdens de race nog aangepast worden. Wie liever zelf niet te veel prutst aan de wagen kan de hulp inroepen van een ingenieur die enkele standaardinstellingen klaar heeft voor je. Van achter het stuur kan een signaal naar de pit gestuurd worden om bijvoorbeeld nieuwe banden te vragen. Door het dynamische weer in de game kan het plots beginnen regenen en de wagen zal meteen totaal anders aanvoelen om te besturen. Maak je toch een foutje, dan is het mogelijk om een flashback in te zetten: enkele seconden terugspoelen en zo het slippertje vermijden.

Wie liever geen lange carrière speelt, kan natuurlijk ook snel een grand prix racen of het opnemen tegen anderen. Helaas heeft F1 2010 de mogelijkheid om met meerdere spelers op één console een wedstrijd te spelen niet. Time Trial Party is de enige manier om aan offline multiplayer te doen. In deze modus kan je tot met acht spelers elk om de beurt een aantal rondes racen om de snelste tijd neer te zetten. Online daarentegen, of via LAN, is er wel meer aangename variatie. De vier spelmodi waartussen gekozen kan worden zijn sprint, pole position, endurance of grand prix. Sprint laat je een korte race van drie rondes in droog weer spelen. Pole position lijkt dan weer meer op de time trial party, maar nu krijg je 20 minuten de tijd om je tijd te verscherpen. Endurance is een race van 20% met dynamisch weer en grand prix is het echte werk: een kwartier kwalificatie en 7 ronden race. Alles van de online multiplayer uitproberen voegt toch flink wat extra speeltijd toe aan de game en dat is dus zeker een pluspunt.

Toch zijn er ook wat mindere puntjes in F1 2010. Zo zijn de kilometerteller en dergelijke niet meer als in de officiële uitzendingen van de sport en zijn de startlichten bij het begin van een race achteraan de startgrid moeilijk zichtbaar. De posities van de piloten en ook de tijdsverschillen komen soms iets achter en de straffen die uitgedeeld worden voor fouten variëren te vaak, al is de echte jury ook niet altijd even consequent.

F1 2010 is een spel waar vele gamers op zaten te wachten en waarvan de verwachten behoorlijk hoog lagen. Codemasters levert gelukkig een goeie racegame waar de spanning en het realistische gevoel zeker goed zitten. Er zijn dan misschien wel enkele zaken die verbeterd kunnen worden, maar de pluspunten maken de kleine tekortkomingen meer dan goed. F1 is helemaal terug!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: F1 2010
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply