gaming sinds 1997

Far Cry Instincts Predator

Jack Carver had alles goed geregeld; een eigen boot en zaak, nu en dan een klant om langs de eilanden mee te varen, zon en zee, strand en vooral niks doen, terwijl toeristen zich moe maken met diepzeeduiken en foto’s nemen. Een spelletjesheld had beter moeten weten… Zijn laatste ritje, met weliswaar een erg knappe fotografe, mondt uit in chaos wanneer huurlingen het nodig vinden om zijn schuit op te blazen.

Die ontploffing is voor hen echter nog bijlange niet goed genoeg. Ze ontvoeren de fotografe en spuiten hem in met een gif waardoor hij verandert in een soort Hulk, maar dan met andere krachten dan groen worden. Het enige wat er nog rest voor Jack is ontsnappen aan het geweervuur en zwemmend de kust bereiken.

De prachtige jungle, inclusief ongeziene vergezichten, ruisende bomen en hoog gras, kokosnoten en zonnestralen die door het bladerdak priemen zullen maar weinig rust brengen. Wat volgt is immers heel wat minder exotisch: vijanden die overal opduiken en je naar het leven staan, in de vrije natuur, maar ook in de dorpen, laboratoria en gebouwen allerhande.

First-person shooting zoals we het kennen op de console dus, met veel wapens maar ook enkele leuke stealth-elementen (met je mes iemands keel oversnijden bijvoorbeeld, het is maar wat je leuk noemt) en de mogelijkheid om smerige vallen te plaatsen. Daar houdt het overigens nog niet op, want er zijn ook de obligate voertuigenlevels en halfweg het spel voltrekt zich ook de transformatie (inclusief nieuwe moves) naar een wild diermens.

De setting laat ook wat verfrissende gameplay toe, inclusief een A.I. die an sich niet verbijsterend is, maar dankzij de grote gebieden (snipen is vet!), de patrouilles en de grote vrijheid (verras je tegenstanders en val ze in de rug aan, vaar wat rond in je bootje waar je maar wil, etcetera) de nieuwkomers in de franchise aangenaam zal verrassen.

Actie alom dus, en het is pas naar het einde van het game toe dat je enkele déjà-vu gevoelens zal krijgen. Het verhaal laat ik even terzijde, maar wat een geslaagde toevoeging aan Far Cry is, zijn ongetwijfeld je Feral Powers. Zo zal je in het dichte struikgewas ook in het donker kunnen zien, geur- en hittesporen kunnen volgen en even ver springen en aanvallen als een dik gespierde tijger.

In vergelijking met het Xbox-game (Far Cry Instincts) is er niet veel nieuws onder de brandende zon. De graphics zijn natuurlijk iets knapper, en de setting is zo verleidelijk dat je je direct op een tropisch eiland waant, maar op technisch gebied blijft het een verbeterde versie en geen échte next-gen grafische ervaring van het niveau van pakweg Advanced Warfighter. Het zal dus vooral de bijkomende episode ‘Evolution’ zijn die de veteranen van de serie zal aanzetten tot een aankoop.

Far Cry Instincts Predator is zonder meer een dikke aanrader voor FPS-fans die nog nooit Far Cry hebben gespeeld. Met de extra content van Instincts en de nieuwe Evolution-episode zullen echter ook oudgedienden van de reeks meer dan hun deel plezier beleven aan dit verleidelijke avontuur. Bovendien zullen de prachtige, originele en van veel vrijheid voorziene exotische omgevingen je het mooie weer buiten even laten vergeten. Zonnige actie!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Far Cry Instincts: Predator
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, X360
tags: , ,


Leave a Reply