gaming sinds 1997

Fantastic 4

Lieve God, wat heb ik toch misdaan? Na het matige Batman Begins videogame stuurde de almachtige tiran, die luistert naar de naam Speed mij ook nog eens Fantastic 4, het spel. Ik weet dat ik niet Uw meest trouwe of nederige dienaar ben, maar zelfs ik verdien dergelijke kwellingen niet! Vergeef mij dus voor wat ik nu ga zeggen en verleen mij alstublieft toegang tot de hemel binnen pakweg 60 jaar! Hier gaat hij dan: brand in de hel Speed! Brand omdat je mij dit hebt aangedaan!

Waarom is Fantastic 4 nu zo walgelijk slecht, vragen jullie je af? Wel, om te beginnen is de presentatie van het spel ronduit erbarmelijk. De menu’s zien eruit alsof ze in 1998 ontworpen zijn door een designer die zich blijkbaar schromelijk verveelde. Kortweg: oubollig, kilometers verwijderd van wat we mogen verwachten in een hedendaags PC-spel. En sinds wanneer moeten we een spel helemaal afsluiten om de (vreselijke) controls en de resolutie te kunnen veranderen? Blijkbaar vond Activisions auto-detect dat mijn A64 3200+/X850XT PE/1GB DDR systeem maar voldoende was om het spel in 640×480 te spelen…

Niet dat het erte doet, want ingame is er toch geen groot verschil tussen dat en 1280×1024. Zelfs in high-res ziet het spel er erg matig uit. De levels zijn heel donker, dus je zal de helderheid omhoog moeten halen om überhaupt íets te zieb. En waar kan je de brightness veranderen? Je raadt het al: in het optiemenu dat je enkel kan bereiken door het spel af te sluiten. De hoofdpersonages (Human Torch, Invisible Woman, Mr. Fantastic and The Thing) zien er ook niet erg gedetailleerd uit, dus Michael Chiklis of de mooie Jessica Alba herkennen zit er niet in.

Dat doet me denken, het enige dat Activision moest doen om het spel interessant te maken, hebben ze niet gedaan. Er zijn namelijk geen cutscenes uit de film. Dat betekent dus dat je in het videogame decht Jessica niet zal kunnen bewonderen. Het is een wrede wereld. In de plaats daarvan krijg je echter enkele halfbakken CGI-stukjes te zien zoals die al honderd keer eerder (en honderd keer beter) zijn voorgedaan.

Maar de acteurs hebben toch de stemmen ingesproken, toch? Juist ja, maar of ze daar trots mogen op zijn is wat anders. Ze waren blijkbaar niet al te enthousiast toen ze het klusje klaarden. Ze klinken allemaal gewooontjes en saai, maar Jessica Alba wint moeiteloos de prijs voor slechtste stem in een videogame van 2005. Een Razzie award zou er zeker inzitten! Jessica, het doet echt pijn aan mijn hart dat ik dergelijke dingen over jou moet zeggen, maar laat videogames in het vervolg maar voor wat ze zijn. Je carrière heeft er echt geen baat bij, integendeel.

Al het voorgaande zou nog niet zó erg zijn als het spel zelf goed zou zijn, maar jammer genoeg is er hier pas écht stront aan de knikker. Om te beginnen zijn de standaardcontrols ronduit afschuwelijk, zeker als je speelt met een toesenbord. Ik ben nooit echt een liefhebber geweest van ZSQD, maar om dan ook nog eens de toetsen errond te gebruiken om slagen uit te delen vind ik pas enorm ergerlijk. Maar wacht, het wordt nog erger! Wanneer je een knop moet indrukken, zegt het spel dat ik moet drukken op een groen “zwaardicoontje”. Ik weet niet hoe het zit bij jullie, maar ik heb heb er alleszins geen idee van waar ik de “zwaardknop” op mijn keyboard kan vinden. Ik moest het spel dus (opnieuw!) afsluiten om te kijken welke knop ik eraan toegewezen had. Blijkbaar had ik er de linkermuisknop voor gekozen. Dit is duidelijk een overblijfsel van de consolesversies (waarschijnlijk de Xbox-versie, met zijn gekleurde knopjes) en volgens mij had dit euvel gemakkelijk kunnen verholpen worden voordat het spel in de rekken lag.

De camera is niet schitterend, maar hij volstaat, omdat je hem kan bijsturen met de muis. Hij is een tikkeltje te gevoelig, maar als je kijkt naar de rest van de fouten van Fantastic 4, is het slechts een klein ongemakje. Er zitten enkele grafische foutjes in het spel (textures die niet goed worden weergegeven, enkele clipping foutjes…), maar die zijn zelfs het vermelden niet waard, vergeleken met de grote bug die ik in mijn eerste speelsessie ben tegengekomen. In het eerste level dat je speelt met Reed Richards/Mr. Fantastic (die rubberen kerel) kom je enkele vreemde robots tegen die een soort combat suit aantrekken om je aan te vallen. Om verder te gaan moet je ze allemaal verslaan. Zoals je al kon raden gebeurde dit niet, waardoor ik het level mocht herstarten.

De game heeft ook een 2-player cooperative mode, maar ik heb zelfs de moeite niet gedaan om die te testen. Het idee alleen om met twee spelers op mijn keyboard te rammen deed me al huiveren. Roep al wat je wil, mij maakt het niet uit.

Enfin, voor diegene die het nog niet doorhadden, Fantastic 4 –het spel- is simpelweg pure rommel. Zowat alles aan het spel is slecht uitgewerkt en de acteurs uit de Hollywood-kaskraker kunnen de boel ook al niet redden. In tegendeel zelfs, ze halen het niveau nog wat meer naar beneden. Voeg er dan nog wat ongepaste Samsung sluikreclame aan toe (elk scherm in het spel is er een van Samsung) en je krijgt gewoon een slecht spel. Mijn raad luidt dan ook als volgt: ga de film bekijken! Het zal je zowat een tiende van het spel kosten én je mag anderhalf uur naar Jessica Alba kijken! Lang leve de bioscoop!•P.S. : vrouwelijke lezers mogen Jessica Alba vervangen door Chris Evans, de kerel die de rol van Johnny Storm/Human Torch voor zijn rekening neemt. Volgens enkele van mijn vriendinnen is die echt “hot” (letterlijk en figuurlijk dan).

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Fantastic Four
geplaatst in: Activision, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply