gaming sinds 1997

FIFA 11

Enkele belangrijke duels hebben we reeds gehad in de Belgische competitie. Zo moest Anderlecht forfait-cijfers slikken dankzij Standard en hebben Club Brugge – AA Gent hun duel al uitgevochten. Maar ook deze maand mogen we alweer een gigantische klassieker verwachten, want zowel EA’s FIFA als Konami’s PES strijden voor die gouden bal. FIFA 11 probeert te scoren met enkele nieuwe features als Personality+ en speelbare keepers terwijl PES 2011 steeds nieuwe licenties probeert te bemachtigen en de gameplay blijft verdiepen. Eens zien wat FIFA 11 onder zijn motorkap heeft.

FIFA 11 bevat twee grote vernieuwingen waarbij Personality+ het “meest” baanbrekend is. Deze toevoeging zorgt ervoor dat spelers met bepaalde eigenschappen zich ook gaan gedragen volgens hun fysieke capaciteiten. Het moderne voetbal hecht veel belang aan duelkracht, doorzettingsvermogen en balans. Verwacht in FIFA 11 geen beresterke Messi of pijlsnelle Ibrahimovic, maar eerder het omgekeerde. Grote sterke verdedigers zullen met alle plezier de vinnige aanvallers een “duwtje” in de rug geven terwijl de behendige aanvallers dit met hun snelheid proberen te ontwijken. Deze feature was reeds aanwezig in FIFA 10, maar EA heeft grondig aan de physics zitten sleutelen om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen.

Personality+ heeft meer te bieden dan alleen maar ruwe kracht. De grootste verandering schuilt achter het pass systeem. Geen X/A geram meer om zo het volledige veld te doorkruisen of perfect uitgevoerde een-tweetjes. De richting en kracht moeten precies zijn om een goede pass mogelijk maken en een onderschepping te vermijden. Personality+ zorgt ervoor dat betere spelers passing sneller onder de knie hebben dan minder goede spelers. Langs de ene kant is het niet meer dan logisch dat Kaka veel preciezer kan passen dan neem nu Deschacht, maar dit is toch wel een grote doorn in het oog voor zij die graag met hun “cafe-ploeg” spelen. Waarom met de trage Belgische ploegen spelen als je Real Madrid en FC Barcelona hebt?

Personality+ houdt rekening met de plus- en minpunten van elke speler. Zo zal de ene speler sneller een bal onder controle kunnen houden dan de andere, terwijl iemand als Xabi Alonso weer over een goed langeafstandsschot beschikt. Al deze capaciteiten van een speler hebben een gigantisch effect op hoe hij zich op het veld gedraagt.

De tweede grote vernieuwing in de game is de speelbare doelman. Met een gigantische reclamecampagne werd deze toevoeging aan de wereld bekend gemaakt; We are 11! Ikzelf ben nog niet volledig overtuigd van deze toevoeging. Het is leuk dat je de mogelijkheid krijgt om als doelman te spelen, maar wie wil er nu 90% van de tijd niets te doen hebben. Het systeem zelfs is vrij goed uitgewerkt. Indien er gevaar op je afkomt, duikt er een cirkel op om je goed te positioneren. De baan die het schot zal afleggen wordt dan met een gekleurde lijn weergegeven zodat je een idee hebt van waar de bal naartoe gaat. Het is aan jou om op het juiste moment een duik te wagen en hopen dat je de bal vast krijgt.

Verder is er nog een vernieuwde career mode waarin alle modi van vorig jaar te vinden zijn. Voortaan is het mogelijk om met een speler te spelen (Be a Pro), een teammanager te zijn of beide te combineren. Weinig nieuws, maar je zal vooral grote ogen opentrekken door het grondige opkuiswerk van EA. Alles voelt natuurlijker aan, transfers verlopen vlotter en de menu’s zijn overzichtelijk.

Grafisch is de game haast identiek aan zijn voorganger. De stadiums zijn wat opgepoetst en het groene gras ziet er frisser uit. Het grootste knelpunt van FIFA zijn de lelijke gezichten die zogezegd identiek zouden moeten zijn aan hun fysieke voorbeelden. Misschien wordt het eens tijd dat EA hier aan werkt.

FIFA 11 is weer een prachtig totaalpakket geworden. Op gebied van passing, duels en realistische acties steekt dit spel met kop en schouders boven de rest uit. Door de invoering van Personality+ beschikt elke speler nu over zijn eigen kwaliteiten, die duidelijk terug te zien zijn in een wedstrijd. De keerzijde van de medaille is dat de mindere ploegen hard getroffen worden door deze feature. FIFA 11 blijft verbeteren en dat is wat wij willen, maar we vragen ons wel elk jaar meer en meer af waarom we steeds hetzelfde bedrag moeten betalen voor “kleine” vernieuwingen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA 11
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply