gaming sinds 1997

FIFA 10

Oktober is de maand waar iedere voetbalfan naar uitkijkt want rond deze periode komt EA`s voetbalgame ieder jaar uit. EA legde de funderingen voor een revival van hun reeks vorig jaar al met het knappe FIFA 09, waardoor FIFA 10 een heel jaar de tijd kreeg om getweaked te worden. Eens zien of FIFA 10 zijn aankoop waard is.

FIFA 09 was een game dat op nagenoeg elk aspect goed in elkaar zat. Met een enorm aanbod aan verschillende modi, prachtige graphics en een sublieme sfeer bracht EA niet alleen FIFA, maar voetbalgames in het algemeen naar een hoger niveau. Iedereen zal de keuze van EA vast en zeker begrijpen wanneer zij het fundament van dit deel nagenoeg rechtstreeks gebruiken als basis voor FIFA 10.

Het meest innoverende aan de game is de introductie van een 360°-dribbelsysteem. Dit houdt in dat jij als speler in plaats van de gebruikelijke acht richtingen nu werkelijk in alle richtingen kan lopen. Zo zal een slecht ingespeelde bal gerecupereerd kunnen worden door je looprichting heel lichtjes aan te passen en profiteert ook het schieten naar doel van die extra finesse. Met de introductie van dit 360°-dribbelsysteem is er ook hard gewerkt aan meer realistische physics en speelt de fysiek van de spelers een cruciale rol.

Spelers gebruiken hun lichaam goed in duels, schermen de bal professioneel af en trekken en sleuren aan de truitjes van de tegenstander. Een beer van een verdediger haalt het meestal tegen een lichte aanvaller, maar net als in de werkelijkheid maken de snelle en vinnige aanvallers ook een kans om de “slome” verdediger voorbij te snellen. Vallen, struikelen, duwen, tackelen, opgeven… het lijkt wel een slagveld soms, net als in het echte leven.

FIFA 10 zit boordevol met verschillende modi die zijn opgesplitst in een offline en een online deel. De grootste toevoeging online is de mogelijkheid om toe te treden tot een vast online team van zelf gecreëerde spelers. Samen met andere mensen vorm je een elftal en neem je het op tegen andere teams. Deze optie is goed te vergelijken met een clan en biedt interessante mogelijkheden.

Mocht dit sociale gebeuren je niets interesseren en speel je liever alleen, dan bevat FIFA een heleboel offline content. Het spelen van toernooien, het maken als manager in de Ultimate Team-modus, je Virtual Pro trainen tot hij een wereldspeler is en ga zo maar voort. Daarnaast zul je ook via Live Season, een soort DLC dat apart aangekocht moet worden, wekelijks de status van verschillende liga`s kunnen downloaden om zo de vorm, de blessures, de gebreken van de teams en de spelers zelf te ondervinden in het spel. It’s in the game, weet je wel? Helaas beperkt de Live Season-modus zich wederom slechts tot een beperkt aantal competities, waar de Belgische niet toe behoort wellicht omdat er te weinig inkomsten te rapen vallen.

Grafisch ziet de game er bijna identiek uit aan zijn voorganger, maar zie dit niet als negatieve commentaar. De game ziet er nog steeds enorm goed uit, met zeer gedetailleerde spelers, vloeiende animaties en mooi afgewerkte stadia. Over de commentator ben ik helemaal niet te spreken want bijna alle zinnen en opmerkingen zijn identiek aan die van de vorige editie. Nog een pluspunt voor de voetballiefhebbers uit Nederland, en waarschijnlijk ook vele fans daarbuiten, is de toevoeging van het Nederlands elftal, inclusief officiële logo`s en namen. Dus geen Von Nistelbaum, Neutenboom, Ronhaar en Ballebaster meer: deze keer mag je ballen met de echte kerels en hun namen!

Is FIFA 10 even revolutionair als FIFA 09? Vast en zeker niet, maar het kent alleszins wel een evolutie. De ruwe kantjes uit FIFA 09 zijn wat bijgeschaafd en enkele interessante features als het 360°-dribbelsysteem, Live 2.0 season en een uitgebreidere Practice Arena zijn toegevoegd. Kortom, FIFA 10 is een must have voor elke voetballiefhebber, dat staat als een paal boven water!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: FIFA 10
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply