gaming sinds 1997

FaceBreaker

FaceBreaker zou het ultieme bokstoernooi zijn, eentje waarbij je de tegenstander een facelift moet geven. Het lijkt alvast een leuk concept om eens in cartoonstijl een boksmatch te spelen, met af en toe een grappige noot. Maar is dat wel genoeg?

In FaceBreaker zijn er vier speltypes: Fight!!, Brawl for it all, Couch royale (multiplayer) en online. Het speltype Fight!! is de beste manier om FaceBreaker wat te leren kennen. Hier zijn vijf moeilijkheidsgraden: training, easy, medium, hard en ridiculous. Als je op het trainingsniveau speelt, kan je kiezen hoe je tegenstander speelt. Zo kan je zelf wat oefenen op verdedigen door de tegenstander voortdurend te laten aanvallen, of je kiest om zelf aan te vallen en de ander te laten verdedigen. De moeilijkheidsgraad ridiculous heeft zijn naam niet gestolen: je tegenstander houdt niet op met je te slaan en je kan de klappen amper ontwijken.

Het belangrijkste speltype van FaceBreaker is “Brawl for it all”. Je kan kiezen tussen drie moeilijkheidsgraden: Fierce, truculent en impossible. Het is de bedoeling om vier gordels te winnen in een soort van toernooi, waarbij elke gordel vast hangt aan een bepaalde locatie. Hier kom je het belangrijkste minpunt tegen van FaceBreaker: de moeilijkheidsgraad. Zelfs op het makkelijkste niveau, fierce, lukt het zelden in je eerste poging te winnen.

Elk personage heeft een speciale aanval waardoor de tegenstander enkele seconden niets kan doen. En geloof me, het is zeer ergerlijk als je een paar keer in één ronde wezenloos wordt geslagen. Zo kan Steve, een zwaarlijvige stripheld, je van op afstand bespringen door te teleporteren. Hierdoor word je achteruit geduwd en kan Steve je een pak schade berokkenen. Deze speciale aanvallen zien er wel leuk uit en sommige zijn ook origineel, bijvoorbeeld de slechte-ademaanval, maar ze maken het spel een pak onaangenamer.

Online is FaceBreaker veel leuker: in tegenstelling tot het singleplayer-gedeelte voelt het online niet aan alsof de ronde soms meteen beëindigd wordt door een pak rammel waar je niets aan kan doen. Door de controls zit er echter ook in deze matchen weinig afwisseling.

Deze controls zijn erg eenvoudig: slechts vier toetsen zijn van belang. Je kan hoge en lage stoten uitvoeren, aanvallen blokkeren of ontwijken en je kan ook een krachtige aanval doen. Tijdens een match moet je te vaak continue op dezelfde toetsen duwen. Bij sommige tegenstanders ken je hun tactiek na enkele rondes en is het makkelijker om ze te verslaan. De breakers, of krachtige aanvallen, kan je pas uitvoeren als je enkele lichte aanvallen na elkaar hebt gedaan. Voor elke twee aanvallen krijg je een balkje in de breakermeter. Met de laatste breaker, de FaceBreaker, beëindig je de match meteen. Sommige breakers zijn spectaculair, maar veel variatie zit er niet in.

Grafisch is FaceBreaker niet bijzonder, maar ook niet echt slecht. De personages hebben hun eigen stijl en na een ronde met rake slagen ziet hun gezicht er minder gezond uit. De locaties van de matchen hebben ook telkens een thema, maar uiteindelijk blijft de ring het belangrijkste. De animaties van de locaties, bijvoorbeeld rondlopende krabben, herhalen zich jammer genoeg steeds opnieuw. Voor en na een match spreekt je tegenstander je even toe en probeert hij/zij er wat humor in te stoppen. Dit lukt meestal niet goed omdat de stem en de gelaatsuitdrukking zelden mooi samengaan. Komt daar nog eens bij dat ze vaak hetzelfde zeggen, dan sla je deze scènes al snel over.

Een leuk onderdeel van FaceBreaker is de mogelijkheid om zelf een bokser te maken. Er is een ruime lijst uiterlijke kenmerken die je kan aanpassen. Je kan ook foto’s gebruiken om zo jezelf te laten namaken. Helaas kan je eigen personage niet opboksen tegen de mindere gameplay en worden de wedstrijden er niet leuker mee.

FaceBreaker zal je niet lang weten te amuseren, vooral door het gebrek aan variatie. Ben je verloren door een einde waar je niets tegen kon beginnen, dan is de humor vaak frustrerend. De onlinemodus en het maken van een bokser kunnen het vaak ergerlijke singleplayergedeelte niet goedmaken.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: FaceBreaker
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply