gaming sinds 1997

FIFA 08

We zijn weer eens in de eindejaarsgekte beland, zoveel is zeker, want EA stuurt weer zijn schijnbaar eindeloze tsunami sportspellen op ons af. In alle delen van de wereld, afgezien van de Verenigde Staten (waar Madden NFL koning is), is FIFA veruit de best verkopende titel in de jaarlijkse line-up. Ondanks drie eerdere next-gen pogingen (06, 2006 World Cup en 07), heeft EA nog steeds niet FIFA “juist” gekregen. Zijn ze er eindelijk in geslaagd een spel voort te brengen dat beter us dan de current-gen games in élk opzicht?

Laten we beginnen met het goede nieuws. Voor het eerst in het next-generation tijdperk, heeft EA de volledige waaier aan competities, clubs en spelers, die reeds eeuwen in de PS2-games zaten, in het spel gepropt. Ik zal jullie niet vervelen met cijfers, maar weet gewoon dat het er véél zijn. De enige vreemde eend in de bijt is het Nederlands nationaal elftal, waar nog steeds verzonnen namen worden gebruikt. Dat is op zijn minst wat vreemd te noemen, aangezien de eigenlijke spelers (Robben, Van Nistelrooy, Van der Vaart…) wél bij hun respectievelijke clubs spelen (Real Madrid and Hamburg SV). Gelukkig kan je de namen manueel aanpassen. En ter informatie: de officiële licentie is nog steeds vele malen breder dan die van Pro Evolution Soccer 2008.

De nieuwe physics engine uit FIFA 07 werd verder verfijnd in 08, ietsje te veel zelfs. Het fysisch realistische gedrag van zowel de bal als de spelers leidt geregeld tot enkele vreemde situaties, zoals verdedigers die veel te vaak de bal domweg tegen elkaar aantrappen.

In FIFA 08 is de besturing ook niet zo doortastend omgegooid als vorig jaar. De game bouwt rustig verder op die funderingen. Het tempo in deze FIFA ligt echter nog lager dan vorig jaar, wat meer ruimte laat voor ingenieuze tactieken en goed getimede dribbels. De moeilijkheidsgraad is echter merkbaar de hoogte in gegaan en is mogelijks de hoogste ooit in een FIFA-game.

Dat is zowel een zegen als een vloek. Hoewel de standaardmoelijkheid (profesional) je aanspoort om je oude “sprint langs de verdediger”-tactieken naar de prullenmand te verwijzen en het nieuwe trick-systeem een kans te geven (L2 + rechterstick), zorgt ze er ook voor dat dit de minst toegankelijke FIFA tot dusver is,

in die mate zelfs dat de nieuwe simulatiegameplay zeer veel lijkt op Pro Evo. Of dat nu een goede of een slechte zaak is, laat ik even in het midden. FIFA’s aantrekkingskracht was altijd dat het veel makkelijker op te pikken was dan PES en het net dàt dat EA veranderd heeft. Niettemin zorgen de toegenomen uitdaging en realisme voor de des te meer voldoening wanneer je eindelijk een bal voorbij de merkbaar overpowerde keepers trapt.

Zoals altijd is FIFA weer veruit de mooiste voetbalgame dien er is. Het animatiesysteem van vorig jaar werd verder verbeterd, met nog meer vlotte bewegingen als resultaat. De meeste bekende spelers lijken sterk op hun levende evenknieën (Raúl, Puyol, Drogba, Ronaldinho, Kakà om er maar enkele te noemen) en ze hebben zelfs hun ‘signature moves’.

De voetbalstadions zitten altijd tot de nok vol met enthousiaste supporters, wat het spel een nog grotere wauw-factor geeft, zeker ‘s nachts. In tegenstelling tot EA’s andere sportgames (Madden NFL 08, NHL 08,…), behoudt FIFA 08 wel dezelfde hoge framerate op zowel PlayStation 3 als Xbox 360, wat een bewijs is van het talent en de toewijding van de ontwikkelaar. Commentatoren Martin Tyler en Andy Gray zijn er ook weer bij en doen hun best. Het valt pas op hoe goed ze zijn als je ze vergelijkt met de Nederlandstalige commentatoren Youri Mulder en Evert Ten Napel. De gelicenseerde soundtrack is ook best genietbaar. Het is niet de beste OST uit de reeks, maar het is zeker geen slechte.

Nieuw in FIFA 08 is de ‘be a pro’ mode, de eerste stap in de richting van EA’s grote 11-tegen-11-droom. In be a pro controleer je slechts een speler en je moet je taken zo goed mogelijk proberen te vervullen, zij het nu als verdediger die de boel gesloten moet houden of als spits die er enkele moet netten. Verder mag je je verwachten aan de gewoonlijke vloedgolf aan modes, zoals bijvoorbeeld de ‘tournament’ en ‘manager’ modes of de snelle en gemakkelijke ‘kick-off’.

En laten we FIFA’s sterkste verkoopsargument niet vergeten: de multiplayer. Het is nog steeds de ultieme game om samen met je vrienden in de zetel te spelen. De lagvrije online mode biedt zowel ranked als unranked wedstrijden aan, evenals toernooien, competities (met maximaal 32 spelers ditmaal) en nog veel meer. Het zijn opnieuw de ‘interactive leagues’ die het interessantst zijn, dankzij de link met het echte voetbalgebeuren.

FIFA 08 is zeker een verbetering over de vorige next-gen FIFA’s. Ondanks het feit dat het de eerste voetbalgame is op de PlayStation 3, doet FIFA 08 de meeste zaken wel goed. Sommige veranderingen zijn echter een tweesnijdend zwaard. Het grotere realisme en de verhoogde moeilijkheidsgraad maken van FIFA een zeer aantrekkelijk alternatief voor PES (zeker met EA’s karrenvracht aan licenties), maar zorgen er ook voor dat dit een harde noot om kraken is voor beginners. En ik heb nooit gedacht dat ik dat zou schrijven over een FIFA-game.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA 08
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply