gaming sinds 1997

FIFA 06

Ik heb helemaal niets met voetbal. In het verleden kon ik misschien wel nog met enig respect opkijken naar een voetbalheld, maar die tijd is definitief voorbij. Kijk dan toch eens naar die Belgische competitie! Wat zien we elke week weer opnieuw op de Vlaamse en Waalse patattenvelden? Ik zet het nieuws op, plof neer in de zetel en zie enkele omhooggevallen snobs die beweren dat ze kunnen voetballen. Ik word chagrijnig van zulke mensen, met een misplaatst gevoel van arrogantie. Zo chagrijnig dat ik die idiote voetballers het liefst met hun piekfijne haartjes tegen de muur wil zetten.

Dat misplaatste gevoel van arrogantie zou nog acceptabel zijn als onze voetballers er een mooi spelletje zouden van maken. Maar nee hoor, elk jaar worden ploegen als Anderlecht voor schut gezet door nóg arrogantere ploegen, die toevallig wel een beetje kunnen tegen een bal kunnen trappen. Sandro’s advies: beter thuisblijven en niet afgaan in plaats van het te proberen en een mal figuur te slaan (Sandro, onze rijmende poeet -red.). Het is overigens geen wonder dat de Belgische ploegen alsmaar verder wegzakken in de grote put der middelmatigheid en erger. Wat verwacht je dan van een competitie die grotendeels teert op talent uit het buitenland. Is er wel iets Belgisch aan een ploeg als Beveren? Niets tegen buitenlands talent overigens, maar het valt toch wel gigantisch op. Dan moet je daarna ook niet raar opkijken als de Belgische nationale ploeg plotseling een zootje ongeregeld wordt.

Armoe troef aldus in de Belgische competitie. Gelukkig kun je in spellen als FIFA 06 gewoon doen alsof België een machtige voetbalnatie is. Dan win je met gemak van Liverpool, wals je over Brazilië en maak je puree van Kàkà. De FIFA-reeks moest in het verleden altijd onderdoen voor grote concurrent en dictatoriaal leidende spellenreeks Pro Evolution Soccer, maar de kloof wordt elk jaar een beetje gedicht, en die kloof is ook dit jaar weer een stukje kleiner geworden. Je moet het EA Sports nageven: ze leren traag, maar ze leren weldegelijk bij.

Vergelijk FIFA 99 maar eens met deze editie. Vroeger kon je met twee vingers in de neus nog met 10-0 winnen van de grootste topploegen. Scoren van ver buiten het strafschopgebied was eerder regel dan uitzondering en het leek alsof de spelers aan de prestatieverhogende drugs gezeten hadden. De snelheid van oudere FIFA’s zat een tactisch spelverloop meer dan eens in de weg. Met de komst van FIFA Street kunnen we echter stellen dat EA Sports eindelijk kiest voor degelijkheid in hun oorspronkelijke FIFA reeks en de fantasievolle maar vergezochte momenten achterwege laat.

Wat meteen opvalt is de snelheid, zeg maar traagheid, tijdens de wedstrijden. Eindelijk krijg je tijd om na te denken, je aanval te plannen en dan toe te slaan. Het duurt eventjes voordat je alles onder de knie krijgt en scoren is, zeker in het begin, geen simpele opgave. Fans van Pro Evolution Soccer zullen het merkwaardig genoeg een stuk makkelijker hebben. Het is dan ook geen geheim dat EA Sports goed naar Konami gekeken heeft, al zullen ze dat nooit toegeven. Konami blijft ook dit jaar Koning Voetbal, maar EA Sports ziet een troonsbestijging zeker zitten. Wie weet gaat de koning binnen enkele jaren ten onder wegens een ongezonde portie grootheidswaanzin.

Waarom mist FIFA 06 dan ook dit jaar de troon? Het zit hem vooral in de kleine fouten. Zo vind ik de manier waarop je een vrije trap neemt nog altijd knullig. Met een metertje moet je in het juiste vakje terechtkomen en als je geluk hebt ziet de keeper je bal niet aankomen. Dan kun je heus wel zeggen dat het zo altijd gedaan wordt, maar ik vind het onnatuurlijk. Hetzelfde principe geldt ook voor hoekschoppen: na tientallen wedstrijden leek ik nog altijd te teren op een ongezonde portie geluk. Gelukkig valt het al bij al nog mee, zodat het speelplezier niet in gedrang komt.

Commentaar in spellen is voor mij altijd al een hekelpunt geweest. De geniale ingeving om enkele jaren geleden ook Nederlandse commentatoren te gebruiken heeft dat gevoel alleen maar duidelijker gemaakt. Evert ten Napel en Youri Mulder halen ook deze keer weer het bloed onder je nagels met hun totaal zinloze en onlogische opmerkingen. Het commentaar uit FIFA 2005 is in principe gewoon overgenomen, met hier en daar een nieuwe zin. Ik weet niet wat de heren zelf van hun prestatie vinden, maar dit slaat werkelijk nergens op. Zouden ze het zelf leuk vinden om een echte wedstrijd te volgen waar de commentator niets beter weet dan debiele opmerkingen te geven? Neem nou deze quote:

(bij een stand van 1-1, tijdens de rust):
Nou, zo’n wedstrijd op het middenveld, daar is niets aan.

Verwacht Meneer Mulder dan dat er elke wedstrijd 7 doelpunten gescoord gaan worden? Hallo zeg, we hebben het hier over FIFA 06, niet die versie van 7 jaar geleden!

Grafisch valt er weinig noemenswaardig op te merken. Alles ziet er keurig uit, zonder echt spectaculair te worden. Wat wel opvalt, zijn de merkwaardige vertragingen die soms opdoemen tijdens de wedstrijden. Het lijkt wel alsof heel het spelverloop in elkaar zakt bij momenten. Ik kan je zeggen dat dit het speelplezier wel een beetje verziekt. Het wordt al helemaal vreemd als blijkt dat sommige wedstrijden daar helemaal geen last van hebben. Alsof de hoofden van vedetten als Zidane en Beckham meer kracht eisen van de PS2 dan andere.

Al bij al is FIFA 06 een meer dan degelijk voetbalspel. Het is alleen jammer van die kleine foutjes. Als de mensen achter EA Sports nu eens heel hard hun best deden en deze foutjes wegwerken kan er echt wel een schitterend spel uit de bus vallen. Is het misschien geen goed idee om eens een jaar over te slaan? Alleen dan zie ik de kloof tussen FIFA en PES verdwijnen. FIFA 06 is dus een degelijk spel, met enkele slordigheden. En dat Nederlands commentaar, dat mag voor mijn part ook geskipt worden!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA 06
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply