gaming sinds 1997

FIFA Manager 08

Van sommige matchen kan je gemakkelijk voorspellen wie zal winnen. Beeld je bijvoorbeeld het sambavoetbal van Brazilië in, het opnemend tegen de noeste werkers van ons klein Belgenlandje. Net zoals bij die wedstrijd had je geen glazen bol nodig om te weten wie aan het langste eind zou trekken wat betreft de strijd tussen Football Manager en deze FIFA Manager. Heeft deze laatste nu iets kunnen doen aan zijn conditionele achterstand of wordt het weer genadeloos afgemaakt?

Het eerst wat opvalt als je het spel opstart is dat de interface er een pak blitser uitziet. Veel gamers zullen dit zeker kunnen waarderen na jaren van saaie menu’s en droge tekstvakken. Maar zoals een Nederlands voetbalprofeet het ooit zei: ‘Ieder voordeel heb ze nadeel’. De interface kan namelijk ook overweldigend veel data presenteren, en dat is zeker voor wie alles controle wil houden soms beangstigend. Op grafisch vlak valt er nog iets op: de wedstrijden spelen zich namelijk af in 3D, een hele vernieuwing ten opzichte van de dansende bolletjes van weleer. Het ziet er wel nog niet even goed uit als FIFA 08, maar een grote stap voorwaarts is het zonder twijfel!

Eens opgestart zal je naar alle waarschijnlijkheid een carrière willen uitbouwen en de meest succesvolle manager ooit worden. Bij het aanmaken van jouw alter ego zal je onmiddellijk iets nieuws opmerken. Naast de gewoonlijke keuzes (zoals club, naam en leeftijd) kan je namelijk ook kiezen hoe je persoonlijk leven ineensteekt. Dit lijkt wel leuk in het begin maar blijkt verder in het spel bijna geen effect te hebben op het spel zelf, behalve dan dat je je vrouw nu en dan eens een cadeautje zal mogen zenden om haar een beetje gelukkig te houden. Verder kan je ook leren golfen en zeilen om je sociale contacten te onderhouden of je kan opteren om een vreemde taal te leren met het zicht op een buitenlandse carrière.

Zoals eerder vermeld kan je ook kiezen hoeveel controle je hebt over de gebeurtenissen in het spel. Wil je je enkel bezighouden met de opstelling van je team en de trainingen, dan kan dat. Maar wil je echt elk detail van je club onder controle houden, dan zal ook de meest geobsedeerde freak aan zijn trekken komen. Wel moet je oppassen dat je dan niet bedolven raakt onder een lawine aan data. Zo zal je naast je eerste en reserve team ook nog eens een aantal jeugdploegen kunnen begeleiden, voor sponsors moeten zorgden en alle budgetten onder controle moeten houden. Indien je nog nooit eerder een managerspel hebt gekocht, kies je beter voor de eerste optie, want op veel hulp of uitleg van het spel zelf moet je niet rekenen.

Al die extra’s zijn wel leuk en flitsend, maar de grote vraag blijft natuurlijk of de kern van het spel ook in orde is. En daar knelt nu jammer genoeg net het schoentje. De matchen, de transfers… Het is allemaal wel in orde maar net niet meeslepend goed genoeg om echt te overtuigen. Ook het aantal beschikbare ploegen kan, ondanks een heleboel licenties, nog niet op tegen het immense aanbod in andere managergames. Andere aspecten zoals de trainingen zijn dan wel weer goed uitgewerkt maar missen een beetje coherentie om alles als één geheel te laten aanvoelen. Dit heeft als gevolg dat je niet echt vlot door het spel zal navigeren, wat bij dit soort spellen heel belangrijk is. Met een paar extra shortcuts en links is dit gemakkelijk op te lossen voor een volgende telg in de reeks.

FIFA Manager 08 heeft al een groot deel van z’n achterstand kunnen wegwerken ten opzichte van de Football Manager-reeks, maar als ik zou moeten kiezen, is mijn keuze snel gemaakt. Volgend jaar beter?

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: FIFA Manager 08
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply