gaming sinds 1997

FIFA 07

Jeeeuj, alweer een nieuwe FIFA. Elk jaar opnieuw belooft EA ons een nieuw digitaal wereldwonder. En (bijna) elk jaar worden we weer teleurgesteld omdat het gewoon weggeblazen wordt door Pro Evolution Soccer. Brengt FIFA 07 daar eindelijk verandering in of kunnen we onze review afsluiten zoals we dat elk jaar doen: door te zeggen dat je beter af bent met PES?

Hun next-gen verleden belooft alvast weinig goeds. In 2005 maakte EA het gedurfde statement dat hun nieuwste voetbalspel een echte revolutie was. FIFA 06: Road to the World Cup bleek echter een volledige miskleun, met een ellendige besturing, hersendode AI, zwakke graphics en een hele rits bugs als toetje erbovenop. Maar het was pas écht schandalig dat het spel 15€ meer kostte dan de current-gen game, terwijl het slechts een tiende van de content bevatte. EA’s tweede poging, FIFA World Cup Germany 2006 fixte de grootste problemen en deed het dus iets beter, maar het bastaardje ‘goed’ noemen zou toch wat overdreven geweest zijn.

Bon, FIFA 07 dus (herinner je je nog de goede oude dagen dat we FIFA ’99 speelden?). Ik kan beginnen zoals elk jaar: ja, FIFA 07 ziet er beter uit dan alle andere voetbalgames. Het lijkt zelfs de eerste voetbalgame te zijn die echt voordeel haalt uit de next-gen hardware (PES 6 ziet er niet zo goed uit, naar mijn bescheiden mening). Alle sterren (ik denk nu aan spelers als Henry, Ronaldinho, Terry, Lampard, Raul, Robben, Rooney of Ballack) zijn onmiddellijk herkenbaar. De stadions zien er ook levensecht uit en zitten vol sfeer. Het is wel jammer dat het publiek nog steeds bestaat uit bordkarton, maar ik denk dat het renderen van 75.000 springende 3D-modellen een moordaanslag zou zijn op de framerate. Nu, dàt zou pas next-gen zijn! Gehoord, EA?

De professionele commentatoren Martin Tyler and Andy Gray maken ook hun rentree, met meer zinnetjes dan ooit tevoren. Hun opmerkingen zijn er meestal knal op, maar ze zijn niet onfeilbaar. Na een vijftal matchen zal je ook reeds enkele zinnen opnieuw horen. Het is leuk dat de supporters reageren op het spelverloop. Als hun team beneden alle peil speelt, zullen ze beginnen roepen en hun ongenoegen uiten. Anderzijds, als hun jongens het goed doen, zullen ze zingen. Het publiek zal ook reageren op de beslissingen van de scheidsrechter, wat het spel nog wat realistischer maakt. De soundtrack bevat enkele prima artiesten (Muse, Infadels, Keane, Paul Oakenfold), maar de dosis crap is ook niet van de poes (Het Duitse popdeuntje van Fertig, Los! schiet me opeens te binnen).

FIFA 07 gebruikt een totaal nieuwe engine, wat een enorme impact op de gameplay heeft. Eindelijk heeft de bal afzonderlijke physics, zodat het niet meer lijkt alsof hij aan de voeten van de spelers gelijmd is. Zomaar de bal rondpassen door slechts op het juiste knopje te drukken is niet meer de snelle weg naar succes. Je moet je passes goed sturen en de diepte ervan variëren om de tegenstander weg te drukken. De AI (in beide kampen) is heel wat effectiever geworden in het recupereren en onderscheppen van de bal. Het tempo ligt ook veel hoger. Berucht trage FIFA’s zoals 2005 en 06 zijn nu slechts een vage herinnering. Met de nieuwe “vlotte” feel van de game, kan FIFA eindelijk PES 6 het vuur aan de schenen leggen.

Nog zo’n verbetering zijn de natuurlijke animaties. De spelers bewegen beter dan ooit en reageren heel soepel op de analoge sticks. Opeenvolgende animaties vloeien perfect in elkaar over, in tegenstelling tot zijn voorgangers, waarin een speler eerst zijn animatie moest afwerken eer hij een nieuwe kon beginnen, wat vaak leidde tot kostelijk balverlies. Maar het nieuwe systeem heeft ook minder leuke trekjes. Hoewel de verdedigers heel wat zelfstandiger zijn (ze stelen heel wat ballen, ook al bestuur je ze niet direct), kan dat ook leiden tot vreemde situaties. Het gebeurt niet zelden dat een speler de bal afneemt, om hem een halve seconde later weer te verliezen. Nog een vaak terugkerende fout: twee ploegmaats die met elkaar botsen (of de bal tegen elkaars rug aanschoppen), met balverlies tot gevolg. Als dat net buiten de grote rechthoek gebeurt zal je de twee prutsers willen wurgen, geloof me vrij.

De keepers zijn ook heel wat beter. Ze hebben ongelooflijke reflexen (zeker topkeepers als Casillas, Buffon of Cech) en houden heel wat ballen tegen. Soms zijn ze zelfs buitenaards goed. Maar… ze kunnen net zo snel worden geklopt. Door effect op je bal te steken (RB), zal je heel wat makkelijker het net doen trillen (soms wat te makkelijk zelfs). Als EA dit zou kunnen balanceren in FIFA 08 zou het fantastisch zijn. Een coole nieuwigheid is het merkbaar verschil in nauwkeurigheid tussen de linker- en de rechtervoet van een speler. Zelfs de grote Ronaldinho zal het niet makkelijk hebben om met zijn linker te scoren.

Jammer genoeg mankeert er één ding aan deze FIFA: content. FIFA 07 bevat enkel de allerbeste ploegen en competities (Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië, internationale ploegen en -in godsnaam- Mexico). Dat betekent dus geen Belgische, Schotse, Oostenrijkse, Nederlandse, Amerikaanse, Koreaanse, Japanse… clubs, wat dubbel jammer is aangezien de current-gen versies ze wel wél hebben.

Sommigen zullen het niet aan hun hart laten komen, maar een spel dat aanzienlijk meer kost dan een PS2- of Xbox-game, zou tenminste Champions League-ploegen als Celtic Glasgow, Glasgow Rangers, PSV Eindhoven, Ajax of RSC Anderlecht mogen bevatten. Ook de lagere reeksen als de Serie B, First Division of Ligue 2 ontbreken. Er zit wel nog steeds een leuke manager mode in (hoewel die uiteraard heel wat opties ontbreekt uit games als Football Manager 2007 of zelfs FIFA Manager 07). De online multiplayer heeft wel de overzetting overleefd. Je kan met maximaal acht spelers via Xbox Live (4 tegen 4) spelen of de erg degelijke FIFA Lounge proberen. FIFA Lounge laat je tegen je vrienden spelen en een scorebord bijhouden (en als je goed bent kan je er ook mee opscheppen). De gameplay is volledig lagvrij, zoals we stilaan mogen verwachten van het prima Xbox Live. De interactive leagues zitten er ook nog steeds in, wat leuk is als je supportert voor een ploeg uit Engeland, Frankrijk, Duitsland of Mexico.

FIFA 07 voor de Xbox 360 had een open doelkans om PES 6 het leven zuur te maken. Vergeet niet, PES 6 is niet meer de onoverwinnelijke kanjer van vorig seizoen en de gameplay in FIFA 07 is beter dan ooit, met onafhankelijke balphysics en prima animaties. Hoe hebben ze het dan in ‘s hemelsnaam laten liggen? In de gecastreerde hoeveelheid content. Met amper 110 ploegen en 6 speelbare competities, verbleekt de X360-versie van FIFA 07 met de 510 teams en 27 liga’s uit de Xbox- en PS2-spellen en dat tegen een hogere prijs! Niettemin, als je niet geeft om die extra ploegen, kan FIFA 07 een waardig alternatief bieden voor PES 6, zeker op het gebied van gameplay.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA 07
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply