gaming sinds 1997

Fatal Inertia

Sommige ontwikkelaars kunnen blijkbaar fantasie niet combineren met onze aardbol. Een gevolg daarvan is dat men reisjes naar Mars, Jupiter, Pluto en dergelijke, inlast. Dat is ook het geval met Fatal Inertia, een racegame met buitenaardse voertuigen op een andere planeet.

Fatal Inertia kunnen we eigenlijk een beetje bestempelen als een WipeOut-game voor de Xbox 360. Het verhaal van dit spel wordt eigenlijk op een zeer magere manier voorgesteld. Je krijgt bij het opstarten een stukje film te zien dat er goed uitziet en je verwacht dan ook dat het verhaal zich in dezelfde stijl uit de doeken zal doen. Cutscenes zijn jammer genoeg niet te bespeuren in FI. Hoe brengt men het verhaal dan wel naar voren? Door enkele tekstjes die alles heel kort uitleggen bij de start van je carrière. Er worden dus wedstrijden gehouden en er zijn vier groepen die je kunnen sponsoren.

Je eerste voertuig verkrijg je na het beëindigen van een eerste race. Dat ruimtetuig wordt geleverd door een van de vier sponsors. Het is dan ook opmerkelijk dat er vrij weinig voertuigen in het spel te bespeuren zijn. Dat compenseert men wel gedeeltelijk door enkele tuningmogelijkheden mee te geven. Zo kan je de carrosserie met bepaalde onderdelen upgraden en het ruimtetuig wat opdrijven. De keuzes daarbij zijn wel vrij gevarieerd en kunnen ervoor zorgen dat je bolide er heel anders komt uit te zien.

Met het eerste voertuig valt natuurlijk niets aan te vangen zonder parcours om op te vlammen. Er zijn een zestal landschappen waar je overheen kan scheuren. De kleuren en de sfeer van de levels zijn heel divers. De ene keer vlieg je door het hol van de duivel en op een ander moment door een paradijseiland met fleurige kleuren en veel water. De vormgeving is dus wel mooi, maar toch niet afwisselend genoeg. Nog een minpunt is dat het op bepaalde plaatsen soms wel erg donker is, waardoor je makkelijk ergens tegen knalt en dat werkt vrij frustrerend. Vooral als je ruimtetuig nog wat gaat tollen tussen de struiken, je in tegengestelde richting vliegt, en weer helemaal moet draaien, werkt het enerverend. Het is ook niet het enige minpunt op de circuits, want het valt ook veel voor dat checkpoints op een minder goede plaats zijn neergezet en de bochten niet aangepast zijn aan de snelheid die je er kan behalen.

Om je toch een beetje te helpen met het racen zijn er wapens en speed-ups. Die kan je verkrijgen door over een soort rondingen te vliegen die doorheen de tracks verspreid liggen. Je moet enkel wel bekijken wat je in je handen krijgt, want het is mogelijk om de verkregen spullen op twee manieren te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een versnelling niet enkel gebruiken om te versnellen, maar je kan hem ook afschieten. Logischerwijs is het afvuren ervan nutteloos. Anderzijds kan je verschillende soorten magneten gebruiken, die onder andere één van de twee motoren van een voertuig kunnen stilleggen, wat ervoor zorgt dat ze vertragen. Het ultieme wapen is een samenstelling van drie magneten die je concurrenten nog veel meer vertragen. Toch heb je soms niet de indruk dat het altijd effect heeft en dat er ook veel geluk aan te pas komt.

De wapens hebben niet echt een spectaculaire invloed en je zou toch wel verwachten dat een raket wat meer doet dan tegen je opbotsen en ontploffen. Je ruimtetuig ervaart echter wel wat schade, maar die is niet onmiddellijk te zien. Het is echter na een hele reeks botsingen en aanvallen dat het ding begint te roken, vervolgens wat deuken krijgt en vuur vat. Bij het ontvlammen van het voertuig krijg je ook een irritante toon te horen, die je enkel zenuwachtig maakt, want je kan zelf ook wel zien dat het bijna met je afgelopen is.

We kunnen moeilijk zeggen dat Fatal Inertia een ramp is, maar het werkt na een tijdje wel zenuwslopend. Er zijn ook online mogelijkheden in de game, maar die dragen niet veel bij én er zijn enorm weinig spelers. De game is zeker en vast niet de volle prijs waard, maar als je hem voor een prikje kan meenemen, kan je geen miskoop doen!

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Fatal Inertia
geplaatst in: Reviews, Tecmo Koei, X360
tags: ,


Leave a Reply